forumohalu.org « IZGUBLJENO ZNANJE « Istočna Duhovnost « VEDSKA UČENJA « Hinduizam - Općenito
 Str: [1] 2   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Hinduizam - Općenito  (Posjeta: 4623 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Žena Vrač
जीव
कृष्ण
Postova: 11227
Offline Offline
Spol: Ženski
Judge me by my size, do you?
« na: Svibanj 18, 2009, 07:08:26 »

... hmm mozda nisam prava osoba koja bi uopce zapocela ovaj topic, posto se nisam jos susrela sa hinduizmom osim preko slika, i par puta u snovima. Nekako bi se gubila u svim tim pojmovima i imenima i bliza mi je bila zapadnjacka filozofija.

No upravo sam naisla na ovo... pa bi htjela to podjelit sa vama.
Ovaj tekst se dosta slaze sa  mojim vjerovanjem kako sve fukcionira (pojimanje Boga i sl.)

Citat:Leela is the nature of Supreme Consciousness, playful nature. The phenomenal world is manifested Leela. The play is beginningless - as well as endless.

Leela is the great adventure and the great discovery. Again, and again, and again, and again - without any loss and without any gain - this endless game is played. Those who realize the "play" in the game are not caught by the game-board, and know it as the Leela (Divine game) of Leela-Dhar (Cosmic Consciousness). Those who identify with the squares and planes of the game-board are played by the game-board; and the game-board becomes maya (illusion), the great veiling power that binds the mind.

It is maya which creates the phenomenal world. It is Leela that makes it a great adventure. Tamas brings the player to maya - and boundless love and spiritual devotion to Cosmic Consciousness. Spiritual devotion (bhakti loka) is the great discovery of Leela, created by maya of Supreme Consciousness in order to enjoy Himself - to play hide and seek with Himself. There is no purpose and no responsibility in Leela.

In the words of Maharishi Raman: "The ideas of purpose and responsibility are purely social in nature and are created by mind to exhort Ego. God is above all such ideas. If God is immanent in all and there is no one except him, who is responsible for whom? Creation is expression of inherent laws in the source of creation."


Bilo bi super kad bi netko ovo preveo za one koji ne razumiju engleski  :read:


Evidentirano

BEWARE!! Anger, Fear, Aggression - dark side are they. One you start down the dark path, forever will it dominate your destiny
Žena Vrač
जीव
कृष्ण
Postova: 11227
Offline Offline
Spol: Ženski
Judge me by my size, do you?
« Odgovor #1 na: Svibanj 22, 2009, 10:41:17 »

Brahma

 Na početku svijeta u svemiru nije bilo ničega. Čak nije bilo niti svemira. Postojao je samo brahman (božanska bit) koji je bio svagdje. Brahman nije bio niti vruč niti hladan, niti debel niti mršav. On je bio bez početka i kraja.

 Svuda je bila voda. Gospod Vishnu pojavio se u svom velikom obliku, te je spavao na vodi. Dok je Vishnu spavao, lotosov cvijet (padma) nikao je iz njegova pupka. On je imao mnogo latica i njegova je stabljika sjajila kao tisuće sunaca. Iz stanica lotosa rodio se Brahma. On se počeo ovako čuditi: "Izgleda da okolo nema ničega osim ovog lotosa. Tko sam ja? Odakle sam ja došao? Što bih ja trebao raditi? Čiji sam ja sin? Tko me je stvorio?"

 Brahma je mislio da će pronaći odgovor na ova pitanja ako malo istraži lotos. On je mislio kako bi trebao pokušati pronaći izvorište lotosa. Brahma se tako spustio duž stabljike te je lutao okolo stotinu godina. Ali on nije mogao pronaći izvorište lotosa. On je tada odlučio da bi se trebao vratiti u stanicu gdje se bio rodio. Ali uprkos lutanju oko stabljike narednih stotinu godina, on nije mogao pronaći stanicu. U to vrijeme on se toliko umorio da je od svega odustao, te je otišao odmoriti se.

 Iznenada, on je začuo riječi: "Brahma, obavi tapasyu (meditaciju)."

 Brahma je prihvatio ovaj savjet te je meditirao dvanaest godina. Kada je dvanaest godina prošlo, četvero-ruki Vishnu pojavio se pred Brahmom. U četiri ruke Vishnu je držao shankhu (školjku), chakru (oštri disk), gadu (buzdovan) i padmu (lotos). Brahma nije znao tko je to bio, te je zapitao: "Tko si ti?"

 Vishnu nije direktno odgovorio na pitanje. Umjesto toga, on je odgovorio: "Sine, veliki Gospod Vishnu onaj je koji te je stvorio."

 "Zašto me nazivaš sinom?" odgovorio je Brahma.

 "Zar me ne prepoznaješ?" došao je odgovor. "Ja sam Vishnu. Ti si nastao iz mog tijela."

 Ali Brahma u to nije povjerovao. On se tada počeo boriti s Vishnuom.

Linga

 Dok su se oni tako borili, sjajuća linga (Shivin lik) pojavila se na sceni. Izgledalo je da ona nema niti početka niti kraja.

 Vishnu je tada rekao: "Brahma, prestanimo se boriti. Ovdje je treće biće. Što je ova linga? I odakle je došla? Pokušajmo otkriti što je ovo. Ti preuzmi oblik labuda (hamsa) i idi gore. Ja ću preuzeti oblik vepra (varaha) i ići dolje. Pokušajmo pronaći krajeve ove linge."

 S ovim prijedlogom Brahma se složio. On je postao bijeli labud te je uzletio prema gore. Vishnu je postao bijeli vepar i otišao je dolje. Oni su tragali za krajevima linge četiri tisuće godina, ali nisu ih mogli pronaći. Stoga su se oni vratili na mjesto sa kojeg su otišli u potragu da bi se onda počeli moliti. Stotinu godina oni su se molili. Nakon što je stotinu godina prošlo, začuo se zvuk om i pred njima se pojavilo biće sa pet lica i deset ruku. Ovo je bio Mahadeva odn. Shiva.

Vishnu je rekao: "Dobro je da smo se Brahma i ja borili. Naša borba je ta zbog koje si ti došao ovdje."

 Shiva je odgovorio: "Nas troje smo svi dijelovi istog bića iz kojeg smo podijeljeni u tri dijela. Brahma je stvoritelj, Vishnu je održavatelj i ja sam uništavatelj. Postoji i drugo biće po imenu Rudra koje će se roditi iz moga tijela, ali Rudra i ja zapravo smo jedno te isto. Neka Brahma sada započne stvaranje."


 Shiva je tada iščezao, a Brahma i Vishnu odbacili su svoje oblike labuda i vepra.
Evidentirano

BEWARE!! Anger, Fear, Aggression - dark side are they. One you start down the dark path, forever will it dominate your destiny
Žena Vrač
जीव
कृष्ण
Postova: 11227
Offline Offline
Spol: Ženski
Judge me by my size, do you?
« Odgovor #2 na: Svibanj 25, 2009, 03:09:13 »

Božica Devi – majka Života i Smrti

Devi (Devanagari: देवी) je sanskrit riječ za božicu.

Devi je sinonim za Shakti, zenski princip bozanskog, kao koncipiran po Shakta tradiciju hinduizam. Ona je ženski partner bez kojeg muški aspekt, što predstavlja svijest ili diskriminacije, ostaje impotentan i nistavilo.  Obožavanje božice je sastavni dio hinduizam.


Manifestacije
Devi ili božansko žensko je jednaki dio božanskog muškog roda, a time i sama manifestacija kao Trojstva samog - Stvoritelja (Durga ili božanske Majke), Očuvatelja (Lakshmi, Parvati i Sarswati) i Uništavateljice (Mahishasura-Mardini, Kali i Smashanakali).

Velika Boginja, poznata u Indiji kao Devi (doslovno "božica"), ima mnogo oblika.  Ona je "Ma" pitoma i pristupačana majka. Kao Jaganmata ili Majka svemira, ona pretpostavlja kozmičke razmjere, uništavaja zla i adresiranje sama za stvaranje i raspad na svijetu. Ona je štovana tisućama imena koja se često odražavaju lokalne običaje i legende. Ona je jedna i ona je mnogo.

Ona ima mnogo imena i oblika kao ratnica Durgha i Kali krvožedana ili ona mogu biti nježna kao Parvati, majka od boga slona Ganesha.  Devi je supruga od Shive. Shiva je Bog generacije i uništenja.  Devi je "Majka Boginja", što znači da je majka svima. U rukama ona drži radosti i boli, desnoj ruci, i život i smrt održava se na njezinoj lijevoj ruci.  Devi je boginja prirode i života, jer ona donosi kišu i štiti protiv bolesti.  Devi je blaga i mila. To je osobnost kao majka Devi života.

 Kao majka smrti, ona je strašna.  U svom opisu, Devi ima osam ruku, a u samo jednoj ruci je mač.  Kada je se bori protiv zla, ona je obično postavljena na lava ili tigra. Devi drži utrobu svemira.  Devi je ratnica Durgha kad je majka smrti.  Bogovi Durgha mole je da ubiju i štite od zla Mahisasura. Devi je u svim ženske duše i ona može pretvoriti u vjerskog uma.

