Str: 1 ... 6 7 8 [9]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Tantra  (Posjeta: 3314 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #160 na: Ožujak 13, 2017, 10:28:44 »

Šta je to što čovjek traži?
Bhaerava Kaala·четвртак 9. март 2017.
 
"Šta je to što čovjek traži?

Traži saznanje da on nije ono što mu se ne sviđa, da on nije ono što mu drugi ili svijet nameću, čak i sam Bog. Kada to shvati, da li je našao?
Ne. On postaje nezadovoljan i time, jer shvaća da ni to što sada može da ima što želi da ima, može da bude slobodan od drugih i svijeta, unutar sebe, nije to što ga zadovoljava dalje.

Šta, tada, čovjek traži?

Počinje da traži ultimativnog Tvorca, Izvora svega, traži i traga ne bi li ga našao a time našao i sebe. Nalazeći to, postaje li sretan, radostan, da li prestaje da traga?
Ne. Shvaća da je on manifestacija tog Boga, igra se time, ulazi u uloge, koristi maske, ali prije svega shvaća da je on Svjesnost koja ulazi u različite uloge, koja je u svim i u svemu ista, i tu počinju novi problemi. Vremenom ni sa tim nije zadovoljan, nije sretan, ne ispunjava ga.

Šta, tada, čovjek traži?

Traži uzrok svog zadovoljstva i nezadovoljstva. Traži da doživi onog koji želi i onog koji ne želi, koji voli i koji ne voli, koji nije to i koji jeste to. Uviđa da je ta Svjesnost sebe, to Istinsko Ja, uzrok svake manifestacije, uzrok sviđanja i nesviđanja, voljenja i nevoljenja, radosti i patnje, jer ta Svjesnost se vezuje i odvezuje, identificira se i ne-identificira se, postoji i ne postoji. Uviđa da je to uzrok njega, uzrok svega, i sve dok ne spozna šta je to što je izvorište te svjesnosti on neće biti zadovoljan.

Šta, tada, čovjek traži?

Ulazi u svjesnost sebe, zaokupljen je svjesnošću, osjećajem bivanja, osjećajem Postojanja (ja jesam) i shvaća da nije on taj koji jeste već da Jeste to što svjesnošću prepoznaje sebe kao Jeste. Biva zadovoljan neko vrijeme, osjeća se napokon kod kuće, živi bez napora, kreira život i tok, igra se stvaranjem i razaranjem, održava to Jesam-stvo. I postaje mu "dosadno".

Šta, tada, čovjek traži?

Počinje potraga za uzrokom tog osjećaja Jesam, osjećaja bivanja oslobođenog od identifikacije i procesa guna koji mu daju osjećaj Ja. Ulazi u Jesam-stvo i napokon shvaća da on nije ni to Jesam-stvo. Tada upoznaje Prirodu Univerzuma, Prirodu manifestacije, Prirodu Boga, Prirodu svega i svačega. Iako je to postojanje manifestirano kao on tražilo samo potvrdu njega samog kao postojanja dolazi do trenutka od-potvrde, do trenutka u kojem svaka potraga, pitanje, smisao, besmisao, Bog, Postojanje, Ne-Bog, Ne-Postojanje, Priroda i Ne-Priroda, prestaju da se traže, nemaju niti jednu jedinu ideju samo-potrage. Naizgled "ulazi" u to stanje koje je Oslobođenje, i u momentu "ulaska" nema niti onog koji ulazi niti onog u šta se ulazi. Dešava se neutralizacija svih Sila, svih Guna.

Šta, tada, Ništa (Praznina, Odsustvo, Neutralizacija, Punoća) traži?

Ako Ništa bilo šta traži onda to nije Ništa. Ako Punoća bilo šta traži onda to nije Punoća. Ako Odustvo nešto traži onda to nije Odsustvo. Ako Neutralizacija nešto traži onda to nije Neutralizacija.

Šta, tada, To ... traži?"
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #161 na: Ožujak 21, 2017, 01:40:14 »

"They say “death is a transformation”, but they don’t die. They speak of death as of a friend they have never met. If you are dying every day, dying to what you were and for what you want to be, then the fear of death diminishes."


screen grab


UMJETNOST UMIRANJA
 
"Smrt je najbolji dio mog života. U životu ne postoji ništa kao smrt, ali ljudima treba puno vremena da umru. Naposljetku, njihovi ih susjedi nikad neće vidjeti kako ustaju iz groba." - Blake
Odlučiti se na promjenu znači umrijeti za ono što je bilo do tada. To je Smrt o kojoj Blake govori. Promjena ne može doći sve dok je ono što treba da se mijenja "živo". Ali reći nečemu da je Živo značilo bi da je to Svjesno. Osobnost, kao i njeni dijelovi, nisu živo. Oni su mrtvo u čovjeku, koje se hrani onim što je živo, onim što on naziva dušom, bićem, sviješću. Kada se odlučimo mijenjati najteže je umrijeti. Bojimo se smrti osobnosti, njenih dijelova, kao što se bojimo dana u kojem će ovo tijelo umrijeti, iako ne znamo šta to znači, ne znamo kakvo je to iskustvo. Kažu, "smrt je transformacija" ali ne umiru. O smrti pričaju kao o prijatelju kojeg nikad nisu upoznali. Ako umirete svaki dan, umirete za ono što ste bili, zarad onog što želite biti, smanjuje se strah od smrti. Predivni postulati o smrti izrečeni iz smrtnog što se smatra životnim i dalje je živjeti i ne znati da živimo upravo smrt. Umiremo polako sve do dana kada će ovo tijelo i ovaj um finalno umrijeti. Možda ćemo biti u strahu, panici, očekivanju nekog novog života, boljeg ili mudrijeg, ali ćemo umrijeti bez obzira na očekivanja, bez obzira na strah i paniku. Umrijet će ono što je bilo mrtvo nekoliko desetina godina. “Mi nećemo umrijeti.” I ovo nije duhovni postulat.
Mi nećemo umrijeti.
Jer nas nije ni bilo. Ako nas nije ni bilo, kako to što nije bilo može umrijeti?
Mnogi govore da im je ovo posljednji život, i stvarno ne razumiju da im to jeste posljednji život. Oni se samo hvale svojim imaginarnim dostignućima. Oni ne znaju, stvarno, da im je ovo zadnji život. To što su oni danas, više nikad neće živjeti, jer je mrtvo, nestvarno, a to što bi moglo da živi više nikad neće živjeti jer nije ni živjelo.
Živjeti želi samo ono mrtvo u nama. Ono što je živo ne želi živjeti jer ono JESTE ŽIVO. Ono se ne boji, nema paniku, ne očekuje jer ono ne poznaje ništa osim života. Ali ono što poznaje smrt u nama očekuje da živi, boji se da ne živi, u panici je od onog što je u svojoj prirodi, a to je smrt.

Ako želimo promijeniti stanje svijesti moramo umrijeti kao ono što je bilo prije tog stanja svijesti. Dvije stvari na jednom mjestu ne mogu postojati. Ili mi koji smo život, ili drugo "mi" koje je smrt. Šta odabiremo? S čim smo definirani? U drugo stanje svijesti mogu preći samo onda kada ovo stanje svijesti umre. Ako želim da navika nestane ona mora da umre, kako bi na njeno mjesto došlo nešto što nije navika, nije mehanizam, nije staro, već novo. Ako želim biti Novi Čovjek, Svjestan Čovjek, onda ovaj stari mora da umre. Šta nas sprečava da starom okrenemo leđa, da staro pustimo da umre kako bi uskrsnuli rođeni Odozgo?
Znam šta želim da budem, i znam da to već sada jesam. Ali dokaz koji govori da to ne mogu da budem, sada u ovom trenutku jeste dokaz da se bojim smrti onog što treba da nestane kako bi to novo živjeli, kako bi to Što Jesam bilo To Što Sada Jesam.
Izaberi naviku, ponašajni obrazac, mehanizam osobnosti koji se stalno ponavlja, osobinu koja nije velika, za početak, i sahrani ga. Odaj mu počast koju je zaslužio do tog trenutka, jer je služio onom što će se roditi iz njega, podići sa zgarišta smrti. Sahrani ga, tako da mu grob više nitko ne može naći. A onda uskrsni, ponovo se rodi ali Odozgo, iz najdubljeg osjećaja Sebe, osjećaja Postojanja i umjesto te navike, tog mehanizma, dijela osobnosti, budi SVJESTAN, budi PRISUTAN, budi NOVO JA, SVJESNO JA, BUDNO JA. Tada će susjed svjedočiti tvojoj smrti i tvom rođenju, tada će te vidjeti da si ustao iz groba. Ne dozvoli da umireš cijeli život.
Nađi nešto u što sumnjaš, nešto sitno, nešto što još nisi otpustio iz sebe jer se bojiš kakav će biti život bez toga. Prvo shvati to što se bojiš otpustiti nije život, jer se život ne boji. Boji se samo smrt. Odluči da to otpustiš. Odluči da umreš u toj osobini i rodiš se u novoj osobini, svjesnijoj, korisnijoj osobini. I napusti tu osobinu, sahrani je. Šta ti je ta sumnja donijela osim same sumnje? Promijenila nešto, obranila te od nečeg, donijela ti dobro? Šta je suprotno toj sumnji u nešto? Šta je suprotno sumnji u sebe? Sumnji u svijet, život, Apsolut?
Šta je suprotno toj maloj patnji koju patiš svaki dan?
Suči se sa trenutkom umirenja te male patnje, nekog malo straha, koliko god ti sati trebalo a onda neka umre, ali ne dozvoli joj da uskrsne, ne dozvoli joj da izađe iz svog nevidljivog groba. Iz groba može izaći samo ono što je Živo, ono što je Povjerenje, ono što je Predaja, ono što je Svjesno, ono što si TI, STVARNO TI.
Umiranje je kreativnost, umjetnost. Možda si kreativan u svom životu, ali još nisi kreativan u svojoj smrti. Svaki dan umri za nešto. Možda ćeš proći nekoliko inkarnacija umiranja u toj navici, tom strahu, nepovjerenju, sumnji, mehanizmu, ali naposljetku to mora umrijeti. Nauči tu umjetnost umiranja u malom kako bi jednog dana umro u potpunosti i rodio se kao Novi Čovjek, Svjesno Biće, Biće koje odražava Boga u sebi." BhK
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #162 na: Travanj 29, 2017, 03:11:49 »

Još neke nezgodne zgode

Zgode iz "duhovne" stolice - II
Bhaerava Kaala·субота 29. април 2017.
 
"Koliko god da smo iskusni u određenom poslu uvijek u početku radimo greške, došle one iz potrebe da se dokažemo da smo spremni ili iz želje da nekom pomognemo. Greška je greška i nije kazna, ona je način učenja, ali ne i način samo-opravdanja. Neke greške malo skuplje koštaju od nekih drugih, neke koštaju osmijeha, neke kajanja, neke unište mogućnost evolucije. Opet, pogrešno bi bilo gledati grešku kao kaznu. Ona nije kazna, ona je prirodna reakcija niza Zakona oko nas, niza Sila i njihovih djelovanja unutar cjeline ljudske evolucije, koja nije orijentirana samo na jedan život.

Svojevremeno, a i danas, imao sam dosta grešaka i na njih nisam gledao kao na kaznu ili osjećao pogrešnost (ne krivicu). Za neke od njih trenutačno sam platio "cijenu" a za neke od njih platio sam cijenu malo kasnije. U nekim greškama, plaćao je cijenu onaj koji je sjedio nasuprot mene.

Sada, kada mogu da, u nekoj mjeri, povežem niz sila i zakona te njihovo djelovanje mogu reći da i jedan i drugi, tj. oboje čine zajedničku grešku jer sile uvijek djeluju u skladu sa osnovnim zakonom kozmosa a to je zakon dualnosti koji kaže da je sve u dualnoj formi te da samo postojanje kozmosa traži onog koji svjedoči tom postojanju. Drugim riječima, vi i onaj preko puta vas ste jedno te isto. Naravno, razumjeti ovo traži dugotrajan i naporan Rad.

Na svakih nekoliko godina pojavljuju se određeni dijelovi učenja ili cijela učenja - a nekad bih rekao i manipulacija jer učenje je inteligentna manipulacija sa određenim, pretežno pozitivnim, ciljem - koji kao da rade po nekom bioritmu, pojave se na vrhuncu talasa pa opadaju te na kraju nestanu i ponovo se pojave i tako u određenom ritmu Zakona Vremena. S vremena na vrijeme, a uvijek u skladu sa tim ritmom vibracije - koja je kontrolirana iz niz sfera iznad nas, naročito je povezana sa sunčevim ritmom - pojave se dijelovi ili cjeline učenja ili lažnih učenja u kojima se određeni ljudi poigravaju sa različitim manifestacijama energije, tj. različitim energetskim praksama s različitim ciljevima koji ne moraju nužno biti pozitivno ili afirmirajuće (potvrđujuće) orijentirani, iako tako mogu da izgledaju. To su dijelovi učenja ili cijela učenja koja određenim djelovanjem Učitelja ili Majstora, ili nekog tko se na taj ili sličan način predstavlja, utječu na evoluciju učenika, sljedbenika, vjernika ili đaka (onog koji uvijek nešto zapisuje i citira ali nikako da postane učenik). Pod tim mislim na direktno djelovanje na tragaoca (da na pravim razlike tipa, učenik, sljedbenik, itd.) sa različitim tehnikama djelovanja, različitim načinima pomoći koje se daju tragaocu koji je došao do određene prepreke te mu se pomaže da pređe tu prepreku. Jedan od tih načina je ono što mnogi nazivaju Shaktipath, ili u prijevodu "dodir energije", ili točnije "dodir Sile". Pod "Silom" mislim na Djelatnu snagu Apsoluta, što u prijevodu i Shakti znači. Shakti nije samo energija, to je Sila koja u sebi sadrži niz vibracija, niz sfera manifestacije, a opet to je i sama Svijest u manifestaciji. Ovo zadnje je teško razumljivo onima koji pod izrazom "Shakti" podrazumijevaju energiju, pranu, kozmičku energiju. Sve dok ste vi svjesni da se u vama budi neka kretnja koju je netko nazvao Shakti, to nije Shaktipath. U Shaktipath-u, ili dodiru Sile, vi ste ta Sila i između vas i kretnje te Sile nema razlike. Kada osjetite različite efekte kretnji prilikom tzv. "dodira" Shakti a vi ih promatrate to je djelomično pokretanje prane i mijenjanje njenog toka koju svaki dobar bioenergetičar može da pokrene i za to vam ne treba tzv. "guru", to nije pravi "dodir Sile". U pravom "dodiru Sile" vi ste ta Sila koja se kreće i često puta gubite svijest o sebi na način na koji je sada imate, ne možete promatrati kretnje Sile, ne možete svjedočiti bilo čemu, a to je ono na što sam mislio da je Shakti također Svijest, ali da bi ste ovo do kraja razumjeli morate razumjeti Zakone manifestacije, kretnje Svijesti i Prirode (energije) ili Shive i Shakti. U pravom "dodiru Sile" vi se momentalno mijenjate, jer temelj vas je Sila, Shakti.

Da ne dužim dalje. Svojevremeno sam tražio od bivšeg Majstora da mi da Shaktipath i naravno, nije htio da mi da. Iako sam bio spreman za njega, mogao izdržati tu silinu buđenja Sile u sebi putem Majstora nisam je dobio. Dobio sam je par godina kasnije na mjestu na kojem sam najmanje mislio da ću je dobiti. No, to nije bitno. Njegovo objašnjenje zašto mi je ne da jeste da sam mogu da doživim sve što treba da doživim i da mi "dodir Sile" ili Shakti nije potreban, jer sve prepreke mogu sam preći. Govori se da je Shaktipath transmisija energije od Majstora do Učenika s ciljem buđenja Shakti. I tu sav nesporazum nastaje. To nije energija, to nije buđenje mistične energije u dnu kičme, ili mjestu gdje je zaglavila, iako se i to događa. Shaktipath je transmisija svijesti Majstora koje je jedno te isto sa sviješću Učenika te preokretanje te svijesti u pravcu sjedinjenja ili postizanja određenog cilja kod Učenika, ili prevazilaženja prepreke, ili davanja dodatne motivacije Učeniku, itd. Sada, tu postoji niz nivoa Shaktipath-a, i obično je igra sa nižim nivoima tog toka između Majstora i Učenika. Osobno, mnogo je manipulatora pod tim "krovom" Shaktipath-a oko nas. I obično ti manipulatori rade sa energijom, pranom, tzv. čakrama ali ne i sa "prijenosom" svijesti, iako u biti tu nema nikakvog prijenosa svijesti već razbuđivanja svijesti kod Učenika. Jedan od nivoa je da se njegova svijest probudi na neko vrijeme, on postaje budan, vidi, svjedoči, svjestan je sebe kao izraza sjedinjenja sa Apsolutom, ali to traje određeno vrijeme, nekoliko minuta ili sati. Rijetko traje nekoliko dana. Drugi nivo je da se Majstor probudi u Učeniku. To je opasan nivo miješanja u nečiju manifestaciju ali se on dešava kod onih koji su napredovali na unutarnjoj stazi do nivoa kada su potpuno predani tom napretku i skoro da nema šanse da se "vrate" nazad u svakodnevni, mehaničan, život. Neki pod nivoi su čišćenja nekih blažih oblika karme, transformacija dijelova osobnosti, probijanje prepreka kod Učenika i slično.

Kada se dobije Shaktipath obično je to ekstatično iskustvo kojem vi svjedočite i to je kretanje energije u vama, ali ne i direktno djelovanje na vašu svijest. Kada se djeluje na vašu svijest, na vas kao izraz Sile ili Shakti podiže vam se svijest na određeni nivo te tek poslije toga se dešava izlijevanje ekstatičnosti emotivnog uma i vitalnog uma, ali vi ne svjedočite tome jer VI TO JESTE. Ako se ide dalje, po tzv. shemi čakri (iako su čakre samo simboli kretanja svijesti), ide se sve dublje i iskustva kretanja energije skoro pa prestaju. Nemate nikakvo iskustvo već ste vi to najviše iskustvo i to jasno znate. Ne treba vam nitko da vam to potvrdi.

Sada, pošto je ovo tekst o "zgodama iz 'duhovne' stolice" jasno je da ovdje nije cilj pojašnjavanja Božanske Djelatne Sile već zgode sa njom, ili da kažem "igre" sa njom.

Svojevremeno sam bio zatucan kao mnogi na duhovnom putu i žarko želio buđenje mistične kundalini shakti, a time i samog shaktipath-a. Vremenom to se mijenjalo, počeo sam razumijevati šta je to, kako to djeluje i slično, i u meni su nestale fantazije i mašta oko tog procesa, pretjerana idealizacija tog procesa, projekcije u vezi s njim i slično. Onda se desio taj trenutak kada me taj proces zadesio i um je to tumačio nizom iskustava, laži, fantazija. Srećom već sam bio spreman da sva ta iskustva odbacim kao lažna jer ona to i jesu. Um tumači ono što se njemu sviđa i time daje iskustva u skladu sa sviđanjem. Najviše iskustvo je iskustvo u kojem nema iskustva. Ali to nitko ne želi, zar ne? Ili da kažem velika većina. Jer s čim ćete se hvaliti ako nemate iskustvo? Kako ćete se takmičiti sa drugima koliko ste shaktipath-a dobili ako niste imali neko iskustvo? No, to moje tzv. "iskustvo" nije cilj ove priče. Cilj je moja igra sa tim.

U počeku sam davao "šakom i kapom" različita iskustva mnogim ljudima oko sebe. Ili da to kažem, igrao sam se sa tim, proučavao to, gledao kako djeluje na druge, itd. Naravno, pod tim mislim na one koji su bili tu zarad Rada, ili želje da nešto nauče, ili da probiju neka ograničenja. Nisam se igrao sa tim izvan tog kruga ljudi. Nekad se to dešavalo prilikom inicijacije, nekad poslije nje, nekad tokom nekog posla koji smo radili, nekad tokom priče o nečemu pa nekog gurnem u to stanje da on sam to vidi, ispriča i slično. U par navrata sam probao da se ja sam probudim u nekom. Ovo je jako čudno, ali ovo je najbolja riječ koja to opisuje "probudim" u nekome. Ne mogu vam, a i ne želim vam opisati proces toga. Tada sam uvidio šta to radi drugom čovjeku, kako on reagira, šta osjeća, šta prolazi, podizao mu brzinu evolucije i obično oni su brzo pobjegli od mene. Srećom. Kažem "srećom" ne zbog štete ili zbog zloupotrebe već oni nisu bili spremni da idu do kraja. Oni su željeli samo šlag a ne cijelu tortu. Tada sam odlučio da to neću više raditi osim u slučaju kada je čovjek do kraja predan procesu Evolucije, a to je nešto što vam nitko riječima ne može potvrditi koliko god glorificirali sebe i svoju predanost.
Da, zaboravih, opisujem vam proces u kojem sam korak po korak odbacivao bili kakvu tendenciju da bilo kome pomognem da napreduje u evoluciji putem određenih moći, rada umjesto tragaoca, pomoći putem energije, prijenosa svijesti ili nečeg sličnog. To je bio proces od par godina mog osobnog učenja i potvrđivanja onog što sam naučio ali nisam odmah primijenio ili mi je trebao dokaz za to što sam naučio.
Sljedeća razina koju sam isprobavao i gledao kakav učinak na učenike ima jeste skidanje slojeva osobnosti, ubrzavanje umova dodavanjem specifične energije, usporavanje umova oduzimanjem određenih supstanci, utjecanja ne nadije u čovjeku, buđenje Budnog stanja svijesti kod njih, pojačavanje osjećaja Postojanja ili onog što volite nazvati "Ja Jesam stanja", i slično.

No, i tu sam se "opekao". U nekim slučajevima sam nekim ljudima tokom razgovora skidao određene odbojnike kako bi mogli da vide kontradiktorne dijelove učenja ili sebe, ali samo odbojnike koje kada se skinu neće čovjeka otjerati u ludnicu. Oni su vidjeli razine koje prije toga nisu mogli da razumiju, osjetili ih, dobili određeno razumijevanje. Ono što nisam očekivao bilo je da u skladu sa određenim razumijevanjem, ili skidanjem odbojnika kod čovjeka, mora da se promijeni i struktura uma, tj. odbojnici se kod nas skidaju u skladu sa ravnotežom uma i cijelog sistema te njihovom cjelokupnom evolucijom. Kada se na to djeluje sa strane, posredstvom tzv. "yogičke moći" tada se uklanja dio ali ne može se utjecati na cjelinu razvoja, već samo na razvoj nekog zaostalog dijela koji se opire promijeni cjeline, po uvjetom da je ta cjelina napredovala. Prilikom skidanja odbojnika primijetio sam da čovjek razumije to što prije toga nije razumio, može da vidi jer mu sada odbojnik ne smeta, ali cjelina ne napreduje. Ona ostaje ista. Tada nastupa razdor unutar te cjeline. Jedan dio njega nešto zna cjelina (mislim na cjelinu čovjeka, ne cjelinu Bića) o tome nema pojma. Srećom, opet kažem srećom, ili su oni napuštali mene ili sam ja napuštao njih jer nije bilo moćnosti daljnjeg Rada sa njima.