U sredini čela, ona ima Bindu (pad ili točka),  na neki način čini se da je muški rod.  Lakshmi, supruga Višnu je oliccenje Devi. Ona je boginja kreativne snage i predstavlja sve žene u svemiru.
Evidentirano

BEWARE!! Anger, Fear, Aggression - dark side are they. One you start down the dark path, forever will it dominate your destiny
कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #3 na: Lipanj 16, 2009, 01:38:46 »

Što se tiče vedske religije, ona nije za hinduse, već za sva živa bića.
To moramo najprije shvatiti. Vedska se religija naziva i " vječno zanimanje živog bića". Živo biće je Vječno. Hinduizam, ovaj ili onaj -izam - to su sve kriva shvaćanja. Muslimani su Indijce nazivali Hindusima. Oni su živjeli na drugoj obali rijeke SIND , muslimani su Sind izgovarali kao HIND. Zato je Indija nazvana Hindustan., a ljude koji su tamo živjeli HINDUSIMA.
Evidentirano

कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #4 na: Srpanj 02, 2009, 02:54:51 »Hinduism:
    Hinduism is a set of beliefs and traditions which have evolved over a vast period of time. There is no central organization like a Church to control its movements or progress. The word Hindu is derived from the river Sindhu, or Indus, primarily a geographical term that referred to India or to a region of India (near the Sindhu). Hinduism entered the English language in the early 19th century to describe the beliefs and practices of those residents of India who practice the ancient believes of India and did not practice Islam or Christianity.
    A common manner of describing Hinduism among its adherents is as a way of life, as "Dharma." It defies dogma and thus seeks to instead align the human body, mind, and soul in harmony with nature.   
    Sanātana Dharma: Hindus themselves prefer to use the Sanskrit term sanātana dharma for their religious tradition, roughly perennial believe, eternal way of life of the Hindus.
    - Sanatana means "very ancient", "eternal", "perennial", "immemorial"... it emphasizes the unbroken continuity of the Hindu tradition in contrast to other dharmas.
    - Dharma can be translated by "tradition", "religion", "moral order", "duty", "right action", "good way of life", "right believes and good deeds"... Dharma is an all-important concept for Hindus. In addition to tradition and moral order, it also signifies the path of knowledge and correct action.
    The origins of Hinduism can be traced to the Indus Valley civilization sometime between 4000 and 1200 BCE. It evolved from the Vedic religion of ancient India. Certain beliefs and practices that can clearly be identified as Hindu—such as the worship of sacred trees and the mother goddess—go back to a culture known as Harappan, which flourished around 3000 bc. Other Hindu practices are even older.

God and gods:
     Brahman: Though believed by many to be a polytheistic religion, the basis of Hinduism is the belief in the unity of everything. This totality is called Brahman, the Absolute, the Supreme Being, the Ultimate Reality, the Divine... the purpose of life is to realize that we are part of God and by doing so we can leave this plane of existance and rejoin with God. For Hindu pantheism, the world is part of God; for Western religions, the world is a creature of God; for Paganism, God is part of the world.
    For many Hindus this God is not a person but a force, an energy, a principle...
    The different gods and goddesses of Hinduism represent various functions or aspects or attributes of this One Supreme Divinity, they are not separate gods and they are valid to worship, according to Hinduism. For example, the goddesses are really the female aspects of God, because the Divine contains both masculine and feminine attributes...  all in all, it is often stated that Hinduism claims 330 million gods and goddesses!
    The gods of Hinduism do not exist as a person and they never existed, they are the result of divinization of novels or epics heroes, like the Greek or Roman gods... it is like making a god out of Hamlet or Sherlock Holmes who never existed, only in the mind of the writer... and this is recognized by most Hindu scholars:
    - So are he 33 gods of the Vedas pantheon mythology, including the Cosmic Trinity of Agni (god of fire), Vayu, (god of air), and Surya (god of energy or life).   
    - So are the Post-Vedas gods from the novels or epics Ramayana and Mahabharata: Rama is a hero of the Ramayana who never existed, only in the mind of the writer. Khrishna is the hero of the 18th chapter of the Mahabharata who never existed as a person, and does not exist now as a person... and so are the animal or planet deities... of course, a monkey or an elephant are not God!
    - So are the gods of the Puranas, including the Hindu Trinity, of Brahma (the creator), Vishnu (the savior and protector who incarnates 10 times), and Shiva (the destroyer of evil, and the creator of new life)... they never existed as persons and do not exist now, nor their wives and lovers also adored as gods, but who also never existed, only in the mind of the writers.
    For Jews, Christians and Muslims to adore other than God is an idolatry... they are "idols", or "devils" says Psalm 96:5... do not adore idols... do not trust your life to devils, it is a prostitution against the real God, against the one who made the sun, and the atoms, and our hands and hearts, says the Bible (Leviticus 20).

Reincarnation:
    Fundamental to Hinduism is the belief in a cosmic principle of ultimate reality called Brahman, and its identity with the individual soul, or atman. All creatures go through a cycle of rebirth, or samsara, reincarnations, which can only be broken by spiritual self-realization, the enlightenment, after which liberation, or moksha, is attained.
    This enlightenment can only be achieved by the hard Yoga. One's progress towards enlightenment is measured by his karma. This is the accumulation of all one's good and bad deeds and this determines the person's next reincarnation. Selfless acts and thoughts as well as devotion to God help one to be reborn at a higher level. Bad acts and thoughts will cause one to be born at a lower level, as a person or even an animal.
    Reincarnation is not a thrill for a Hindu, nor even a good happening to expect, it is the worse imaginable "curse"!... the greatest fear for a Hindu is not to die, but to reincarnate... all the ascetic sacrifices, all the yoga and puja practices, is to avoid reincarnation... to live nude, without food of a Jainist is to avoid the next reincarnation... the great sacrifices of a Buddhist in a monastery for life, is to avoid reincarnation...
    And the final aim of life, the ultimate dream of a Hindu is "moska", the final union of his soul with Brahman, with no more reincarnations, the liberation of the curse of reincarnation...
    And the main problem of Hinduism, what makes me cry, is that after so many sacrifices, this final union with Brahman is like a drop of water falling into the ocean, there is no more identity of any individual, there is no more "person", it is the nihilism, to become nothingness, unrecognizable by anybody, not even by himself, because there is no more "self", no more consciousness of being...  not heaven, not paradise... "nothingness", "to disappear as a person", like a speck in the universe.
    On top of it, Reincarnation is one of the main reasons for the infamous "caste system" in India.

Hindu Ways of Salvation from Reincarnation: Yoga
    Why do New Agers practice yoga? Why are they so devoted to meditation? It may come as some surprise that these practices are central to the Hindu search for salvation!
    Four primary ways of salvation in Hinduism, four possible paths for enlightenment to moksha, or salvation:
    1- Karma Yoga, the way of good works.
    2-  Jnana Yoga, the way of knowledge.
    3- Bhakti Yoga, the way of devotion. This is the way most favored by the common people of India; it satisfies the longing for a more emotional and personal approach to religion.
    In the way of devotion, the focus is one obtaining the mercy and help of a god in finding release from the cycle of reincarnation. Some Hindus conceive of ultimate salvation as absorption into the one divine reality, with all loss of individual existence. Others conceive of it as heavenly existence in adoration of the personal God.
    4- Raja Yoga, the way of contemplation or meditation: It is called the "royal road", and it is the one used by most Hindu and Buddhist Cults... "meditation", or better, "contemplation", with the 8 steps of Raja Yoga.
The four goals of life
    Another major aspect of Hindu dharma that is common to practically all Hindus is that of purushartha, the "four goals of life". They are kama, artha, dharma and moksha. It is said that all humans seek kama (pleasure, physical or emotional) and artha (power, fame and wealth), but soon, with maturity, learn to govern these legitimate desires within a higher, pragmatic framework of dharma, or moral harmony in all. Of course, the only goal that is truly infinite, whose attainment results in absolute happiness, is moksha, or liberation from reincarnation,  from Samsara, the cycle of life, death, and existential duality. (a.k.a. Mukti, Samadhi, Nirvana, etc.)

Scriptures:
    For Hinduism there is not revelation of God, of the Absolute, in sharp contrast with Judaism, Christianity and Islam.
    Hindu scripture, based on the insights of Hindu sages and seers, serves primarily as a guidebook. But ultimately truth comes through direct consciousness of the divine or the ultimate reality. In other religions this ultimate reality is known as God. Hindus refer to it by many names, but the most common name is Brahman.
    Vedas: Though the various Hindu traditions and sects each rely on their own set of scriptures, they all revere the ancient Vedas, which were brought to India by Aryan invaders after 1200 BC. The early portions of the Vedas describe a number of deities who for the most part are personifications of natural phenomena, such as storms and fire. Prayers and sacrifices were offered to these gods.
    Upanishads: The later portions of the Vedas, called the Upanishads, reflect a significant development in Hinduism's concept of the divine. Many of the Upanishads, instead of speaking of a multitude of gods, refer to an ultimate reality beyond our comprehension called Brahman. Though Brahman is impersonal in nature, it is sometimes referred to in personal terms by the name Isvara. They explored the search for knowledge that would allow mankind to escape the cycle of reincarnation.
    Puranas: The theology of the Puranas mainly centers round the Trinity,--Brahma, Vishnu and Siva,--as also the incarnations of Vishnu and the Saktis of the Trinity,--Lakshmi, Sarasvati and Durga,--and the two sons of Siva.   
    Ramayana and Mahabharata: Major sources of classical mythology are the Ramayana, with god Rama, and Mahabharata, which includes in the 18th chapter the Bhagavad-Gita (Song of the Lord), "the Gita", with the god Krishna, the most popular religious text of Hinduism.

Caste System:
    Hindus follow a strict caste system which determines the standing of each person. It is associated with reincarnation. According to Hindu teaching, there are four basic castes or social classes (and thousands of sub-groups within the castes). Each has its own rules and obligations pertaining to nearly every facet of life. At the top are the Brahmins or priests. Second in rank are the Kshatriyas or warriors and rulers. Third are the Vaisyas or merchants and farmers. Below these are the Shudras or laboring class. Salvation is possible only for the top three castes, who are called the "twice born." Outside the caste system are the untouchables or outcastes. Though outlawed in India in the late 1940s, many in the countryside are still considered outcastes.
    The caste one is born into is the result of the karma (deeds) from their previous life.
    The doctrine of Reincarnation is a major factor of this infamous "caste system", and the Untouchable has no hope of bettering his lot, because his miserable destiny has been predetermined by a former existence.
    To do good to one of the lower classes, according to Reincarnation, would only interfere with the divine cosmic law of karmic punishment.
    If you are born an Untouchable, no other class will even "touch" you; if you are born a shoemaker in India you will die as a shoemaker, no other class will accept you, no hope of improving your life... it is the greatest prejudice and discrimination system of the history of humanity.   
         
Evidentirano

कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #5 na: Srpanj 03, 2009, 02:08:51 »

Hinduism

Symbols, Foundation, Organization and MembershipOM or AUM: "That Who Art",  the symbol of the Absolute, used frequently in prayer, as a mystical contemplation of the ultimate reality.

Swastika Surrounded by the Wheel of Life. Symbol of good luck; It is also the symbol of Jainism.

The Wheel of Sri (of life): 9 triangles to 9 deities; from the elusive center the cosmos expands. Surrounded by the Wheel of Life, and the Sanctuary with the 4 doors to the universe.
 
Mandala, a symbolic representation of the Universe.

The different gods are the main symbols.

The Linga and Yoni: It is one of the most common objects of worship, weather in the temple or in the household cult: The erect male organ, rising from the female counterpart, the Yoni, as the base. The god Shiva is often shown with a big lingam.The different ways in which Omkar is depicted. The syllable OM is not specific to Indian culture. It has religious significance in other religions also. The word Amen used among Christians at the end of a prayer is also said to be derived from the syllable OM. Although OM is not given any specific definition and is considered to be a cosmic sound, a primordial sound, the totality of all sounds etc., Amen means 'May it be so'.

In Arabic a similar term 'Amin' has a religious significance.

 Did the Swastika originate as blueprint for a fort called Su Vastu?

    In the conventional type of a fort, the fall of one of the gates to the attacking army would lead to the Enemy's pouring into the fort and lead to massacre or capture of all or most of its inhabitants. But under the Swastika grids fall of one of the four gates could still keep, at least three-fourths of the fort safe. The understanding of the Swastika as a blueprint for a fort can also be etymologically corroborated. In Sanskrit, Vasa means to inhabit and Vastu means habitation. While Su means good. The word Swastika might be an amalgam of the terms 'Su' and 'Vastu' pronounced as 'Swastu') meaning 'a good habitation'.The clue that the Grid-chakravy like the Swastika as a defensive arrangement was a fact is also corroborated by the military practice of Chakra-vyuha used during ancient times. In the Chakra-vyuha, the army was arranged in the form of a circular grid which an enemy army was supposed to break. This was one of the techniques used during the Mahabharata war in which Arjuna's son Abhimanyu was killed. That the Chakra-vyuha was an effective form of defense and it was very difficult to break it is corroborated by the episode of Abhimanyu in the Mahabharata.FOUNDATION AND ORGANIZATION:

    Prehistoric Hinduism dates from 3000 BC, as Animism. In 1500 BC the Arians from Persia invade India and brought the "Vedas", at the same time that Moses was in Egypt.

    The name "Hindus" is the way the Persians called the people living around the Hindus river.   

    The organization, varies in nature from region to region. There is no official creed, no structural church, no world authority nor organization... they have produce an enormous variety of religious systems, beliefs and practices... in India religion permeates every aspect of the individual and social life, with one of the most ritualistic systems of religion, though Hindu worship is primarily at home, and their beautiful temples are not for weekly congregational services; they may have 2 or 3 services a year. They are there to remind people that the gods live and are to be served.

Membership:

    There are now 779 million Hindus. 700 live in India, with 92 Muslims, 20 Christians, 16 Sikhs, 6 Buddhists, and 4 Jains.
    Nepal, with 89% of the population, is the only nation where Hinduism is the state religion.
    In Figi 41%. In Mauritius 50%; Trinidad 25%; Sri Lanka 15%; Bangladesh 11%; and in the United States about 2 million, with others influenced by TM, Hare Krishnas...Evidentirano

कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #6 na: Srpanj 05, 2009, 01:24:51 »

God and gods of Hinduism

Who is God... Brahman:

    The God of Hinduism and Christianity are different:
    - For Christianity God is the Creator, but he is not his creation. For example, he is not an animal or a star, and an animal o a star are not God, though they are manifestations of God, creations of the only One God.
    - Hinduism provides a radically different idea. Brahman (the "creator" god) IS his creation. The cosmos is not so much a creation, but more an emanation from him.
    - For Hinduism, God is both, immanent and transcendent:
    1- Immanent, remaining or operating within a domain of reality, because each person is an emanation of God, is God.
    2- Transcendent, being beyond the limits of all possible experience and knowledge, being beyond comprehension, Brahman is entirely impersonal, and entirely impossible to describe, is perfect and beyond complete human understanding.
    Varying emphasis on either quality is made by the different philosophies/traditions within Hinduism.

    - For Christianity, God is Immanent but not-transcendent:
    1- Immanent, because the essence of Christianity is not "to know" about Christ but "to be" another Christ, with Christ in the Christian and the Christian in Christ, in his Mystical Body, in his church... and Christ is God, the Absolute, the real Brahman who became a real human person, not just a hero of an imaginary novel.
    2- God is not transcendent, beyond the limits of all possible experience and knowledge, on the contrary, He is personal, and well known through His own revelations of Himself in the Bible, and most specially through Jesus the Christ, he who sees Jesus sees God Himself, the Absolute, Brahman Himself. (John 14:9).
 
    For Hinduism, all the humans, animals, and gods, and even objects is one divine being. The soul of each person is thus Brahman, the entirety of creation... and every animal or stone or star or planet is God... This is a difficult concept to comprehend, for how can the "small" soul of each person or even a stone can be identical with the "large" God of the cosmos? But it is the comprehension of this very idea that becomes a central goal in the of human life and in the resolution of the human problem for Hinduism....
    Please, look at Animism and all primitive religions.
    This idea, you and God are one, is the one followed by the Mormons and the New Age with its many sects and cults

    The multiplicity that hides the cosmos' unity is called Maya; that is the reality humans perceive with their senses everyday. The overcoming of Maya to perceive true reality (Brahman) thus constitutes an important task in Hinduism... you and God are one...
    However, though Brahman IS the creation, Brahman is more than the sum of everything in the universe, says Hinduism.

God and gods of Hinduism: Brahman:

    For Hinduism there may be millions of gods!... however, these gods are not God, they can not make stars, nor roses, nor human hearts... they should not be adored.

    "Brahman" is called the Absolute, the only one real God.
    Though believed by many Hinduism to be a polytheistic religion, the basis of Hinduism is the belief in the unity of everything. This totality is called Brahman, the Absolute, the Supreme Being, the Ultimate Reality, the Divine... also called "Bhagvan", or "Ishvara"... the purpose of life is to realize that we are part of God and by doing so we can leave this plane of existence and rejoin with God.
    Everything in the universe is part of Brahman, (including each one of us), but Brahman is more than the sum of everything in the universe.
    Hindus believe that each soul is an individual, and yet is also a part of the Divine; is part of "God".
    Brahman is not a personal being in the sense that Christians think of God as a personal being. For most Hindus this God is not a person but a force, an energy, a principle... Brahman is entirely impersonal, and entirely impossible to know or to describe. Brahman is a supreme, perfect spirit or force that permeates everything.

Different aspects of Brahman:
    There is only one ultimate reality, Brahman. But that ultimate reality shows itself in many forms or functions, and some of those formsor functions are called gods, they are not separate gods but they are valid to worship, according to Hinduism.
    The gods Brahma, Vishnu, and Siva, for example, are different epic aspects of Brahman:

  For Hindu pantheism, the world is part of God; for Western religions, the world is a creature of God; for Paganism, God is part of the world. 
 

The gods of Hinduism:

    The different gods and goddesses of Hinduism represent various functions or aspects or attributes of this One Supreme Divinity, they are not separate gods but they are valid to worship, according to Hinduism.
    For example, the goddesses are really the female aspects of God, because the Divine contains both masculine and feminine attributes...  some gods are represented with several heads or 8 arms to represent the omni-potency and omni-presence of God... all in all, it is often stated that some Hindu teachers claim 330 million gods and goddesses!The gods of Hinduism do not exist as a person and they never existed, they are the result of divinization of novels or epics heroes, like the Greek or Roman gods... it is like making a god out of   Hamlet or Sherlock Holmes who never existed, only in the mind of the writer... and this is recognized by most Hindu scholars:
    1- So are the 33 gods of the Vedas pantheon mythology, including the Cosmic Trinity of Agni (god of fire), Vayu, (god of air), and Surya (god of energy or life).
    2- So are the gods of the Puranas, including the Hindu Trinity, of Brahma (the creator), Vishnu (the savior and protector who incarnates 10 times), and Shiva (the destroyer of evil, and the creator of new life)... they never existed as persons and do not exist now, nor their wives and lovers also adored as gods, but who also never existed, only in the mind of the writers.
    3- So are the Post-Vedas gods from the novels or epics Ramayana and Mahabharata: Rama is a hero of the Ramayana who never existed, only in the mind of the writer. Khrishna is the hero of the 18th chapter of the Mahabharata who never existed as a person, and does not exist now as a person... and so are the animal or planet deities... of course, a monkey or an elephant are not God!
    For Jews, Christians and Muslims to adore other than God is an idolatry... they are "idols", or "devils" says Psalm 96:5... do not adore idols... do not trust your life to devils, it is a prostitution against the real God, against the one who made the sun, and the atoms, and our hands and hearts, says the Bible (Leviticus 20).