Tada sam probao da skinem određene slojeve osobnosti, kojih ima oko 49 slojeva. Svi ti slojevi su povezani sa svjetovima iznad nas koji ima oko 49, naravno suptilnim svjetovima, ali to tada nisam znao. Prilikom skidanja slojeva osobnosti čovjek se naglo mijenja, mijenja ono što ga je ograničavalo, uviđa mnogo širu sliku, osjeća promjenu, vidi da se sam promijenio, drugi tome svjedoče također. Problem nastaje opet sa cjelinom, jer cjelina strukture nije doživjela promjenu. Također, problem nastaje sa cijenom svega toga. Cijena se uvijek plaća, to nitko ne može izbjeći. Problem sa cijenom, na svim razinama djelovanja putem Sile na druge, jeste da svi misle da je to njihovo postignuće. Naravno, izvana će vam govoriti da znaju da je to "isforsirano" kod njih, tj. da se djelovalo specifičnom "moći" na njihov um i da znaju da to nije njihovo postignuće, ali u pozadini um luduje. Osobnost luduje i umišlja da je ona sama bila spremna za promjenu, da je to njene postignuće i slično. Tada kreće igranka. Obično se tragaocu kaže koja će biti cijena i kako da je plati, koji napor mora da uloži, kako da se postavi prema tome svemu, ali on samo klima glavom i počinje zloupotreba tog nivoa, tj. na tom nivou na kojem se djelovalo. Što, skoro pa uvijek, vodi napuštanju Rada, umišljanju vlastite veličine i dostignuća praksom, superiornost, fantazija podivlja, itd. Što je najljepše u svemu tome na sve to je on upozoren ali upozorenje nije prihvatio, nije htio da plati cijenu. Cjelina ludosti iza te promjene dobila je tzv. "boost" te sada pada niže nego što je bio. Kroz proces skidanja određenog sloja osobnosti, dolazi drugi sloj na prvo mjesto i samim tim osobnost postaje moćnija, sposobnija, inteligentnija, zna nešto, nema ograničenja koja je prije toga imala i misli da je ona zaslužna za skidanje ograničenja. One gubi obične strahove, svakodnevna ograničenja, osjeća se moćnom i snažnom i tu počinje pad tog čovjeka.

Pazite, sve što pišem i govorim da se desilo, ne navodeći imena, može se potvrditi, čak i to plaćanje cijene i ne plaćaju cijenu samo oni, već i ja.
Tada sam uvidio greške toga i rekao sebi da to više neću raditi, odbacio to i prestao skidati slojeve osobnosti kod drugih.
Sljedeće je bilo "boostovanje" različitih umova kao pod-umova glavnog uma, dodavanje energije, njihovo ubrzavanje, premještanje iz nižih aspekata umova u više aspekte, ili oduzimanje energije kako bi se to desilo. To je bilo simpatično, na trenutak. Dok se nije uvidio isto problem kao i kod drugih djelovanja na tragaoca. Ulazili su u više dijelove umova, u zavisnosti na koji um sam djelovao, doživljavali efekte tog podizanja percepcije u druge, više dijelove umova, mehanizmi nižih dijelova umova su nestajala dok su u tom stanju, energija je bila pojačana, osjećaj cjeline je bio pojačan, osjećaj prostornosti kada se u tim dijelovima umova bio je pojačan, i slično. Naravno, opet je tu bila cijena. Nitko nije voljan platiti cijenu. A jedna od tih cijena je Poniznost. 
I to sam odbacio i više nisam radio. Tada sam prešao na "boostovanje" Budnosti kod njih. Ubacivao sam ih u pojačanu Budnost, mijenjao im percepciju kako bi bili u tom stanju, ili samo djelovao na taj osjećaj Postojanosti, Prostornosti, Stabilnosti, Ravnoteže, itd. I to im je bilo simpatično, uživali su u tome, neki su mogli tada da osjete moj osjećaj Bivanja te su se tu prepali, ili su mogli da vide kako drugih ljudi spavaju - tj. to se opisivalo sa izrazom "svi su mrtvi", "nema živih", itd. - što je posljedica koja se primjećuje kada se u tom stanju svijesti. No, nisam primijetio da je itko radio sa tim dalje, bilo im je lijepo dok sam ih gurao u to stanje i slično. Naravno, cijenu nitko nije želio da plati. U međuvremenu, dok sa se "igrao" sa tim naletjeli su neki i "Gurđijeovci" pa su i oni dobili porciju toga i pobjegli su glavom bez obzira. Obično, oni imaju intelektualnu petlju, ali ne i emotivnu petlju (što kompeziraju alkoholom, te vemenom postaju alkoholičari) da stvarno prođu kroz ono što vole da pričaju da su prošli.

U tom periodu, kod mene je bio izrazit jedan fenomen, a to je tzv. "praznina" u očima. To nije nikakva "praznina" već se tako percipira. Umjesto očiju čovjek ima osjećaj da gleda u Univerzum i to mu um tumači kao da nema očiju, zjenica, već da gleda u "rupu", "crnu rupu" univerzuma koja je svjesna, postojana, koja je bivanje oslobođeno bilo kojeg ograničenja ili identifikacije. To je dovodilo do raznih smiješnih situacija. Tipa, neki su mislili da se šminkam, da koristim kreon (ako sam dobro to imenovao), da je to neki trik kojim se igram sa umovima ljudi i slično. Srećom, i oni su pobjegli i nastavili svojim snom, neki su ostali i žalili, dan danas žale, što nisam nastavio sam tim guranjem u više stanje svijesti. I to sam odbacio kao nekorisno i prestao to da radim.
Sljedeće je bilo da sam ljudima dao određene zabranjene tehnike, da tako kažem, rad sa Silom ili Shakti, i pao sam na molećive poglede. Tj. dao sam nekima za koje sam znao da ne smijem da im dam. Suosjećanje je bilo jače od Mudrosti. Naravno, dobili su i upozorenje. Igrati se sa tom Silom a ostati čitav, to je uspjela nekolicina ljudi oko nas. Naravno, pošto vam nisam opisao šta je to, niti šta to znači, ne možete znati točno o čemu govorim. To je ono što neki nazivaju Spuštanjem Sile, ili ti pravo značenje riječi "Shaktipath". U čovjeka se spusti Sila ali tako da on SAM MOŽE UVIJEK DOĆI U KONTAKT SA NJOM. Njemu se daje, kako to kažemo, Sila i često puta njihova superiornost, arogancija, umišljenost pređe najgore razine i unište se tim procesom. No, do tada sam već imao dovoljno iskustva sa ljudima i stavio sam mehanizam zaštite unutra. No, nisam ih mogao zaštiti od njihova ludila, ali sam mogao spriječiti da to ludilo eskalira preko određene granice. Ni danas, oni koji rade sa Njom (Silom) ne znaju koje je to ograničenje. Jer ono je postavljeno na novu Vremena, tj. Zakona Vremena. Drugim riječima, ako nisu osigurani svi potrebni "sastojci" ili Supstance, a naročito supstanca Svijesti, njihov kontakt sa Silom je ograničen vremenom, razinom svijesti, razinom upotrebne, čak dotle da je ograničen i razinom njihova povjerenja ka Sili. Elem, tu je bilo zanimljivih situacija koje se dešavaju još i danas. Sa nekih od njih Sila je "sišla", tj. nema je više kod njih, ali oni imaju vitalni osjećaj, baš kao i oni koji prime ono što zovemo "lažni" shaktipath, ili igricu raznih "gurua" njihovom pranom. Tj. oni osjećaju da Ona još postoji kod njih, naizgled se igraju Njome ali to je igra sa vitalnim osjećajem i nalazi se u umu, ne u Sili. Kada se dođe u kontakt sa tom Silom, to se dešava IZVAN UMA. Ali um dobiva benefite od toga i ako niste razvili promatrača i on dobro ne razlučuje, ti benefiti će vas povući dole. U Tantri, tj. crnoj tantri, ljudima se nikada ne daje ta "kontrola" nad Silom. Već se ona u njih utisne, što rade mnogi na magijsko-okultnom putu, putem rituala, mantri ili odluke ali ona ne ostaje i taj u kojeg je ona utisnuta ne može doći u kontakt sa tom Silom poslije toga. Naravno, to nije Sila o kojoj ovdje pričam, već njen niži astralni aspekt. Ova Sila o kojoj pričam dolazi sa nivoa Mentala (mentalnog tijela), ne intelekta da ne pomislite na to, već sa višeg svijeta od astralnog svijeta, i ako čovjek nije u mogućnosti da bude u tom svijetu ona ne može da se spusti u njega. Najjače djeluje kod onih koji su u budnom stanju. Ono što ona radi nije bitno za vas u ovom trenutku, ali daje strahovite moći tome koji ZNA KAKO DA JE KORISTI. To je Djelatna Snaga Apsoluta manifestirana na razini Mentala ili Sunca a to je Razina Budnosti kod čovjeka. No, dalje nije bitno. O njoj se priča ali jako sam rijetko sreo neke koji mogu da "gospodare" njom. Kažem to pod navodnicima jer to nije kontrola te Sile, jer to je nemoguće, već je u pitanju određeni "trik".

No, s tim nisam stao, ali sam postao mudriji. Tj. više je ne dajem olako, već specifičnim ljudima, i to uvijek u ograničenoj formi i kako napreduju pojašnjavam im djeliće koje ne mogu znati dok im se ne ukaže na njih. Mogu vam reći da je to Znanje o Sili dato javno, ali nitko ga ne prepoznaje. Čak sam i sam pisao o tome, skoro pa direktno, ali nitko nije prepoznao, tako da ona ostaje i dalje tajna.
Da se vratim na dio buđenja u čovjeku, taj nivo rada sa Silom. To je zanimljiv dio, i dat je čovječanstvu na nižem nivou. Naravno, neću vam reći o čemu se radi. Koliko vidim svi to ponavljaju kao papige, nebitno od učenja kojem pripadaju, jer sva učenja o tome govore, čak i religije. Ali ne razumijete o čemu se radi. Što je SREĆA. No, postoje okidači zaštite u tome.

Kada se "probudite" u drugom čovjeku njegova osobnost i um se gase. On pada ili u trans, ili u strahovito budno stanje u kojem ne vidi sebe kao sebe, tj. ne vidi da je osoba, osjeća probuđeno stanje, ali ne može da ga se sjeti kada izađe iz toga. On zna da je bio u nečemu, ali ne zna u čemu, osjeća benefite toga u smislu pojačane energije, razumijevanja, znanja, sposobnosti, ali ne može znati kako je to došlo, na neko vrijeme nestaje mehaničnost, ograničenja na koja je navikao, ima znanje, svijest, sposobnosti, ali ne traje dugo poslije tog iskustva. Zna da ima nešto, što ne može da vrati u sjećanje, i zna koliko je to moćno, sveobuhvatno, prodorno, koliko je on iznad ograničenja, ali ne zna KAKO da uđe u to. Naravno, ne zna zato što to nije njegov napor. No, kada mu se desi taj trenutak, makar i na minut ili dva, njegovim naporom on to prepoznaje i poslije toga žudi za tim stanje, želi ga, ali sve dok se osobnost ne očisti od pozadinskih motiva, prepreka, ograničenja, ne može ostati u tom stanju, niti ga "zadobiti".

Postoji još niz načina koje nisam opisao zbog toga što nije dobro da se oni opišu, načina na koji djeluju, kako se prenose, itd. No, ima jedan koji je siguran za vas.

OTVORITE SE DJELOVANJU MAJSTORA do kraja. Tada ćete biti GURANI U TO STANJE sami od sebe. Ispunit će vas silina, snaga, stabilnost, ljubav, prodornost, znanje, budnost što se više otvarate, što se više dajete, što manje obraćate pažnju na sebe kao osobu, kao ograničeno pojedinačno biće. Ako imate tu PETLJU, a za to je potrebna petlja veća od otvaranja djelovanju Majstora na vas putem Sile ili Shakti, tada ćete prosto biti poneseni u ta stanja, imat ćete Milost. Sada, ta riječ "milost" je malo čudna i dosta zlouporabljena oko nas. No, neki drugi put o tome šta je to "milost". To nije ono što mislite da jeste. To stanje dolazi iz čiste svijesti, budne svijesti ne vaše imitacije otvorenosti, poniznosti i slično.
Tko radi taj i griješi. Bitno je da svoje greške platite i VIŠE IH NIKADA NE UČNITE. Jednom je napravite i više je ne ponavljajte. To je kršćansko pokajanje ili Metanoia, to je evolucija, itd. Cijena se uvijek plaća, ali Univerzum a time i njegova djelatna Sila nije sudac i dželat. Ona vam ne sudi na načine kako to inače mnogi misle. I često oprašta (da to tako kažem a ne ulazim šta to znači), pod uvjetom da ste se promijenili. Ako ste shvatili ludosti koje ste radili, ako ste to radili sa čistom namjerom, ako ste… (imate sve ostale savjesne elemente, naravno ne da MISLITE DA IH IMATE, već ih imate) tada ona "pokrije" oči, "nasmije se" djetetu, oprosti. Zato kažem SREĆOM pa time vlada nekolicina ljudi i to onih koji su VJEČNO UČENICI, ne majstori. Neki od vas će ovo razumjeti. Obično, uvijek i na vrijeme bivamo upozoreni. Ali rijetko tko od nas želi platiti cijenu. A cijena je sve.

Učenik, autentični učenik, se ne boji platiti cijenu. Dapače, on žudi da je plati. Tada razumije, shvati, nasmije se cijeloj igri.

Ovdje sam vam opisao neke sitnice, naravno, nigdje nije opisan način ili KAKO se to radi. Oni koji imaju ove "tajne" razumiju šta sam rekao i tome su svjedočili nemalo puta, a sada svjedoče i onom što oni mogu. Ali cijena se uvijek plaća i ona nije uvijek nužno loša. Čovjek koji zna ovo, koji je "dobio" ovo svjestan je cijene i ne igra se sa tim, niti to zloupotrebljava. Ostali.. ostali su izgubili kontakt sa tim razinama ili su ih transformirali. Oni koji su izgubili uvijek imaju način da se vrate, naravno te su razine tada mnogo teže za "osvojiti" jer se mora platiti cijena. Koliko znam, svatko je dobio ono što je htio. Neki i više od toga. Ali koliko ih je spremno platiti cijenu?

Bilo je tu još čudnijih situacija i mijenjanja percepcije kod ljudi, čak i kada nisam htio da to radim, već je to Sila preko mene radili. Cijena koju sam morao prihvatiti nije bila ugodna, i danas mi nije ugodna. Neću vam reći koja je to cijena. Ona je mješavina suosjećanja i mudrosti i nikada nije laka za prihvatiti koliko god da razumijete o čemu se radi. Jer dio vas je čovjek, a dio vas nije ljudsko. Taj dio ljudskog u vama, uvijek teško prihvaća cijenu iako i on razumije njenu potrebu i najradije bi je izbacio da može, ali suosjećanje nije milost, niti je mudrost. Ako je samo suosjećanje bez milosti i mudrosti tada patite. Ako nije, već je udružena sa njima, tada razumijete.

Toliko. Nadam se da vam je bilo simpatično čitate ovu "zgodu" i da ste nešto naučili iz nje.

Da li ste?"
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #163 na: Svibanj 05, 2017, 08:13:21 »

free picture uploadcertificity.com


„ Tehnika „ Ja

"Opustite se.
Nebitan je položaj u kojem sjedite. Ako vam je udoban taj u kojem ste sada onda je on idealan za ovo.
Prepustite se nekoliko trenutaka prostom posmatranju tijela i uma. Bez
mješanja u proces koji traje. Taj proces je samo odraz trenutnih
vibracija koje prožimaju vaš um. Tijelo prosto reaguje na njih.


Stoga
ništa ne mjenjate samo posmatrajte što se zbiva.
Nakon nekoliko minuta obratite pažnju na sam proces posmatranja. Na sam cin posmatranja. Pratite posmatranje do njegovog Izvora.
Nebitno je koliko duboko to osjecate.
Sada, dok je vaša pažnja usmjerena na posmatraca i osjecaj koji duboko u sebi osjecate kao JA. Ne kao Ja Jesam, jer je to definicija i ona ce vas vrlo brzo izbaciti na površinu, zbog identifikacije.
Jedna od "zamki" jeste prostor koji možete osjetiti dok se "konektujete" na osjecaj JA. Ne obracajte pažnju na njega, to je proces koji se zbiva obrtanjem pažnje.
Taj prazan prostor ce se uskoro pretvoriti u punocu koju prožima JA osjecaj. Samo nastavite da idete ka Izvoru tog osjecaja, bez obzira na ekstazu koja ce se vjerovatno javiti i ona je samo u ovom trenutku ometajuci faktor.

Ostanite u tom osjecaju JA koliko možete. Ako se izgubi, što je normalno u pocetku, ponovo se vratiti na taj osjecaj JA.


DAH

Jedan od nacina da se takoder pride tom osjecaju jeste da uskladite dah sa osjecajem JA.
Osjetite kako svaki udah i izdah ulazi i izlazi iz tog osjecaja JA.


Veoma brzo ce vas uvesti u isti prazan prostor koji ispunjava osjecaj JA.
Što dah postaje suptilniji i laganiji, jedva osjetan, više cete osjecati "konekciju" sa JA.
Taj "dodir" sa JA-osjecajem jeste prvi korak u apsorbovanju u Sebe.

I on je najbliži osjecaj onom što se zove Budenje ili Samospoznaja.
No, znajte da ni osjecaj JA nije Probudenje. On je najbliži "osjecaju" koji se zbiva u trenutku dodira sa Apsolutnim u sebi.

Sljedece što sljedi iza toga osjecaja JA jeste lagani gubitak, lagani nestanak sve percepcije koja se može desiti na nekoliko trenutaka, apsorbcijom u JA.
Nemojte ga ganjati, jer ce sama intencija da ga odagna. Sama intencija je pomjeranje uma. I to vas vraca nazad na pocetak.

Redovnom praksom ovog gore što sam napisao, vecina ce jako brzo da dotakne onaj unutrašnji duboki osjecaj Sebstva.
Iz ove "tehnike" meditacije cete izlaziti osvježeni kao poslje dubokog sna. (Duboki san je boravak u onom Što Jeste.)

Ako je radite odmah nakon ustajanja osjecaj JA koliko god da bude izbljedio dnevnim aktivnostima nece u potpunosti nestati. Kasnije ce se dogadati nešto veoma interesantno a to je da u nekim trenutcima taj osjecaj JA "sam" dode u polje vaše svakodnevne percepcije u bilo kojoj aktivnosti koju trenutno radite.


Još nešto.
Pre nego što se bilo šta pojavi, bilo to vanjski svijet ili unutrašnji svijet mora postojati JA koje svjedoci postojanju toga.
Osjecaj JA je ispoljenje Apsoluta. Ne i sam Apsolut. No to je najbliži osjecaj koji možete percepirati. Iza njega nastaje potpuna APSORBACIJA u Apsolutu. Ili ti Nirvikalpa Samadhi. On može trajati par minuta ili par dana. Nebitno.
JA osjecaj je sam Život. I on prožima ovu kreaciju.

Ovo je jedan od najdirektnijih puteva.


Nema potrebe da zamišljate Apsolut, niti da meditirate na kvalitete Saguna Brahmana niti da meditirate na vrline. Udite u osjecaj JA i odbacite sve ostalo, jer JA osjecaj je JEDINA STVARNOST koja postoji.
Budnost koja se posle toga javlja je ono što vecina osjeti nakon niza godina meditacije sa tehnikama Afirmacije. Sa ovom "tehnikom" to je mnogo brže, da ne kažem tri ili cetri puta brže od klasicnih pristupa.Kasnije ovaj osjecaj JA možete svesno dovoditi u sve aktivnosti koje radite, što ce vas održavati u povišenom stanju svesti. A i za to postoji jedan nacin koji je dosta jak i brz. No o njemu malo kasnije, kada odradite ovo ovdje napisano.
Ako štogod nije jasno, rado cu odgovoriti.


Niti jedno iskustvo koje se javlja tokom ovoga a bice ih mnogo, nije previše bitno. Dapace, sve je to ometanje i odvracanje pažnje sa JA osjecaja. Znaci sve ih odbacite.Ovo tehnika stvaljam pod navodnike, jer taj nacin, iako je objašnjen teško može da se svrsta u neke od tehnika, jer JA nikako ne može biti tehnika. "Tehnika" JA je u stvari hvatanje Prirodnog procesa ispoljavanja vas kao Svjesti i plivanje sa tim tokom. Priroda Svjesti jeste samo Postojanje, Bitisanje. No, kada se ona ispoljava ona je tok.

Pomocu ove "tehnike" vi ne uskacete u njen tok, jer ne postoji trenutak kada niste taj tok, no ona vam omogucava da se svjesno "prikopcate" na njega/tok. I da plovite sa njim nevezujuci se sa sadržajem niti procesima koji se pojavljuju u vašem umu.

Primjeticete vremenom, ako ovu "tehniku" budete praktikovali, sve ono što inace duhovni pravci zahetjevaju od tragaoca kako vam se PRIRODNO dešava bez vaše intencije ili voljnog napora da imate vrline ili da se držite nekih pravila. Jer ono što prethodi tome svemu jeste sam TOK Svjesti, a vi napokon postajete svjesni tog toka duboko u vama i oko vas. Taj tok je vaša Priroda. Ne znam kako bih taj tok vaše Prirode nazvao. Mogu ga nazvati Dharma, mogu ga nazvati Tao, mogu ga nazvati Zen, ili Sattvicna Tantra ili ko zna kako, ali odabiram ga zvaiti samo Tokom ili Prirodom, prosto zato da u vaš um ne uvlacim neka tumacenja koja se vezuju za ta imena.

Kao što je prirodno disanje, tako ce vam s vremenom biti prirodno i BITI tokom, Prirodom. Jer cete ga prepoznavati u svemu oko vas i unutar vas.
Nema sukoba.
I kada ste ljuti, tok Svjesti je iza toga, i kada dišete tok je tu, i kada spavate on je tu, svaki vaš pokret je tok, vi Jeste. Vi ste i pokret i ljutnja i nesvjesno i svjesno.. Jer ste uvijek VI (JA) pre svakog ispoljavanja. A ova "tehnika" vas uvodi direktno ka tome.