1- The 33 "gods of the Vedas", the Devatas:

    They are not very popular. Although the Vedas comprise the most sacred literature of Hinduism, the divine pantheon in them is essentially ignored in daily life. Only one god important is Agni, who is both the god of fire, and the sacred fire itself. He continues to be worshipped in the daily rituals of each Hindu home. Every morning, an offering of clarified butter (ghee) and some grain cakes is shared communion-style between Agni (i.e., the fire) and the members of the household
    Prajapati is the father of the gods and of the devils (asuras). Indra, the warrior god, with his band of Maruts, defeats the demons of darkness each morning so that the sun could rise. There is also the sky god Dyaus and a few goddesses, such as Aditi and Ushas.

2- The post-Vedas gods:

    The theology of the Puranas mainly centers round the Trinity,--Brahma, Vishnu and Siva,--as also the incarnations of Vishnu and the Saktis of the Trinity,--Lakshmi, Sarasvati and Durga,--and the two sons of Siva.   

    They are very popular, mostly the "Trimurti", Brahma, Vishnu and Shiva, with some similarities to the Christian "Holy Trinity":1- Lord Brahma:   The creator god, with some similarities to God the Father of the Christians,... There are very few shines dedicated to him, in fact only one temple  in all India. God the Father has also few temples dedicated to Him in Christianity. .
    Lord Brahma, the creator God of the Trimurti (Trinity). Painted as 4 males or 4 females, as shown in the picture, with 4 heads and 4 arms, symbols of his omni-presence and omni-potency, Each hand is holding a sacrificial tool (sruva), the Vedas (knowledge), a water pot (kamandalu) and a rosary respectively and appears seated on a lotus (a symbol of glorious existence).
    His vehicle is a swan (hans) which is known for its judgment between good and bad.
    Lord Brahma's consort is Goddess Saraswati, she is the Goddess of Learning.

2- Lord Vishnu, is the savior and protector of mankind, with some similarities to God the Son for the Christians, he incarnates, like Jesus, but 10 times!, the last one, as Kalki, is still to come....  Vishnu  is very popular, and shown as one of his 9 incarnations ("avatars"), as fish, tortoise, a boar... the last 4 incarnations were Rama, Balaram, Buddha and Krishna - (Incarnations) Avatars of Vishhnu
    The 2 wives of Vishnu are Lakshmi, goddess of fortune, and Prithvi, the Earth Goddess, both very popular.
    Lord Krishna - Krishna-2 : The last Avatar (Incarnation) of Vishnu. He is the central hero of the 18th chapter of the epic novel Mahabharata,  the Bhagavad Gita
    There are three main stages in Krishna's worldly life.
    1- Krishna is born in a prison in the epic, where his royal parents are being held by a rival king. His father works out a scheme to enable the baby Krishna to escape to a nearby village and replace him with another child. Krishna grows up as a mischievous boy within this village of cowherds, playing tricks on his family and friends.
    2- As a youth in the epic, Krishna woos all the gopis (female cowherds) in the village with his good looks, charms, and attentions. Although Radha is his favorite, he dallies with the other gopis as well.
    3- As an adult in the epic, Krishna regains his kingdom in northern India by killing King Kamsa, an act seen as the restoration of dharma. In the story of the Mahabharata., he then helps Arjuna (by serving as his chariot driver), and his brothers (the Pandava brothers) in a war to regain their rightful kingdom. On the night before a major battle, Krishna and Arjuna have a long discussion about the nature of dharma and the cosmos, which is preserved within the Mahabharata as the  Bhagavad Gita. At the end of the discussion, Krishna reveals himself to Arjuna as Vishnu. The exploits of Krishna are told and rehearsed in the Vishnu temples and in the annual festival of the Ras Lila. -
    Lord Rama: The other major avatar of Vishnu is Rama, the central figure of another novel, the epic Ramayana. Lord Rama is one of the most commonly adored gods of Hindus.
    In keeping with the actions in the story, Rama (i.e., Vishnu) bears the attributes of trust, faithfulness, and strength. Along with Sita, his faithful wife, Vishnu as Rama continues to be worshipped in temples and in the annual festival of the Ram Lila.
    Lord Hanuman, the monkey-god, is the guardian spirit of the villages, the one who saved Sita, the wife of Rama in the Ramayana epic.

3- Lord Shiva, with some similarities to the Christian Holy Spirit , is the destroyer of evil, and the creator of new life, and sustainer of life, the cosmic lord.\
   The main symbol of Shiva is the Lingam and Yoni because of his re-creating fertility...  It is one of the most common objects of worship, weather in the temple or in the household cult: The erect male organ, the lingam, rising from the female counterpart, the Yoni, as the base. The god Shiva is often shown with a big lingam. Lingam and Yoni images by Google - http://en.wikipedia.org/wiki/Lingam
    This symbol is placed as the central image in a Shaivite temple and often made from a valuable material, such as silver. It is usually two to three feet tall, and constitutes a focus of worship for his followers,
    Shiva`with his`wife, Parvatie and his son Ganesha, the elephant-god.
    Shiva's "wives"
    Shiva's wives are the symbols of feminine powers of God, called Shakti. Although there are numerous female figures associated with Shiva, five stand out: Parvati, Umma, Durga, Kali, and Shakti:
    - Parvati, the wife of Shiva, is the goddess of love and romance. She is young, beautiful and full of life. As such, she represents union with Shiva, a representation that has distinct sexual overtones. Indeed, they are often depicted in the act of act of intercourse, the combination of their male and female (sakti) energies sustaining the universe. Parvati is also the mother of Janet. Although Shiva initially tried to kill Ganesha, he ultimately adopted him and the three of them are a favorite family.   
    - Umma is the wife who represents motherhood. She is seen as kind, caring, nurturing, and displaying other features of motherhood.
   -  Durga represents the attribute of justice. She rides a tiger and carries the weapons of battle. In this character, she is unafraid to kill to reestablish justice. Durga-Parvati
    - Kali is wild, terrible, and unpredictable, and is usually associated with death. She is usually depicted naked, wearing a necklace of human heads and a skirt of human arms. Blood drips from her sword. Death is thus connected with her activities. In fact, she is sometimes depicted dancing upon the prone form of Shiva, symbolizing the strength of wild and unpredictable power. The city of Calcutta (=Kali Ghat) is named after her. (For a picture of Kali, go here or here.)
    - Shakti, the Grand-mother, is very popular, the goddess of the Tantric sect that worships erotic sexuality.
    - Two sons of Shiva:.
    - The first, Lord Ganesha has the head of an elephant and is the god of overcoming obstacles, which links him to good luck and prosperity, and the one who recorded the Mahabharata epic.
    - The second, Lord Skanda, becomes the divine warrior and thus the god of war.

4- Other gods:

Hindu Goddesses:
    Each God in the trinity has his consort. To Brahma is Saraswati, the Goddess of knowledge. For Vishnu is Lakshmi, the Goddess of love, beauty and delight. For Shiva is Kali (Parvati) , the Goddess of power, destruction and transformation. These are the three main forms of the Goddess, as Brahma, Vishnu and Shiva are the three main forms of the God as mentioned above... The three Goddesses are often worshipped in their own right as well as along with their spouses.

Animal gods:
    Hindus see divinity in all living creatures. Animal deities therefore, occupy an important place in Hindu dharma. Animals, for example, are very common as form of transport for various gods and goddesses.
    Animals also appear as independent divine creatures... already mentioned are Lord Ganesha, the elephant son of Shiva, and Hanuman, the monkey-god, saved Sita, the wife of Rama, in tne Ramayana epic... a fish, a tortoise, a cow, a boar...
    Of course, all of these gods are not God, no one can make a star or an atom. and nobody sould adre or trust an imaginary "god".

Planet gods, the Navagraha:
    There are nine deities also referred to as Nava (Nine) Grahas (Planets). These grahas are supposed to have a significant impact on the lives of an individual. The Hindu science of study of these planets is called the Vedic Astrology.
    Classical Vedic astrology uses the seven visible planets; the Sun, Moon, Mars, Mercury, Jupiter, Venus and Saturn, along with the two lunar nodes, the north and south nodes, Rahu and Ketu.

Lesser gods:
    Personification of nature, like river and ocean gods, love and wealth gods, hosts of celestial beings...
   
Lord Jagannath
Lord Kartikeya or Subramania
Lord Satyanarayana
Lord Venkateshwara
Lord Ayyappa
Lord Satyanarayana
Evidentirano

Žena Vrač
जीव
कृष्ण
Postova: 11227
Offline Offline
Spol: Ženski
Judge me by my size, do you?
« Odgovor #7 na: Srpanj 06, 2009, 09:20:23 »

VEDSKO ZNANJE O KREACIJI

VEDE su svjetionik vječne mudrosti i Svjetlost života, koja vodi ljude svake epohe da spoznaju svoje Božanske kvalitete. To je usmena i pisana riječ o samoodnosnom i nepromjenjljivom Jedinstvu života, koji se nalazi iza vidljive mnogostruke kreacije.
To Jedinstvo Apsolutne Svijesti Blaženstva, ima Svoj sveprožimajući aspekt kao AKŠARA BRAHMAN, Svoj lokalizirani aspekt kao PARAMATMA i Svoj osobni aspekt kao BHAGAVAN.