Probudenje, Prosvjetljenje, Budenje.. sve te rijeci i sva ta znacenja ce poceti da pricinjavaju buku u vama. Odustacete od njih. Ne
zato što to nema svoju vrijednost, vec zato što tok vaše Svjesti, vaše Prirode, sve to razlaže direktno vas bacajuci u Sadašnji trenutak u vjecno Ovdje. Bez želje, bez namjere, prosto i direktno.

Javice se smijeh svim naporima koje ste radili i koje radite kada svhatite koliko je to bio napor u suprotnosti sa vama. Ali zancete da
je taj napor bio potreban da bi ušli u Ne-napor, Wei Wu Wei."
JivanMukta
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #164 na: Svibanj 06, 2017, 08:59:57 »

nastavak:

"Neću vam puno pričati o koristima, jer ćete ih doživjeti ako praktikujete ovo. Želim vam pojasniti proces koji djeluje kada se uvede kao Sadhana ili duhovna vježba i zašto je bitno da provo radite meditaciju pa pranajamu pa asanu.

MEDITACIJA

Meditacija na ovu "tehniku" vas spaja sa Vama Samima.
Ulazite svjesno u tok u vašu Prirodu. Započinje proces "povezivanja" sa samim Sobom.

Kada iz meditacije, spojeni sa Sobom ili sa JA ulazite u pranajamu dešava se mnogostruko djelovanje. Negacija, koja se dešava sa procesom osveštavanja JA, postaje afirmacija na neki način.

Sve negacijske tehnike služe da odbace sa vas ono što vi niste, tj. ono za što se Svjest veže i vi zbog toga ne znate svoju Prirodu.
Afirmativne tehnike se služe trikom da vas dovedu do iste stvari. Ona vam na umjetan način ukazuje na Stvarnost, kontemplacijom na Boga, Postojanje, Shivu.. te na taj način pokušavaju da vas osveste da doživite svoju Prirodu. Naravno ovo je samo rečeno ukratko.

"Tehnika" JA vas putem odvajanja (negacijski) od umne igre obraćanjem pažnje na JA osjećaj koji svi imate povezuje sa Vama Samima. Kada se desi to uvezivanje tada ulazite u ostalu praksu koja služi da vam "otključa" sve mogućnosti koje imate kao čovjek.


PRANAJAMA

Pranajama je energitiziranje sistema uma i tijela, pročišćavanje nadija i pokreće Pranu kroz Nadije i naposljetku kroz Shushumnu ka Agji i Sahasrari.
No, posljedica pranajame jeste dvojake prirode.
Ako u vama ima dosta nesvjesnog sadržaja pranajama će ga pojačati, kao što će pojačati ili energetizirati i pozitivne stvari u vama. Ona ne pravi razliku. Ona energetizira um i njegove kvalitete kao što energetizira vaše tijelo.
Kada se iz "tehnike"JA spustite da radite pranajamu dešava se da (pranajama) energetiziranje pojačava efetke "tehnike" JA. "Spuštajući" taj osjećaj na cijelokupan um. No, vaša konemplacija na JA udaljuje vašu Svijest od poistovjećivanja sa procesima tj. mislima i emocijama i samim tim udaljuje ih od kvaliteta. U početku od negativnih a na kraju od svih umjetnih ili lažnih kvaliteta koje mislimo da treba da imamo.
Tada pošto se u vama pojavljuje stanje nevezanosti za procese uma, pranajama pojačava JA osjećaj za koji ste se "vezali" u toku "tehnike" JA. Jer je u vama izražen tok ili vaša Priroda koje ste sada svjesni.
Um je odbacio većinu procesa jer nije dobijao energiju od vaše poistovjećenosti sa njima i vi ste prirodno spojeni sa samim Sobom.
Pranajama pojačava to spajanje jer energetizira kompletan um a on je zaokupljen sa JA osjećajem. Tada se ekstaza i spoj sa JA pojačava.
Tih par minuta provedenih u prostom i jednostavnom jogičkom disanju ili nekoj drugoj laganoj pranajami energetizira um i pojačava se JA osjećaj.

TELO

Sledeće ako želite jeste "spuštanje" JA osjećaja iz pranajame na tijelo, putem asana, thai chija, ili neke druge lagane tjelesne vježbe.
Kada započnete da radite asane i dalje održavajući JA osjećaj u sebi, tj. održavajući sjedinjenost sa Sobom vi počinjete da u svoje
tijelo spuštate isti taj osjećaj. Asane su usko povezane sa raznim aspektima um, nadijima, raznim procesima koji su postali rigidni u vama i stvorili zastoj energije a samim tim i blokade u umu. No raditi pranajame kao što većina radi ne vodi nikuda ili vodi jako sporim putem koji može trajati godinama.
Na ovaj način uz pomoć "tehnike" JA vi ubrzano širite svoju Svjest na svoje tijelo i samim tim ga osveštavate mnogo brže nego bez te Svijesti ili ti bez Svjesnosti.

Održavajući "konektovanost" na JA osjećaj vi raznim položajima asana koje radite direktno djelujete na blokove u tijelu a pošto je vaš um sada energetizovan i pojačan u sjedinjenju sa vašom Prirodom on mnogo brže osveštava blokade u tijelu a samim tim i oslobađa se sam svojih blokada. Kada se radi ovaj proces i kada se on prebaci na tijelo, više nije potrebno da zamišljate chakre ili da mantrate mantre koje su povezane sa svakim položajem i chakrom koju stimulišu. Jer sve mantre i sve chakre nastaju iza procesa pojavljivanja JA svjesti. Vi direktno sa Izvorom ulazite u asane i one mnogo jače djeluju šireći sada osjećaj JA na svaki dio vašeg tijela. Ono što je posljedica rada sa ovom "tehnikom" JA i rada asane jeste kao i kod uma.
JA osjećaj koji je sada podržan energetizovanim Umom sada širi ekstazu, svjesnost i tok vaše Prirode na tijelo. I svaka pora vašeg tijela počinje da vibrira sa tom snagom i svješću.

Vi ste zaokružili proces rada na svim tijelima i potpuno, koliko možete u tom trenutku, usmjereni ste na Sebe i Svjest koja je Izvor svih iskustava, svog života.

Zato je bitno, i zato se u tantri prvo radi meditacija, pa pranajama, pa asana. Proces rada u yogi je obrnut. I nemojte misliti da ga negiram ili govorim da je on loš. Ne. Samo vam dajem mnogo jači i brži metod.

Što ljudsko biće želi od života?
Prosto da bude radosno i sretno, ispunjeno ekstazom, znanjem da je sve OK, osjećajem prihvaćenosti, sigurnosti samog sebe..
Ovo je jedan od načina koji vam to daje. Naravno kao posljedicu povratka Sebi.

Ovdje spominjem JA osjećaj.
Isti proces je i kada meditirate na svoju Išta Devatu ili božanstvo koje ste izabrali. No, koliko znam, a znam jer sam radio i jedno i drugo, ovo je mnogo jače. Prosto zato što i Išta Devata je samo ideja uma. A što možete probati, bez da mi vjerujete, već se sami uvjerite u ovo što sam sada iznio.

U skladu sa ovim temama koje se zadnje vrijeme pišu na ovom blogu, i o kojima se komentariše, ima jedna mala zaniljivost. Kada ste sposobni da se uvežete sa svojim JA na bilo kom nivou otvaraju vam se nove mogućnosti sa praksama koje se inače rade u svim školama duhovnosti. Te prakse nisu loše i donose dosta koristi, ali tek kada se rade sa znanjem o JA.

Bez toga to sve liči na ono što liči i vaš život. Zbrku i kaos.
Pre Iskustva JA prakse rade na određenim nivoima i one pokušavaju posredno upotrebom raznih načina ili trikova da vas uvedu u ono isto JA o kojem pričamo cijelo vrijeme.
No, put je težak i često puta se završi prije nego što se krene.
JA unosi kvalitet u te prakse koji je presudan za daljni rad i one pomažu da se JA Svest brže "spusti" u ovu realnost.
I kvalitet prakse se drastično mjenja.
Elem."
JivanMukta
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #165 na: Svibanj 07, 2017, 10:17:52 »

click image uploadcertificity.com

Identifikacijom sa identitetima tj. nasim malim ja-ovima, njihove ciljeve dozivljavamo kao svoje ali kada nekim nacinom, poput gore opisanim, pocnemo da razotkrivamo  JA, onda svi ti ciljevi gube na znacaju tako da to JA postaje jedan jedini cilj. I tek tada mozemo da razumemo o cemu se tu radi, sta je i kakva je to BORBA ZA SEBE.
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #166 na: Svibanj 08, 2017, 11:14:38 »

screen capture windowscertificity.com

"Prostor i Vrijeme ne može da vas Manifestuje onim što Jeste, već samo ono van Prostora i Vremena. Ali Stari Čovjek ne može da bude izvan Prostora i Vremena jer on je kreacija Prostora i Vremena. Tu leži Tajna Promjene za one koji Razumiju.

Tajna ne postoji u Vremenu i Prostoru, već izvan njega. Ona je spoj Prošlosti i Budućnosti koja se manifestuje Sadašnjošću. Vi ste Prošlost ako ste Stari Čovjek. Prošlost koja se nada Budućnosti, ali se samo nada. Budan Čovjek je Budućnost koja je izmjenila Prošlost i živi Sadašnjost Sobom. Učenje vam o tome govori, ali sve dok Stari Čovjek pokušava shvatiti Učenje i promjeniti se u Budućnosti to je nemoguće ostvariti jer on ne Razumije Supstancu koju skuplja. Otuda u prisustvu Budnog osjećate Životnost, osjećate Prožetost nečim što ne možete da imate kada ste sami. Njegova Budućnost je stvorila Sadašnji oblik kao Živu Supstancu koja vibrira i vi je osjećate kao Životnost, kao Prožetost “nečim” u njegovom prisustvu." BhK
Evidentirano
Administrator
कृष्ण
Postova: 1060
Offline Offline
Spol: Ženski
Past is Prologue
« Odgovor #167 na: Lipanj 01, 2017, 03:40:38 »

Primjeticete vremenom, ako ovu "tehniku" budete praktikovali, sve ono što inace duhovni pravci zahetjevaju od tragaoca kako vam se PRIRODNO dešava bez vaše intencije ili voljnog napora da imate vrline ili da se držite nekih pravila. Jer ono što prethodi tome svemu jeste sam TOK Svjesti, a vi napokon postajete svjesni tog toka duboko u vama i oko vas. Taj tok je vaša Priroda. Ne znam kako bih taj tok vaše Prirode nazvao. Mogu ga nazvati Dharma, mogu ga nazvati Tao, mogu ga nazvati Zen, ili Sattvicna Tantra ili ko zna kako, ali odabiram ga zvaiti samo Tokom ili Prirodom, prosto zato da u vaš um ne uvlacim neka tumacenja koja se vezuju za ta imena.

DA!! Baš to!
Evidentirano

harer nāma harer nāma   harer nāmaiva kevalam
kalau nāsty eva nāsty eva   nāsty eva gatir anyathā
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #168 na: Srpanj 14, 2017, 05:47:19 »"Pitaju me kako da rade sa aspektom Kalii, kako da ga prizovu, vide?
Kad ste spremni da se u vama izaziva svaki dio odvojenosti, sukoba, straha, projekcije, agresije, bola, itd., i od toga možete da se odvojite, ne poistovjećujete se sa tim što se dešava, kada vidite da je sam vaš svijet a i vi, kao ljudsko biće, samo projekcija, laž, iluzija da postojite, kada ste kroz to u određenoj mjeri stabilni, tada možete da postepeno prizivate taj aspekt VAŠE PRIRODE. Do tada, ne dirajte vatru ako ne želite i ne možete da se suočite sa njenim posljedicama. Aspekt Kalii nema duhovnost, ljudsku samilost, sentimentalnu ljubav, i u njemu nema kompromisa prema bilo čemu ka čemu bi vi imali kompromis. Shaktii nije infantilna, sentimentalna, suosjećajna, ljubavna kako to mi zamišljamo, itd. No, postoje igrice, duhovne igrice, sa nižim aspektima, vitalnim bićima koji se predstavljaju kao Kalii. S tim se većina igra. Možete i vi. Al prava igra, sa pravim aspektom je razarajuća za ljudsko i sve ispod aspekta same Kalii. To nije boginja, nije osoba, nije projekcija. To je dio vaše prirode, prirode vašeg Bića u tom aspektu.""Na Stazi još uvijek se miješa Čovjek sa Sviješću, slika o sebi, uvjerenje o sebi i svijetu, ideje, mišljenja koja čine ime “čovjek” sa Sviješću koja nema nikakvo obilježje.
Na Putu – a Staza i Put nisu isto – nema čovjeka. Čovjek ne može biti na Putu. Putem može da ide samo ne-uvjetovana Svijest koja poznaje Sebe. Ona nije čovjek, nije žena ili muškarac, nije uloga ili maska koju Osobnost igra a samim tim nije ni Osobnost.

Zato ne možete biti čovjek i Priroda u isto vrijeme. Ali to ne znači da se Priroda ne manifestira putem čovjeka, uloge, maske, ideje, misli, itd. Ali ona nikada NIJE čovjek, uloga, maska, ideja, misao,itd."BhK
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #169 na: Rujan 08, 2017, 01:24:52 »
NA KRAJU, NISTA NECE OSTATI

08 Petak ruj. 2017

Smrt, bauk kojeg se svi bojimo, koji pokazuje smjer našeg života, cilj našeg života, koji uništi sve motive koje smo u pozadini imali, obezvrijedi svaku težnju, svaki smisao koji smo pronašli, sve što smo postigli u tzv. “životu”, trenutak u kojem živi leš postane mrtvo truplo. Točka na ono što je živjelo mrtvi život. Možda ste bili adrenalinski ovisnik, možda ste bili dobra i humana osoba, dobar susjed i prijatelj, dobar ljubavnik i partner, a možda i dobar i primjeran duhovnik. Nebitno. Smrt će povući u prazninu sve što ste bili, što ste sada i što ćete biti. I sve to što ste prosto će nestati u ništavilu kao i u dubokom snu koji vam ukazuje na ono što ćete postati u bliskoj ili dalekoj budućnosti. Kako nas nema u dubokom snu, neće nas biti ni u tom trenutku smrti. Dobro, malo će se utisci prazniti, izlaziti van u vidu svjetla, dobrih prijatelja koji vas dočekuju, tunela kao kada naglo upadate u san i sanjate da padate, možda još koja lampica na jelci smrti da neki posmrtni smisao, i onda NIŠTA. Kao i u dubokom snu. Vezat ćete se za njih, odbacit neke, neke ćete razumjeti, neki će vas uplašiti, baš kao i što to čine snovi. Uvijek se pitamo kako izgleda trenutak smrti i nikad ne vidimo ono što nam život pokazuje kao odgovor na to što će biti. Svi znate kako tonete u san. Mnogo slika, utisaka koji se pojavljuju i tumače se kao snovi, memorija utisaka, slika, tonova, osjetilnih senzacija koji izlaze i ulaze u svjesni dio uma koji još nije zaspao daje dojam da sanjamo. Možemo se boriti protiv sna, mnogi su to probali, kao i ja recimo, ali na kraju san vas prevlada baš kao i smrt.

Ako ima sreće proći ćete kroz proces umiranja tokom života. Pojavljivat će se kao osjećaj da umirete prilikom ulaska u san, morit će vas, borit ćete se, pokušavat ćete se održati svjesnim, da ne zaspete a onda samo nagli prekid, nakon sati i sati borbe, pokušaja da se održite u osjećaju da ste živi, da postojite. Nagli prekid čak i osjećaja Postojanja koji osjećate, koji vam je bio jedina točka sa kojom ste se mogli povezati tokom te borbe sa naglim upadanjem u duboki san, naglim gašenjem umova (centara) koji daje dojam da naglo nestajete. Nekad ta borba traje nekoliko mjeseci, a nekad i nekoliko godina. I neki sretnici koji su je prošli napokon su prihvatili taj osjećaj umiranja, smrti, nestajanja. Ostali se i dalje bore protiv toga.

Smisao, besmisao, nemoć, strah, ljubav, pomoć duhovnih izreka i nauka, drugi kraj vas koji su tu, sve to je nemoćno protiv trenutka kada se gasite. Svi naši anđeli, bogovi, projekcije na više, duhovne ideje, galaktičke federacije, duhovni učitelji, majstori sve to je nemoćno u momentu kada upadate u taj duboki san, kada on prekine rad svih umova, kada se sila života povuče, ugasi. Sve što ćete znati jeste ništavilo koje vas čeka, neumorno, postojano, trenutačno prije no što vam ugasi i percepciju tog ništavila. Ponavljanje imena boga, Allaha, Krišne, Šive, Isusa neće dati rezultat, baš kao što nije davalo rezultat u momentu kada upadate u duboki san. Sve što može da ponavlja to ime, da vjeruje, da imaginarno zamišlja, bit će ugašeno. I to trenutačno.

Nestat će i nada u reinkarnaciju, čakre, kundalinii shakti, savjeti duhovnih velikana, mantre neće pomoći, vizualizacije će se ugasiti, bog će se sakriti. Ostat ćete vi sami sa sobom, bez ikoga u vama, bez moći, snage, projekcije. Samo vi i trenutak u kojem se gasite. Baš kao i u dubokom snu. Nema vas, postoji samo duboki san i o njemu prosuđujete tek kada se probudite, jer tek tada znate da ste bili u dubokom snu. Neki kažu da Samadhi liči na dubok san. Da, na neki način. U dijelu u kojem ne znate da ste vi upravo vi, u dijelu u kojem nema nikog da prosudi u čemu se nalazi, u trenutku kada se vid percepcije unutarnjeg usmjeri na tu prazninu i ona ga ugasi jer vid ne može gledati u prazninu, ništavilo. To je trenutak koji svi poznajete i za razliku od sna iz kojeg se budite iz ovog trenutka se ne budite. Osoba koja ste bili NIKAD VIŠE NEĆE POSTOJATI. Da, jasno je da je to vaš posljednji život, znam, mnogi mi dođu sa tom idejom i što je najbolje, potvrdim je, sada znate i zašto. Vaši interesi, voljenja, sviđanja, bojazni, projekcije NIKAD VIŠE NEĆE BITI VI, to što nazivate kod sebe OSOBOM. Jer ona ZAUVIJEK UMIRE. Ideja duše za koju se nadate da će preživjet je kao i svaka ideja koja preživi kada upadnete u duboki san. Zar ne? Sjećate se?
NEMA je. Time i duša, za koju ni ne znate šta znači osim nagađanja i misli u koju ste uvjereni da imate dušu. Gurđijev vam je rekao da se duša mora stvoriti. Lagao vas je. Ne postoji nešto takvo što vi zamišljate pod tim izrazom “duša”. Postoji program koji sam sebe pokreće i koji nije vi ali vam daje dojam da ste do vi. Jedan divan trik Stvarnosti kao način da vas vezuje da odradite ono što ona smatra bitnim, potrebnim i u njenu je korist. Taj čovjek, Gurđijev vam je također rekao da je bitno tko će vas pojesti, mjesec ili sunce. Mislili ste da se on zeza, da vas plaši, da želi da vi radite na sebi. Da i ne. Istina je to što je rekao, netko će vas pojesti, ali tko? Ako ste osoba onda mjesec, ako ste svjesnost onda sunce. Šta god da postignete netko će se nahraniti vama. Većina duhovnjaka će pojesti mjesec jer on je stvorio osobnost koja je duhovna, to mu je poslastica. Ono malo ljudi koji su nešto postigli pojest će sunce jer ono je stvorili te ideje, te ljude, tu svijest. Kozmologija vam to govori. Ali nitko to ne vidi, niti želi vidjeti. Pitanje je šta ostaje, šta je to što ostaje i vi se time možete identificirati?

Ništa. To jedino ostaje. A ništa nije vi jer vas čak i u dubokom snu pojede. Kažem, ako ima sreće, tokom života dostići ćete to iskustvo. Dogodit će vam se taj trenutak u kojem ćete bez svoje volje, svoje moći, svoje želje osjetiti kako to izgleda. Ne govorim u imaginarnoj samospoznaji koju imate, već o stvarnom trenutku kada se umovi naglo ugase, iz običnog svakodnevnog ili svkonoćnog prebiranja po sjećanjima, osjećaju ugode dok pokušavate zaspati i u tom momentu, iznenada i bez najave, umovi se ugase. I točka percepcije koja to za trenutak percipira, koja doživljava to “iskustvo” naglo se ugasi. Vidi ništavilo oko sebe, odumiranje u sekundi i ne može ništa učiniti. NIŠTA. Pokušava da se uhvati za nešto, osjećaj života, osjećaj postojanja, mantru, boga i ne uspijeva u tome jer u tom momentu nikakav bog ne postoji, nikakva mantra ne djeluje, nikakav majstor vam ne može pomoći. Vi ste tu koju stotinku sekunde i tada ništa. Možete biti strastveni vjernik, veliku duhovnik, poslušni sluga imaginarnog boga, imaginarne tradicije, kao što ste u svom svakodnevnom imaginarnom životu, ali to ne pomaže u tom momentu. (Znate vi to, samo se pravite da ne znate).