U Svom transcendentalnom izvornom obliku kao vrhovni i svemoćni Gospod KRŠNA Saumja-vapu, je sveprivlačna vječno mlada osoba u ljudskom liku, sa Svojom vječno mladom i sveprivlačnom ženskom inkarnacijom Šrimati RADHARANI, kao izrazu vječne ljubavi, pripadanja i obožavanja. Osim tog lika, ima bezbroj drugih oblika u koje se inkarnira, a da zadrži Svoju izvornu formu. Zato se kaže da je istovremeno istovjetan i različit, što je jedna od Njegovih mističnih moći.

Na početku kreacije inkarnira se kao Gospodin ŠIVA stvaratelj i razaratelj Univerzuma, sa svojom pripadajućom energijom ženske inkarnacije ŠAKTI. To je aspekt Bhagavana što u princip Božanskog oca punog obilja, uvodi i princip Božanske majke.
U Svom Paramatma aspektu (transcendentalno Jastvo ustanovljeno u srcu svih živih bića), inkarnira se kao Gospodin VIŠNU održavatelj Univerzuma, sa svojom pripadajućom ženskom inkarnacijom ljepote i bogatstva, LAKŠMI.
Kao aspekt Brahmana (sveprožimajuća vrijednost dinamizma i tišine), inkarnira se u Gospodina BRAHMU, kreatora Univerzuma i učitelja Svijeta, sa svojom pripadajućom inkarnacijom SAVITRI majkom VEDA, poznatom kao SARASVATI moći značenja u riječima.
Vječnost života Akšara Brahmana sastoji se od nebrojenih života Božanske majke, koja je prvi uzrok kreacije relativnog Svijeta. Jedan njen život, sadrži tisuću života Šive, jedan život Šive sadrži tisuću života Višnua a jedan život Višnua sadrži tisuću života Brahme.
Jedan život Brahme sastoji se od sto godina Brahme a svaka godina ima 12 mjeseci Brahme. Svaki mjesec ima 30 dana Brahme. Jedan dan Brahme zove se KALPA. Jedna Kalpa ima tisuću MAHA YUGA, a svaka Maha yuga dijeli se na četiri YUGE (satya, treta, dvapara i kali yuga). Jedna Maha yuga traje 12000 Božanskih godina. Pošto jedna Božanska, ima 360 ljudskih godina, tako veliko (maha) doba (yuga), traje 4 320 000 ljudskih godina.
Nakon jednog dana Brahme, slijedi noć iste dužine. Tada dolazi do razgradnje gornjih i donjih svjetova (loka i tala), osim tri najviše nebeske loke, gdje borave Čuvari svijeta, polubogovi stihije i svijetla, te razni drugi nebesnici. Evolucija se nastavlja novom Brahminom kreacijom u sljedećem danu ili Kalpi.
Period od 71 Maha yuge čini jednu MANVATARU. Manu je praotac raznih rasa, a svaki period ima svog Manua. Život Brahme traje 100 Božanskih godina i naziva se PARA. Polovica Njegovog života naziva se PARARDRHA.
Prema tradiciji, svijet se sada nalazi u prvom danu druge polovice Brahmina života i naziva se SVETARA KALPA.
Poslije sto godina Brahminog života, nastupa veliko povlačenje cijele kreacije (svih loka i tala), a naziva se MAHA PRALAYA.
Ostaju Apsolutni transcendentalni Svjetovi (KRŠNA LOKE), sa vječnim planetama (Vaikunthama), duhovnog transcendentalnog Svemira. Gospodin KRŠNA se povlači u Svoj sveprivlačni transcendentalni izvorni oblik, do početka nove KREACIJE.
Tako se vječno prožimaju dvije punoće života. Jedna u svojoj APSOLUTNOJ, stalno istoj veličini i druga u svojoj RELATIVNOJ, stalno promjenjljivoj vrijednosti.
Znanje o kreaciji završavamo sa prikazom ŠIVA-ŠAKTI YANTRE, koja ima veoma jak pozitivan energetski utjecaj, a koristi se između ostalog i za razvoj svijesti vizualizacijom.


Evidentirano

BEWARE!! Anger, Fear, Aggression - dark side are they. One you start down the dark path, forever will it dominate your destiny
कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #8 na: Srpanj 06, 2009, 04:44:59 »

Hinduism
Ways of Salvation
from the Curse of ReincarnationHinduism has no single system of salvation, of liberation from reincarnation, of Moksha.

    Instead, the philosophy of "Yoga" ("yoke", "union with god"),  is "the path", the way to obtain the quest of India for ages, the liberation from reincarnation and to become divine while still on earth: As a "yoke" unites and disciplines two animals for plowing, so Yoga disciplines a person and unites him with Brahman, the Absolute.

    All creatures go through cycles of rebirth, reincarnations, which can only be broken by spiritual self-realization, the enlightenment, after which liberation, or moksha, is attained. This enlightenment can only be achieved by Yoga.     

    Why do New Agers practice yoga? Why are they so devoted to meditation? It may come as some surprise that these practices are central to the Hindu search for salvation!

Four kinds of Yoga:

    These four paths are used in Christianity, love, action, knowledge, meditation... the big difference is "Faith" in a Savior who fills you with love and joy and peace, already here, on earth.   

    Four kinds of Yoga, four primary ways of salvation in Hinduism, four possible paths to moksha or salvation.

    1- Bhakti Yoga, the way of devotion:
    It is the most popular god-road in India. Devotion and honor towards a god or gods... Christianity is presented as an example of this road
    It satisfies the longing for a more emotional and personal approach to religion.
    In the way of devotion, the focus is one obtaining the mercy and help of a god in finding release from the cycle of reincarnation. Some Hindus conceive of ultimate salvation as absorption into the one divine reality, with all loss of individual existence. Others conceive of it as heavenly existence in adoration of the personal God.
    2- Karma Yoga, the way of good works:
    To carry out good works, good deeds, give money to the temple or to people, attend festivals, pilgrimages... and do the work for God's sake instead of your own... whatever you do, do it for God... don't look for fruit or success, just do it because it is the will of God... It is also very familiar to the Christians.
    3-  Jnana Yoga, the way of knowledge.
    To explore the Sacred Scriptures, usually with the help of a guru or a sadhus. It usually has three steps: Hearing (or reading), thinking, and meditation.   
    4- Raja Yoga, the way of contemplation or meditation:
    It is called the "royal road", and it is the one used by most Hindu and Buddhist Cults... "meditation", or better, "contemplation", with the 8 steps of Raja Yoga.

How Yoga Works: How to obtain the union with the Absolute:

    All Yoga methods include at least two components: Meditation (prayer) and discipline (asceticism).

    To obtain the union with the Absolute, Hinduism claims, the greatest obstacles are your own "body", "mind" and "personality", so they have to be suppressed or controlled:
        1- To control the "body", they use body postures, solitude, breathing exercises;
        2- To restrain the "mind" meditation techniques are used (mantras, yantras, koans...);
        3- And to suppress your own personality, your "self", they have gurus or masters who humiliate you, besides teaching you.

The "8 steps" of Raja Yoga:

    These techniques are part of the 8 classic steps or disciplines of the Raja Yoga:
        1- The first 2 steps in Raja Yoga, are to avoid sins and to lead a good clean life.
        2- The second and third, are to control the body, with breathing exercises, solitude, silence, body postures...
        3- And the last 3 are to control the mind, with concentrations using mantras, the Guru... each step for longer periods of time...

    The 8 Steps:
        1- Yamas - Ethical behavior, truth, non-violence, non-stealing, control of sexual energy
        2- Niyamas - Self discipline, purity and cleanliness, contentment, surrender of ego, awareness of the divine, lecture of sacred texts
        3- Asanas - Bodily Postures, they help for health and meditation
        4- Pranayama - Breathing and control of the vital breath force, boosting one's health and concentration
        5- Pratyahara - Turning inward, releasing the Ego & senses, turn from the physical and external world to the internal, mental and psychical world
        6- Dhyrana - Concentration of the mind, extended mental concentration which helps for meditation
        7- Dhyana - Meditation, the principal practice of Yoga
        8- Samadi - Transcendence, super-conscious state, the ultimate purpose of yoga
Evidentirano

कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #9 na: Srpanj 11, 2009, 03:46:14 »Hinduism Traditions

There are thousands... Hinduism is a federations of religions, or a religious anarchy in action... it is the jungle of religions and sects...

There are 3 kinds of divisions of  Hinduism:
1- The first one:
   It is just more "devotional" than theological: One's "favorite deity" tends to classify the school of thought and rituals: Vedism (the Veda gods), Brahmanism, Vaisnavism (Vishnu), Shavism (Shiva)... hundreds of Denominations... 