Oni koji poznaju sebe, koji su doživjeli tu samospoznaju, taj mistični zanos kako ga opisuju (a lažu vas), taj osjećaj blaženstva, čistoće svijesti, koji god opis vam dali a vi povjerovali u njega – oni koji su probuđeni tako to ne nazivaju ali… – oni znaju o čemu pišem, šta govorim i vjerujem smješkaju se na ovo što piše. Oni znaju da ne postoji čovjek, osoba koja je spoznala sebe. Takvo nešto ne preživljava spoznaju sebe, probuđenje. To niste vi, nije vaše, niti je ikad bilo vaše. Kažete, često mi to govore oni koji dođu, da su spremni na sve što se od njih traži. Hm. Vjerujte ja znam šta mi govori, znam tko mi govori, a taj koji mi govori nije onaj koji radi na sebi, nije onaj koji će preživjeti smrt. Da sada ovo ne preokrenete protiv mene, kao kontradiktornost. Ovo sam samo tako rekao. Nema toga što preživljava smrt. To je laž religije, laž duhovnosti, laž majstora kako bi vas utješili. Religija, duhovnost, ezoterično to je laž s ciljem da osjećajem sigurnosti koji cijelo vrijeme tražite a nazivate ga SMISLOM, bude utješen. Spoznati sebe znači spoznati da vas nema. Da se na površini dešava pokret misli, emocija, procesa fokusiranih oko imaginarnog “ja” koji nije vaš, jer ga vi ne znate stvoriti, ne znate ga održavati to se dešava “spontano”, djelovanjem sila ovog univerzuma. Neću vam pokušati opisivati šta je to što ostane tokom te spoznaje, ali to sliči tom ništavilu koji vas proguta kada padnete u duboki san. Ali s jednom veoma bitnom razlikom. Niste se vi ugasili, Ništavilo je ugasilo vas, svoju projekciju vas. U biti, religija, duhovnost, ezoterično točno opisuje taj trenutak, točko ukazuje na njega, ali vas onda prevari u slijedu riječi na koji je to rečeno, smislu koji je tome dat. Kako nemate objektivnu percepciju, objektivnu viđenje onog što tamo piše, prevarite sami sebe, pomislite da ćete vi doživjeti ništavilo, boga, postojanje, raj. To je zato što samo objektivno viđenje može da vidi što tamo točno piše, na što vas usmjeravaju, baš kao i što znači ono što Tantričko učenje govori: “Razumjeti ‘Ja sam Brahman’ znači razumjeti Istinsku Prirodu”. Probuđenje o kojem se toliko govori, kojim vas navlače da krenete na ovaj “put”, a kojim manipulatori manipuliraju vama, vašim strahom, nadanjem, očajem nije ono što vi zamišljate, nije ono što vi stvarno želite. Najviše vas navlače oni koji ga nisu ni “doživjeli”, koji nemaju pojma šta to znači, koji su MOŽDA probuđenje Agje proglasili stvarnim probuđenjem. Trenutak u kojem osjećate sjedinjenje sa svim NIJE PROBUĐENJE. To je buđenje Agje, ako je STVARNO, ali mnogi sa tim manipuliraju. Vaši najveći učitelji, majstori, sveti spisi, sve je to manipulacija, post-mortem patologija. Možete biti pozitivni u odnosu na to, možete biti negativni u odnosu na to, SVEJEDNO JE. Možda možete imitirati lažnu balansiranost i “ravnodušnost” kao lažnu sattvičnu osobinu, i to je svejedno. Suočiti se sa onim što ostaje, izgubiti sve što poznajete, sve što je dobro i loše (a dobro i loše ne postoje, sjetite se), znači umrijeti za života. Kažu postat ćete Jiivanmukta, lažu vas. Nećete vi ništa postati kao što ni sada niste. To će prestati da se interesira za vas, To će prestati da bude vi. Cijelo vrijeme vam daju pogrešne smjerove, upute. Ali to je ono što smo i tražili zar ne?
Nismo mi tražili spoznaju, probuđenje, smisao mi smo tražili osjećaj sigurnosti, osjećaj nastavka života, tzv. besmrtnost. Tražili smo imaginaciju smisla, besmrtnost tog osjećaja “ja” koji imate, tog osjećaja “postojanja” kojeg “imate”, osjećaj sigurnosti, snage, moći, zadovoljstva. To je ono što pokušava da preživi i kada se sve karte života sruše, život vam pokaže da nema smisla, da je sve to laž, da vi niste bitni, dođete na vrata nekog duhovnika, Majstora, učitelja u liniji (specifična liga lažnjaka), i tražite smisao svega, želite postati duhovni, spoznati sebe, sjediniti se sa bogom. To je patologija, to nije duhovnost. Ali su vam rekli da je to duhovno, da ste vi bogom dani da postanete duhovni, da vas bog zove, da vas prepoznaju kao buduće budne ili probuđene ljude. To čak i rade oni autentični majstori, jebiga. Nisu oni prepoznali vas, jer oni znaju da ste nitko i ništa i da ste samo umišljeni. Oni prepoznaju da je vrijeme da se Praznina probudi u vama. I pripremaju vas na to. Ali to ni približno nije ovako kako sam opisao. Ovo “u vama” ne postoji, ali nemamo bolje riječi za to. “Bog je zaspao u čovjeku i sanja da je čovjek”. Ovo je zanimljivo. Ako razumijete. Ako riječ “Bog” izbrišete i stavite riječ “praznina”, “ništavilo”, “stvarnost”, “svijest bez atributa (guna)” tada postaje još zanimljivije, jer “bog” je lik kojem ste vi dali stvarnost. Ja ne pričam o ovoj Sili koja održava sve ovo, ja pričam o vašim idejama “boga”, o onom što religija, duhovnost, ezoterično govori, sliku o “bogu” koja nam je prodana i a mi jedna dočekali da je kupimo. (A što je najgore riječ “bog” u religiji ne znači to što su vam rekli, ne označava Boga kojeg vi zamišljate ili vas je pop naučio da zamišljate). Nimalo u boljem stanju nisu ni tzv. “ateisti” to je posebna vrsta idiota. Oni su vezani sa još gorim slojem, još gorom razinom, ali nema veze i oni umiru, baš kao i vi, kao i mi. Njihova smrt je gora u pripremi, vaša je malo bolja u pripremi, moja i sličnih meni, NEMA PRIPREME, to je prosto to, bez ikakvog značenja i vrijednosti, smislenosti i besmislenosti.

Rekli su vam da je sve iluzija, maya. Pa sam vam rekli da tantrici tako ne govore, da Tantričko učenje govori da je sve Apsolut i da sve postoji i da nema iluzije, ali sve to je laž.  Dvije vrsti laži s ciljem dodatnog prolažavanja a ne probuđenja. Niti jedni, niti drugi nisu u pravu, to su prilagođene laži u skladu sa tradicijom iz koje dolaze. Sve jeste iluzija a ujedno sve jeste Apsolut i stvarno je. A pošto ne razumijete šta vam govore, dodajete ono što vam se sviđa, što projicirate. Nije ovo iluzija MI SMO ILUZIJA. Sve jeste APSOLUT, ali nas nema u tome, jer mi smo njegov san. Spoznati to, doživjeti to kao “iskustvo”, to je probuđenje. Umantrati to, umisliti to, to je laganje sebe. A pošto “sebe” ne postoji, ne brinite nema nikakvo značenje.

Probuditi se ne znači da će san nestati, već samo znači da ste budni u snu. Više ne spavate i ne kupujete proizvode duhovnosti, koja god ona bila. Ja znam šta u vama ponavlja duhovne postulate, znam tko šta traži u vama, znam tko ste vi jer znam tko sam ja, vidim vaš san jer vidim i svoj san, ali za razliku od vas ja ne vjerujem u taj san. Znam da je san, znam da sam san, znam šta je Stvarnost i ona nema veze sa ovom osobom koja ovo opisuje. Ideja probuđenja za mene je divan, ugodni san. Ni ta ideja više ne živi u meni. Prodajem li duhovne snove? Da, naravno. Prodajem li duhovni smisao? Da, naravno. Prodajem li manipulaciju? Da, naravno. Dok traje potražnja, trajat će i ponuda. Imam li neke koristi od toga? Ne, naravno.

Neki su mi došli na razgovor i rekli da su im drugi rekli, uvijek neki drugi, da će ima rad sa mnom uzeti dušu. Da, naravno. Ali i ne, naravno. Nemate dušu, imate ideju o njoj. Imate program koji je umislio da ima dušu. To vam i Rad na Sebi uzme. Kada shvatite da nema duše, da nema vas, da nema smisla, to je radost, to je ekstaza, to je blaženstvo. Ali to nije vaše, niste vi. To je trenutak kada se opustite i razumijete. A možda je to duša????
Kada to što jeste skine okove koje je samo sebi nametnulo u nekom kozmičkom vicu, velikoj univerzalnoj šali, i uvidi da je sve to imaginacija, laž, iluzija, shvati da ono nikada nije bilo u nekom malom bezvrijednom tijelu, ili možda vrijednom tijelu, humanom umu, duhovnom umu osmjehne se svom snu, baš kao što se i vi osmjehnete noćnoj mori kada se probudite (zanimljivo sve nam govori o svemu) onda možda kao Nisargaadtta, kao Ramana, kao Gurđijev kažete “ja nikad nisam rođen, niti ću ikad umrijeti”, ili možda ovo “ovo nisam ja, ovo nije moje”, ili “ja sam Gurđijev i nikad neću umrijeti (ako je to uopće on rekao)” ili prosto budete potpuno mirni kao Buddha, sa osmjehom na licu, znajući iluziju u najmanji atom. Možda.

Smrt. To je točka na nas. Točka iza koje nema ideje reinkarnacije. Točka iza koje bilo koja ideja duhovnosti ne prolazi. Jer ni mi ne prolazimo iza nje. Ona je kraj osobe koja je umislila da nešto može napraviti, da je vrijedna, da ima smisao. Neki mudriji od nas su rekli da je smrt ono što životu daje smisao, dobra laž. Zaboli smrt za smisao života koji smo strahom od smrti učinili. Smrt je prosto smrt. Nema smisao u njoj, iza nje, ispred nje. Uostalom šta je to stvarno, šta je to što nestaje smrću? Živo se nikad ne rađa, nikad ne umire, nikad ne živi tjelesnim i umnim životom. To što je živo u “vama”, a nije vi, niste vi, to nije vezano životom projekcije i sna, nije vezano strahom od smrti, nije ni smrtno, nema ni ideje smrti. I to su vam rekli u nekim spisima. Šteta je što to niste bukvalno shvatili. Osjećaj Postojanja koji imate, nije vaš, i niste vi. To je izraz tog Živog koje je vi. Ali vi nikad niste dio njega. Vi ste njegov san. Kažemo sanjate, spavate, morate se probuditi. Mislite da to kažemo vama. Ne. Kažemo TOME, što je živo, to što je zaspalo i sanja san o vama, o vašem životu. Krivo ste sve shvatili. Krivo su shvatili pa vam krivo prenijeli. Tražite istinskom majstora. To je traženje istinske smrti. Majstor, ako je autentičan, on je smrt za učenika, a to je i jedno od značenja posla ili uloge gurua. To je samo posao, uloga, kazališni komad u kojem želite da provedete život, tražeći smisao izvan toga, izvan sebe. Uvidjeti “sebe” znači vidjeti da vas nema. Da imaju misli, procesi, emocije, ali TO NISTE VI, nije ONAJ KOJI TO VIDI. I to je prvi korak u kojem se postepeno budi TO što ŽIVI kao vi. Možda će to još koji put da zaspe, ponovi tzv. “inkarnaciju”, ali to niste vi. Kao što ujutro teško ustajete, pa zaspete, pa se probudite, itd., tako i TO ujutro ustane, pa zaspe, pa ustane, pa zakasni na posao (to je ideja reinkarancije). Na isti način i TO na sebe navuče programe čim se razbudi (nova inkarnacija?). Program osobe koja ima kuću, posao, djecu, roditelje, kućne ljubimce, baš kao što vi buđenjem iz sinoćnjeg sna navučete na sebe unutarnje odore, rituale, mentalno-emotivne programe, tijelo a naposljetku i odjeću i odete na posao, ili prošetati kućne ljubimce.

Sada ima tu još neki trik. Osjetiti ovo kroz intelekt to je depresija, bol, trenutak bez emocije. Osjetiti ovo emotivno, to je ŽIVOT. Neki, tj. većina ovo doživi kroz intelekt i padnu u depresiju, presjeku cijeli život i probude se u novom snu života, suhi, prazni, nemoćni, kao većina probuđenih. Nema emocije – ne govorim o vitalnom ili onom što nazivate “emocijom”. Kada se to doživi EMOTIVNO, osjećajem bivanja i postojanja, to je ZAČIN, vegeta, ili neki sličan začin koji da okus jelu. Osjećate Bivanje – tj. to se tako naziva ali se nikad ne vidi – znate sve ovo, opijeni ste Bhavom, prožeti ste tim do najmanjeg atoma tijela i NA ISTI način doživite iskustvo smrti. Emotivno, prožeto tim što nazivaju SOBOM (ne osobom kao sobom), bez sna, bez snivanja, potpuni, cjeloviti, smisleni besmislom, postojani bez postojanja, osobom bez osobe. Ako ovo doživite bez intelekta postanete sentimentalni, ali probuđeni, idiot kao Mooji recimo, bez mogućnosti da intelektom pojasni o čemu se radi.
Kada sam pitao bivšeg Majstora šta je napravio kada je “doživio” probuđenje, iako me je slagao (ali to više nije bitno), rekao je “otišao sam na kavu”. Možda ćete vi promijeniti vodu u akvariju za psa, mačku natjerati da leti, a odvesti zlatnu ribicu u šetnju. Nebitno. Postat ćete toliko obični – ovo je idealizacija – da oni obični neće htjeti biti kao vi. Pričekat ćete smrt da dođe, možda malo obolite, doživite nesreću, dobijete rak, možda bubrezi prestanu da rade, ostanete sa pola glave, ali čemu davanje značaja?

Kako to kaže Ričard Bah u knjizi “iluzije”: “Perspektiva – ili ćeš je upotrijebiti ili ćeš izgubiti; ako si došao do ove strane zaboravio si da ono što se dešava oko tebe nije stvarnost. Razmisli o tome. Sjeti se odakle si došao gdje ideš, i zašto si napravio gužvu u koju si prvo upao.
Umrijet ćeš strašnom smrću, upamti. Sve je ovo dobra vježba, i više ćeš u njoj uživati ako stalno imaš na umu činjenice.
Ipak, primi svoju smrt sa nešto ozbiljnosti. Podsmijevanje načinu svog smaknuća nije lako razumljivo manje razvijenim životnim formama, i oni će te zvati ludim.”

Smrt. Da li je kraj? Čega? Koga? Stvarno?
Da, jeste. Programa. Nikoga. Stvarno.
Bojite li se toga? Nemate razloga. Ne možete ništa povodom toga učiniti. Da li će vam učenje pomoći, neki majstor? Ne neće, to je utjeha da proživite to što zovete sobom i životom. Pa koji je onda smisao učenja? Nemate veze sa smislom. Smisao toga je da se Bog probudi iz sna o čovjeku. Ali vi niste Bog, sorry. Koji klinac onda tražim ovdje? Odlično pitanje, sam naprijed, ne gubite vrijeme na ovo. Da li si ti pravi čovjek za moj Rad? Ja nisam čovjek, ja sam program koji je shvatio šta je on. Time ja nisam čovjek za tvoj rad, nisi na pravoj adresi (iskoristih pitanje od prije neki dan). Odoh kod drugog majstora (čitaj: manipulatora prodavača u generalnoj duhovoj potražnji) ti nemaš pojma! Hvala i zbogom. (Ustanem, izvedem ribicu u šetnju).

Želite li takvu vrstu istine kada dođete kod Majstora, duhovnika, gurua, ašram, manastir? Naravno da ne. Želite novi san. Duhovni san. Probuđeni san. Dobijete tehniku, ime, molitvu, mantru, yantru, smisao i odete svojim putem ostavljajući nekoliko stotina dolara kako bi Majstor, guru, ašram preživio. Tada pokrećete jogicu, meditaciju, prodajete snove koje ste popušili, pojebete se sa nekim idiotom ili kresnete neku lujku, govorite da je to tantrički sex, ili odete u celibat jer to je film vaše “škole” ili “linije”. Svejedno. Sutra će smrt. Ne brinite. Jer ni ona ne brine za vas.

Ne želimo mi istinu. Ona je previše bolna. Mi želimo novi san (stan). Ovaj stari san (stan) nam je previše prljav, zagušljiv, smrdljiv. Novi će biti bolji. Slobodno u njega ubacite zdrav život, vegetarijanstvo, veganstvo, borbu za prava životinja, biljaka i ljudi, sirovu hranu, borbu protiv vakcina, želju za probuđenjem, srodnu dušu, budnost, rad, duhovnost, boga, đavola, anđele, kanaliziranje, sve što želite, da ne nabrajam, imam preča posla, moram šetati zlatnu ribicu. Al ZNATE SVI kada smrt zakuca na vrata VAS VIŠE NEĆE BITI. Znam da znate, zato je se i bojite. Zato su vas neki Inteligentni Majstori pozvali da umrete za života. Ili kao Dino Merlin da “živite prije smrti”. BhK
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #170 na: Studeni 07, 2017, 09:44:57 »Samo-Obmanjivanje ili Fatamorgana Probuđenja

Ukoliko je Učenje koje prihvatamo način samo-skrivanja to Učenje izgubilo je svrhu koju ima, jer onog koji daje Svrhu Učenju nema.
Mogu govoriti o tome da Duhovnosti više nema, da Religije više nema, da je Ezoterično na izdahu i još se sa zadnjim pipcima drži tamo gdje bi trebalo biti, jer danas pod tom riječju svaka baba izlaže “duhovne spoznaje” i svaka luda biva proglašena “probuđenom”. Zašto? Zato što je Čovjek odavno zaboravio koji je smisao njegovog kretanja Stazom. Taj smisao više ne postoji.
Možete reći da sam pesimista i ja ću vam to potvrditi. Možete reći da sam bilo šta i to ću vam potvrditi, prosto zato što me nešto previše ni ne interesuje šta mislite o meni. Ali pitanje koje ću vam postaviti jeste: Jeste li spremni vidjeti koliko ste lažni? Da li ste spremni vidjeti laž koja traje oko vas jer je vi podržavate? Da li smijete da se suočite sa samim Učenjem koje upražnjavate i proglasite ga lažnim kao što ste i sami?

Temelj Laži je Samo-obmana i Obmana drugih. Šta znači to “samo-obmana”?
Samo-obmana je termin, kao i svaki drugi, kojim se označava ulaganje napora u izgrađivanje Slike o sebi (Lažne Ličnosti, Ega) putem određenog Spoljašnjeg izvora. U slučaju svakodnevnog čovjeka u Religioznim/Spiritualnim/Ezoteričnim učenjima to znači da taj koristi Učenje kao način izgradnje Slike o sebi koju ima s ciljem laganja samog sebe. Da li je potrebna samo-obmana? Da li možemo naći opravdanje za nju?
Naravno. Možemo i ona je potrebna. Pitanje je samo do kada? To “kada” definisano je onim što jedinka usvaja kroz određeni period samo-obmanjivajućeg učenja – kićenjima učenjem, nazivima, mišljenjima, skrivanjima iza citata i imitacije “prosvjetljenja”, potrage za “istinom” koja uvijek odgovara slici koju neko ima ili projekciji kojoj se nada – sve dok u njemu, ukoliko je nabasao kojim slučajem na Istinsko, ne “klikne” i ne zapita se sva ova pitanja. Ukoliko traga za nečim što popularna učenja nazivaju “aha momenat” to se neće nikada desiti. Jer to “aha” dolazi iz slike koju projektuje na sebe i učenje. Ukoliko je to direktno viđenje Samo-obmane kao proste laži iza koje se skriva koristeći čak i Učenje, tada možemo reći da je taj čovjek nešto i napravio na Sebi.
Ličnost ima potrebu da se ispunjava raznim “perjem” kako bi vremenom to “perje” postalo spoljašnji prikaz unutrašnje praznine (ne Mistične Praznine). Vremenom to “perje” pokupi većinu Energije unutar čovjeka i okrene ga ka spoljašnjem te spoljašnje u njemu napravi svoju vjernu repliku koja tada prekrije Ličnost Slikom o sebi i Idejama koje je negdje pokupila a odražavaju samo-projekciju kojom oslikava spoljašnjost, ne primjećujući čudna poklapanja spoljašnjosti i unutrašnjosti i prazninu koje to u njemu izaziva ako nije u stalnom reflektovanom odnosu spoljašnjeg i tzv. “unutrašnjeg”.
Učenje, koliko god bilo Stvarno, ne može da ispuni svoju svrhu ukoliko biva primljeno Lažnim u čovjeku. Lažno mora biti viđeno i mora biti shvaćeno da to nije vaše, da to niste vi, da se klanjate Lažnom Idolu, i molite se Lažnim bogovima. Samo tada, može krenuti obračunavanje sa Samo-obmanjivanjem i Lažima kojima smo izgradili samog sebe. Svako Učenje je Laž do onog trenutka kada Jednostavnost u vama to ne shvati kao Laž i odrekne se dijela koje traži Učenje i koristi ga u Lažno. Čak i kada bi dobili Lažno Učenje, to bi bilo Istinsko Učenje ukoliko bi vi bili Istiniti.
Da bi bio Istinit Čovjek mora prije svega da shvati da je sve čemu teži proizvod Laži u njemu. Ličnost koja teži “samousavršavanju” koja teži novim oblicima samo-zavaravanja ne može da primi Čisto Učenje, jer nema NIKOGA ko bi ga mogao primiti. Ona ne želi biti Jednostavna, Dobra, Otvorena, Obična, Istinita jer to NISU NJENE Kvalitete. To su Kvalitete Jednostavnosti, Dobrote, Otvorenosti, Običnosti, Istinitosti tj. BIĆA. Biće ne može primiti Učenje sve dok postoji “orahova ljuska” koja je Ličnost i koja okružuje Biće te sprečava doticaj Bića i Stvarnosti.

“Orahova ljuska” je Lažna Ličnost koja okružuje Istinsko u Čovjeku, a opet ako Ličnost nije razvijena ne možete primiti Učenje jer ponovo nemate čime. Lažna Spiritualnost ili Ezoteričnost ubjeđuje vas kako samo treba da odbacite Ličnost kao Lažno i orijentišete se na Biće. Naravno, dobićete Idiota koji se smješka i sve “razumije” ali o ničem nema pojma. Ukoliko ubjeđenje Lažnog dolazi kroz zahtjev izgrađivanja Ličnosti kao načina primanja Učenja, a u sebi ne sadrži i izgradnju Bića i sem naziva “svjesnost” nikakve veze nema sa Svjesnošću, opet se nalazimo u istom i u nemoći da se nešto napravi sa Učenjem koje dobijamo.
S druge strane Ličnost može da se hrani i sa tzv. odvajanjem i prihvatanjem Učenja kao jedine Stvarnosti, pa čak i ulagati napor u tom smijeru, imati takva iskustva, ali ono što je motivisalo takvo prihvatanje dolazi iz ljudske posebnosti, sebe-ljublja i slično. To čak može dati i dublje sagledavanje, doticaje sa Višim, Svijesnost koja je nepoljuljana i koja je dovoljno snažna i Kristalizovana, kao što se ima prilike vidjeti kod nekih, ali motivacija je pogrešna te samim tim Kristalizacija je pogrešna i ne vodi Oslobođenju.
Kada sam jednom čuo u toku svoju obuke kako mi je rečeno: “Ulažeš li napor da se Probudiš, završićeš u Paklu. Ne ulažeš li napor da se Probudiš, završićeš u Paklu.”, izazvalo je zbunjenost u meni i nije mi bilo jasno na što se usmjeravam. Vremenom i Radom shvatio sam šta je bilo time naglašeno. Razumijevanje toga nalazi se u Balansiranom Umu i Svjesnosti Sebe. Bez toga Razumijeti ovo, ali i PRAKTIKOVATI PROBUĐENJE ili ovo, nije moguće.
Prije svega, ODAKLE dolazi ideja da se probudite? Kamo vas ta Ideja vodi i odakle dolazi misao da je to kamo vas vodi Cilj?
Možete mi slobodno reći da je to intuitivno