    Contemporary Hinduism is now divided into four major divisions:
        - Vaishnavism, devotees of Vishnu
        - Shaivism, devotees of Shiva
        - Shaktism, worships Shakti, the Divine Mother, "tantric" Hinduism uses ritual sexual intercourse to unite with the sexual power of the goddess Shakti, with magic spells, divinations...
        - Smartism, accept and worship all major forms of God, (Ganesha, Siva, Sakti, Vishnu, Surya and Skanda). Following a meditative, philosophical path, the denomination is generally considered to be liberal and non-sectarian.
    One may consider themselves a Shakta (a devotee of Shakti), a Shaiva (a devotee of Shiva), and a Vaishnava (a devotee of Vishnu) all at the same time Many gods of Hinduism
    - Vishnu is very popular, in its ten avatar manifestations, specially the last 3 ones: Rama, Krishna, Buddha... and the one to come, Kalkin.
     The "Symbionese Liberation Army", associated with the Patty Hearst kidnapping and sixties radicalism in the US chose as its symbol the 7 headed cobra, a manifestation of Vishnu.
    - Shiva is a most popular god in India, and the one who attracts most devotion: As "Nataraja", the lord of dance with 4 arms, wanders naked about the countryside on his white bull Nandy, overindulging in drugs, and encouraging starvation and self-mutilation. As "Bhairava", is the patricidal god of terror using his father's skull for a bowl. As "Ardhanarisvara", has an androgynous, hermaphrodite sexual image.
    The sanctuaries of Shiva always feature a big "lingman", the stylized erect penis which symbolizes his rampant sexuality.
    The wives of Shiva are very popular: "Shakti", encourages orgies, temple prostitution, and annual sacrifices; she originated "sutee", with the widow throwing herself into the fire of her husband funeral... its manifestation as "Kali" is the most sinister and bloodthirsty, and most popular: She stands on a beheaded body, wearing a necklace of human skulls... there are today reports of 100 human sacrifice murders every year in India in honor to Kali.
    - Krishna and Rama are favored by all... and, of course, Ganesha the elephant and Hanuman, the monkey-god, the guardian spirit of the villages
 
2- The second division of Hinduism:
    It is due to the chosen way of Yoga or Meditation:
    Buddha chose "the middle way"; Transcendental Meditation or Zen choose their own way... some choose the emotional "Bhakti" way, others overemphasize the use of "mantras" or "koans"... "tantric" Hinduism uses ritual sexual intercourse to unite with the sexual power of the goddess Shakti, with magic spells, divinations, Spiritism...
3- The third division of Hinduism:
    It comes from anyone who writes a commentary of the Vedas or the Gita who becomes a head of a new denomination, and there are now over 1,000 famous commentaries of the Gita alone, without counting the not so famous ones... and any "guru" or "swami" or "shadu" can start a new original Denomination at any time...

    Hinduism is the jungle of religion!... One writer stated, "It rejects nothing. It is all comprehensive, all tolerant, all complaint"... but it is not true!... Muslims are very badly treated in India, just because they are Muslims!... even the Sikhs, who try to unite Hindus and Muslims, are hated by Hinduism... in India there is practically no Buddhism, because it does not accept any of the gods... and the Governmental policies of India render Hinduism a virtual state-religion, thwarting Christian missionary efforts. If a Christian dares to criticize Hinduism, he is treated as dirt!... it is tolerant only when someone accepts their way of life!.

    Gandhi once wrote: "A man may not believe in God and still call himself a Hindu"... and it may be true, but any Christian youngster who enters into Hinduism, either through Yoga or Hindu anti-meditation or through any of the thousands of cults and denominations, he or she will spend all his money and life in the jungle of Hinduism, and he may  stop being a Christian, excommunicating effectively himself from the Church, may be for most of the only life he or she has on Earth...
Evidentirano

कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #10 na: Srpanj 12, 2009, 08:55:27 »Religious Life of a Hindu
For a Hindu everything in life is religion: Family, work, play, walk...
you breed religion in India!

 Daily worship in Hinduism usually takes place in three different places: in the home, in a temple, and/or at a street-side or road-side shrine.

At home:

    Most religious life is at Home: There they have a room for "puja" (prayer), with an image or picture of the favorite god, and a "mandala", a symbolic representation of the Universe.

     They use the robe and the distinctive in the forehead of the caste, or the god they adore: Vishnu adorers use 3 perpendicular lines in the forehead, Shiva worshipers, use 3 parallel lines...

     They start the morning with the "mantra" "OM", pronounced "AUM", (That Who Art); then they invoke the favorite god, repeat a mantra from the Vedas... all of this sitting down, nude to the waist, with the face towards the sun. Then they drink a little water, touch 6 parts of their bodies, indicating the god is inside them; offer water to the images, repeat the mantra from the Vedas. At night is similar. And at noon may include a consultation with a teacher (guru).

    At dawn, the householder and his wife rise, purify themselves with a bath--usually in a temple pool or a river if one is available--and then make an offering to the fire-god Agni in their household fire. The man may then turn towards the rising sun and say a mantra to the sun-god Savatar, asking for blessing and understanding. A similar sequence of activities will take place in the evening.

    Second, most Hindu households have a small shrine to the gods important to that house. It may have a small statue of Krishna or a picture of Shiva or Durga. If the householder has a guru, a photo of the guru will appear, to remind the worshipper of the guru's teachings. This shrine will be the focus of household puja, i.e., worship. Offerings of food or drink may be laid before the statues, mantras and prayers may be said, and so on.

At the Temple:

    A nearby temple to a god or goddess is usually the focus of regular puja (i.e., worship). While a local temple may do for everyday worship, a grander cathedral-like, temple may be visited on special occasions.  Offerings of meals, money, flowers, etc. may be brought by the devotee. Once the god has taken his part of the sacrifice, the devotee may share in some of the now-blessed food (called prasad). The worshipper may also say mantras, or listen to the priests chant, sing, or read from the sacred texts.

    Small shrines to Hindu gods and goddesses, both major and minor, stand on road sides in the country and on the streets in cities. They may be permanently fixed and unattended, or on a cart and moved around by an attendant. During the day, as people pass by, they may stop, offer a short prayer or mantra, perhaps leave a small offering in gratitude for some blessing.

    The "priests" take care of temples and the rituals in the temple or at home, with very complicated and long beautiful rituals. The "Swamis", usually a learned celibate monk; the "Shadus", are less educated holy men who seek spiritual merit meandering restlessly across India, and often nude with dung of a cow in the head. The "guru" is a teacher who has mastered the path of yoga, and is like a god, expects honors and obedience as a god.

    And then, after the gods and the priestly system, come the adoration of sacred rats, cobras... and very specially the "sacred cows", all 159 million of them; they freely roam the urban centers, like Bombay and Calcutta, and they have "rest homes" for the old or sick cows.

 
Evidentirano

कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #11 na: Kolovoz 13, 2009, 01:30:33 »"Plamteću vatru materijalne prirode nadzire Durga. Na slikama je često prikazuju s oružjem u rukama. Ona ima deset ruku i u svakoj od njih drži različitu vrstu oružja. To ukazuje da nadzire svih deset pravaca svemira. Različito oružje upotrebljava za kažnjavanje demona. Na jednoj poznatoj slici demon se bori s lavom, a božica Durga ga vuče za kosu i probada njegove grudi svojim trozupcem. Ako proučimo tu sliku, vidjet ćemo da smo mi taj demon i da su trozubac trostruke bijede materijalnog postojanja zbog kojih uvijek patimo. Neke bijede nam nanose druga živa bića, neke bijede potječu od prirodnih nepogoda, a neke od uma i tijela. U svakom slučaju, uvijek se borimo protiv ovih bijeda. Nitko u materijalnoj kreaciji ne može reći da je oslobođen bijeda. Trozubac materijalne prirode probada svačije grudi i zato čista sreća u materijalnom svijetu nije moguća. Možemo pokušati da zadovoljimo majku Durgu, obožavajući je ili je podmićujući, ali Durgu ne možemo tako lako podmititi.
Zato trebamo biti svjesni da naš cilj života treba biti da shvatimo Svevišnju Božansku Osobu. Sva uređenja — društvena, politička, filozofska ili religijska — mogu biti prisutna, ali cilj treba biti da priđemo Vrhovnoj Osobi. U Vedama je rečeno da učene, napredne osobe, polubogovi kreacije, jednostavno služe Svevišnja lotosova stopala. Ljudska civilizacija treba imati isti cilj. Bez služenja Svevišnjih lotosovih stopala, sva religijska, društvena ili politička nastojanja će biti neuspješna. Sve dok su naše želje usidrene u materijalnom svijetu, ne možemo napredovati. S tim u vezi, postoji priča o svatovima koji su niz rijeku trebali doći do mladine kuće. Dogovorili su se da će noću krenuti čamcem i doći na odredište rano ujutro. Tako se navečer, nakon večere, veselo društvo ukrcalo na čamac, udobno smjestilo i naredilo lađarima da krenu. Budući da su svi članovi društva bili udobno smješteni, a na rijeci je puhao ugodni povjetarac, čvrsto su zaspali. Ujutro su se svi rano probudili, ali su na svoje iznenađenje vidjeli da se čamac nije pomaknuo ni centimetar, iako su lađari snažno veslali cijelu noć. Na kraju su, nakon raspitivanja, ustanovili da se čamac, usprkos veslanju, nije pomaknuo jer su zaboravili podići sidro. Tako je vjenčanje bilo pokvareno zbog budalaste greške.
Današnja civilizacija se zasniva na zabludi, jer su vođe u zabludi zaboravili podići sidro vezanosti. Umjesto toga, sidro postaje sve čvršće ukotvljeno, jer su organizirali društvo na temelju zadovoljavanja čula."
Evidentirano

जीव
कृष्ण
Postova: 182
Offline Offline
« Odgovor #12 na: Rujan 10, 2009, 12:04:15 »Watts govori o hindu pogledau na svijet vs krščanskom zapadnjačkog uma.
Evidentirano

Žena Vrač
जीव
कृष्ण
Postova: 11227
Offline Offline
Spol: Ženski
Judge me by my size, do you?
« Odgovor #13 na: Rujan 12, 2009, 04:22:36 »

Ok veki ovo sam poslusala sad sta si stavio.
Imam nekoliko komentara:
Nit jedan umni špekulator (filozof, znastvenik i sl.) nemogu objasniti i dokazati zivot... sto je pokretac svega i kako uopce funkcionira sve, jednako kao nit ti sto nemozes objasniti odkud si ti sad svjestan sebe i drugih, kad si postao sebe svjestan uopce?  Kako nastaje svijest je jos jedno pitanje. To su pitanja na koje nemas odgovora niti ti niti jedan znastvenik i filozof. Kako od ničega nastaje nesto. Zato se nemože niti napraviti život od ničega. To je Prabhupada objasnino doslovno djecijim jezikom u svojoj knjizi život nastaje iz Života. Ti da bi mogao ista napraviti moraš uzeti vec neke 2 žive stanice. A odkud život tim stanicama?  Kada uđes u područje gdje jednostavno nemas odgovora jer si ogranicen svojim umom, tada prelazis u podrucje vjere. Podrucje vjere je prepustanje da si samo jedan mali dio u cijelom vecem procesu koji ocito ima inteligenciju jer sve savrseno funkcionira i ima smisla. Tu inteligenciju nazivamo Bogom. To nije nista apstraktno niti nemozes nazvati prirodna pojava jer bi se trebao zapitati a odkud prirodi inteligencija da tako savrseno sve ima smisla. Sto u principu znaci da price nisu u prenesenom znacenju iako vecina se objasnjava simbolikom kad objasnjavas malom djetetu.  On je tu objasnjavao da se ljudi objasnjavaju simbolikom sto u sustini je istina, ali je zanemario pitanje ako je simbolika ono sto objanjsava i naziva Ga samo drugim imenom aka prirodna pojava, i dalje nije dao odgovor na pitanje odkud toj prirodnoj pojavi inteligencija odkud tebi svijest itd?
Mi smo tako daleko u buducnosti od svih tih spisa koje govore o Bogu, bogovima itd... no u spisima postoje price koje su se uspjele potvrditi sa nekim arheloskim nalazima. Recimo, u svim spisima se govori o civilizaciji prije velikog potopa te nastanku nove civilizacije. U svim spisima se govori o tome da su postojali ljudi divovi. Ovo mozes pronaci i u veda i u bibliji. Ovo nije simbolika jer je to cak i dokazano. Ako je nama u ovom vremenu nevjerovatno da su prije postojali ljudi divovi i mislimoo da u pricama (vedama ili bibliji) je samo simbolika za velikog covjeka a ne zbilja diva, tu cemo se bome podosta prevariti. Akoo je to moguce sto nam se danas cini da je nemoguce, zasto mislis da kad netko opisuje nekog boga ili boginju mislis da to mozda nije samo simbolika? Samo sto ti sada nemas to iskustvo, ne znaci da to ne postoji i da drugi nisu imali to iskustvo niti da je to samo prica u prenesenom znacenju. SVE JE MOGUCE.
Ovaj pogled koji nudi Watts sta kaze da obrazovani inteligentan krscanin ili hindus ne misli da je Bog zbilja osoban nego apstrakni opis, je jako suzen pogled te ogranicava daljni napredak tvojeg razvoja. Inteligentan covijek nebi se nikad ogranicavao nego izimao sve u obzir te dopustio sam sebi da uvijek postoji mogućnost da ipak nije sve podlozno njegovom razumljevanju svijeta jer je i sam ograničen sa svojim umom, svojom veličinom, svojim vidom i svim svojim osjetilima. SVE JE MOGUCE - to je ispravan stav. A ne ovo je moguce  a ono nije... kao sto on nemoze pojmiti da Bog moze biti i osoba... a ti ako imas svijest i inleligenciju, i sve oko tebe ima svijest i inteligenciju, zasto mislis da Bog nema sve kao ti i svako drugo živo biće?
Evidentirano

BEWARE!! Anger, Fear, Aggression - dark side are they. One you start down the dark path, forever will it dominate your destiny
कृष्ण
Postova: 106
Offline Offline
« Odgovor #14 na: Rujan 12, 2009, 04:28:22 »

Znanstvenici su stvorili život od ničega.Napravili su nekakvu bakteriju ili tako nešto.Bilo je na vijestima.
Inače zna se kako su ljudi nastali; evolucijom.

Edit: sorry nije bakterija nego kromoson umjetni.

US scientist Craig Venter has built a synthetic chromosome using chemicals made in a laboratory, The Guardian newspaper reports.

Dr Venter is to announce the discovery within weeks and possibly as early as tomorrow, the newspaper said.

The breakthrough, which Dr Venter hoped could help develop new energy sources to combat global warming, would be "a very important philosophical step in the More..history of our species", he said.

"We are going from reading our genetic code to the ability to write it."

 
Evidentirano
Žena Vrač
जीव
कृष्ण
Postova: 11227
Offline Offline
Spol: Ženski
Judge me by my size, do you?
« Odgovor #15 na: Rujan 12, 2009, 04:33:39 »

ocito nisi pažljivo čitao... Di je početak evolucije?

Nitko ništa nije stvorio iz ničega to je obična laž. Niti če ikada itko moži stvoriti nešto iz ničega već ce morati upotrebljavati vec postojeći život da stvara život. Da nije tako mogli bi stvorit život i na mjesecu, ali ne mogu, zasto na mjesecu ne stvore pogodne uvijete za život? Ne mogu!
Evidentirano

BEWARE!! Anger, Fear, Aggression - dark side are they. One you start down the dark path, forever will it dominate your destiny
जीव
कृष्ण
Postova: 182
Offline Offline
« Odgovor #16 na: Rujan 12, 2009, 06:42:32 »

Wats zanjekuje da Biće koje mu daje život može biti i odvojeno od njega i to je sužena percepcija.
On smatra da ništa nemože nikad biti odvojeno od cjeline, odvojenost je iluzija i zato nije zainteresiran za koncept odvojenog boga. Ali za kozmičku igru koju svi mi doživljavamo iluzija je potrebna da bi igra mogla postajati.

... a ti ako imas svijest i inleligenciju, i sve oko tebe ima svijest i inteligenciju, zasto mislis da Bog nema sve kao ti i svako drugo živo biće?
Jednostavno nemogu zamisliti koncept boga kao osobu, ne da neću nego nemogu, a i ako se prisilim to mi je nešt sasvim bizarno i nevidim smisao opće takvog razmišljanja, no dobro ako ti imaš.

Ti smatraš da je ograničavanje ako netko NEpoima boga kao osobu uz sve ostalo, a za mene je ograničavanje kad neko poima boga kao osobu uz sve ostalo, jer ako je bog sve tada si ti iz nekog razloga izvukla koncept njega kao osobu, a to je za mene ograničavanje. Ja nemam potrebu da ga izdvojim kao osobu od svega ostaloga šta je on, već svaka njegova manifestacija mi je ravnopravna a kao takva nemam potrebu uopće razmišljati o konceptu boga jer mi nema nikakvu praktičnu korist u životu.

Hindusi znaju da je ovaj svijet igra, međutim igraju se i to je uredu. Budisti također znaju da je ovaj svijet igra ali se nepretvaraju da to neznaju, međutim to ih ne koči ni u kom pogledu, svrha budista nije nužno stopiti se sa svim i nestati iz fizičke manifestacije, to je samo jedan put budizma, oni koji dožive nirvanu mogu se vratiti u ovaj svijet i sasvim normalno funkcionirati, ali oni odbacuju sve koncepte što svijet jest, koncepti im nisu potrebni.
Dok krščani i slične religije neznaju da je ovaj svijet igra i žive ga naozbiljnije moguće - i to je uredu, jer igra je najbolja dok se sasvim uživiš u nju, baš kao djeca. Međutim može biti vrlo samodestruktivna.

Mi imamo vrlo drugačija poimanja svijeta, ono šta je meni prioritet tebi nije i obrnuto. I vidiš, tišina uma i brisanje svih koncepata shvačanja što svijet jest nije stanje nesvjesnosti i monotonije, nego je baš suprotno, a to je ono šta ja mislim da ti ne kužiš. Tišina je upravo ta koja ne ograničava i koja je prepuna svega, ona nije prazna! ona je prepuna, i percepcija toga nije nesvjesnost već prije nadsvjesnost. Ljudi koji nisu imali iskustvo ne kuže to. A ti bi bar to mogla znati kad meditiraš, samo neznam kakvu meditaciju ti radiš, ja mislim da onu pravu - promatranje bez upletanja uma, vizualizacije nisu prave meditacije.
Kad promatraš svijet neposredno bez misli - onakav kakv jest - on postaje jedna veličanstvena misteriozna ogromnost koja funkcionira sama od sebe i ti skupa s njom, i kad to doživiš nemaš potrebu jedno izdvojiti od svega i misliti o tome jer time ogromno sužuješ svoju percepciju i zapetljavaš se u igru.
Ali nema ništa loše da si stvoriš igru i igraš sve dok znaš da je ono samo igra. I zato ok, vjeruj ti alcy u sve šta hočeš, ali nemožeš reči meni da se ograničavam ako na nešto ne stavljam etiketu privilegije i više vrijednosti.

Ja nevjerujem u ništa a opet vjerujem u sve iliti uzimam sve u obzir. Svijet je za mene apsolutna misterija i sviđa mi se kao takav. Bog je za mene sila života i svaki produkt svemira.

I zašto misliš da čovjek nemože stvoriti život? Nemoj se ograničavati :). S genetičkim inžinjeringom se mogu dobiti svakakva moguća i nemoguća bića. Nebi bilo čovjeka da genetički inžinjering nije moguć :), no dobro to je jedno moje vjerovanje ali nije da mi je dogma.

Evidentirano

जीव
कृष्ण
Postova: 931
Offline Offline
« Odgovor #17 na: Rujan 13, 2009, 01:56:15 »

Wats..cudan je to lik..zar ne....po meni nema bas mnogo poeticnosti u njegovim recima..tako da je to njegovo pisanije suho i pomalo zastrasujuce..ali ja kao fan budisticke perspektive..zen-a..prihvatam njega i njegovu perspektivu..
budisti..cesto govore o ne-sopstvu..nemanju duse..itd..ali priznaju veliku dusu..krajnje odrediste..dusu sveta..
ova dusa sveta..deluje kroz njih...
sada to je ta perspektiva..koju je moguce menjati..
budisticki nacin..i sve te skole polaze od..obicnih stvari..svakodnevnog zivota..suocavanje sa rascepljenoscu..bolom..patnjom..posmatranje uma..
ljudi bhakte..krecu iz sasvim drugacije dimenzije..a to je dimenzija srca..a srce..dusa..nema tehnike..nema meditacija..itd..samo ludo obozavanje..zaljubljenost u boga...Gospode zelim tvoje prisustvo iz dana u dan..iz casa u cas..dopusti da budem u tvojoj blizini..
..zato nam zaljubljenost cini mnogo neprilika..zaljubite se i gubite glavu..ma koja hebena analiza..i hebena meditacija..zelim da volim..i budem voljen..drugima izgledate..ludi i luckasti..simpaticni..itd..
ali vas zedj..vasa ceznja stvara poeziju..
sada mnogi kazu da su to putevi koji vode istom cilju..da li je to tako ja neznam..
ali razumem one koji obozavaju boga..vidim njihovo srce i ceznju
..zato bog ima oblik..on je neodoljiv..on je beskonacan..on je potpuno nedokuciv..
to je nesto jako..mnogo jako..
i buda je jak mnogo jak.
Evidentirano
कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #18 na: Prosinac 17, 2009, 10:45:55 »

Evidentirano

कल्कि
जीव
कृष्ण
Postova: 48673
Offline Offline
Spol: Ženski
Goloka
« Odgovor #19 na: Siječanj 19, 2011, 11:25:32 »

HINDUIZAMHinduizam

Religijska tradicija koju nazivamo "hinduizam", plod je religijskog razvoja dugog pet tisuca godina. Ime datira od 1200 godine. "Hindu" je perzijska rijec i znaci "Indijac", "indijski".

Tako su perzijski osvajaci zeljeli oznaciti razliku izmedju svoje vjere i vjere indijskog naroda.

Hinduizam nema ni osnivaca ni proroka, naglasak je na nacinu zivota vise nego na nacinu misljenja, on je mozda vise kultura nego vjera.

Hinduizam je cvrsto isprepleten s predajom o zemlji Indiji, njenim drustvenim sistemom i povijescu. U Indiji se rijeke smatraju izvorom oslonca i duhovnog zivota, kao sto je sveta rijeka Ganges, na cije obale svakodnevno hrle stotine tisuca hodocasnika da bi obavili obredna pranja i srknuli iz njenog toka koji daje zivot. Svakih dvanaest godina desetak milijuna ljudi sudjeluje u ritualnim kupanjima.

Oko 400 milijuna ljudi na Indijskom potkontinentu moze se smatrati Hinduima. Kao sto je stanovnistvo Indije daleko od homogenog, jednako tako i hinduizam ukljucuje razlicita vjerovanja: velika vecina Indijaca vjeruje u Boga, ali postoje unutar hinduizma cak i oni koji ne vjeruju u Boga. Neki su vegetarijanci, neki zrtvuju zivotinje, neki obozavaju Sivu, drugi Visnu, treci bozice. Dakle za hinduizam ime je okvirni termin, koji ne zahtijeva potpunu homogenost.

Ideja na koju se nailazi svugdje u hinduizmu je ideja o reinkarnaciji ili seobi dusa, dakle o toku zivota kroz mnoge egzistencije. To se naziva "samsara", sto znaci tok od rodjenja do smrti, pa do ponovnog rodjenja, i tako stalno. Povezan s tim pojmom je pojam "karme". Ta rijec znaci "djelo" ili "djelatnost", odnosno posljedice djelovanja u jednom zivotu koje se prenose u iduci zivot i djeluju na njegov karakter. S tim je povezana vjera u oslobodjenje "moksa" iz tog lanca ili kruga.

Korijeni hinduizma sezu do 2000.g. prije Krista i prodora arijskog naroda u Indiju, koji je na pradavnu indijsku vjeru, ciji je glavni kult bio kult vode, izvrsio jaki utjecaj. Ono sto je preuzeto iz "stare" religije, prije njenog mijesanja s arijskom, su joga, odricanje i obredi prociscenja.

O arijskoj vjeri znamo iz pjesama znanja "Rgveda", nastalih negdje 800.g. prije Krista. Smatra se da su one objave brahmana (najviseg izvora svega bitka) koje su primili nadahnuti mudraci (rsiji). Rgveda se sastoji od vise od tisucu himni, koje su upucene razlicitim bogovima, ali koje govore i o politickoj i socijalnoj, odnosno kastinskoj strukturi Indije, u kojoj je svecenicka kasta povlastena. Spekulativnost u "Vedama" dovest ce do "Upanisada", s kojima ce objavljena rijec zavrsiti.

U "Vedi" je najvise i apsolutno Brahman, koji se opire svim pokusajima definisanja. U njemu treba pronaci cisti bitak, cisti um i cistu radost. Ne moze ga se spoznati, ali je moguce na njega gledati kao na osobno bozanstvo. Tako postaje moguce da je nekoliko osobina bozanskog ocitovano u razlicitim oblicima, pa da je moguce imati nekoliko vlastitih bogova ili bozica. Mnogostrukost se ne smatra politeizmom, buduci da je brahman jedan. Bogovi su jednostavno nacin pristupanja najvisem. Bogovi koji se spominju u "Vedi" su Indra, bog neba i rata, Agni, bog vatre i zrtvovanja, i Varuna, branitelj kosmickog reda.

Kasnije se jos pojavljuju bogovi Brahma, Visna i Siva. Brahma je stvoritelj, Visna je odrzavatelj, Siva je razaratelj i njihovo trostruko djelovanje odgovara ritmu svijeta. Brahma ima zadatak dovesti mnostvo u zivot na mjesto prvobitnog jedinstva. Njegov zenski dvojnik je Sarasvati, energija koja dolazi iz njega. Visna upravlja ljudskom sudbinom i njegov kult je veoma omiljen. On se covjecanstvu priblizio u deset reinkarnacija: Matsya, Kurma, Varaha, Nara-Simha, Vamana, Parusa-Rama, Rama-Candra, Krsna za kojeg se smatra da je potpuna reinkarnacija, pa je i sam bog, Buda, osnivac budizma, i Kalki, deseti avatar koji tek treba doci. Siva je izvor i dobra i zla, a Kali, Sivina zena, simbol je suda i smrti.

Jogini su tezili potiskivanju zelje i ljubavi i osjecaja opcenito, pa se kao reakcija na njihovu krutost javila ideja o bhakti, ili odanosti odredjenom bogu, cime se zadobiva milost. Iz odanosti bogu proizlazi moksa ili oslobodjenje. Radi se o otpustanju, odnosno oslobodjenju, osamostaljenju i slobodi. Ideja o moksi javlja se zajedno s idejama o samsari i karmi. Ono sto covjeka sputava u krugu rodjenje-smrt-ponovno rodjenje je neznanje. Posebno znanje stice se meditacijom pracenom disciplinom joge i ponavljanjem misteriozne mantre "Om", koja predstavlja najvise u bice u njegovoj punoci. Ali postoji i put djelovanja, karma-marga. Taj put oslobadjanja priznaje da zivimo u svijetu u kojem treba raditi i odgovoriti mnogim obavezama. Mi ne smijemo ne sudjelovati u etickim zahtjevima kojih smo svjesni.

Postoje hinduski hramovi, nastali po uzoru na kraljevski dvor, u kojima se nalazi glavni kip nekog boga, koji se simbol bozanske prisutnosti i kuce u kojoj zivi. Svaki dio hrama ima duhovno ili simbolicko znacenje, a toranj oznacava let duha u nebo. Za vrijeme bogosluzja svecenik moze citati "Vede", ali to moze ciniti i svaki "dvaput rodjeni" Hindu, odnosno Hindu koji potjece iz prve tri kaste. U hramu se kipovima daruje cvijece ili novac, a dok se krece oko oltara, on mora vjerniku uvijek biti zdesna.

Buduci da je bogosluzje uglavnom individualno, obredi kod kuce jednako su vazni kao i oni u hramu. Duznosti u kuci razlikuju se prema kastama; oni iz prve tri kaste obavljaju obrede triput dnevno.

Kako je Indija dugo bila pod stranom vlascu, postojala je i tendencija gubljenja svijesti o hinduizmu, pa su se povremeno javljale jake licnosti koje su tezile reformiranju hinduizma i afirmaciji hinduskih vrijednosti. To su Ram Mohum Roy, koji je tvrdio da je sve sto je vrijedno u krscanskoj etici vec prisutno u hinduskoj bastini, pa Sri Ramakrisna, koji je tvrdio da opca istina postoji u svim religijama i tvrdio je da je Bog prisutan u mnostvu ocitovanja, kao npr. Bozanska Majka, Rama, Krisna, Muhammed a.s. i Isus Krist. Tu su jos i Vivekananda, koji je tvrdio da je svaka osoba potencijalno bozanska, pa pjesnik Rabindranath Tagore i drzavnik Gandhi.

Evidentirano

 Str: [1] 2   Gore
  Ispis  
 
Skoči na: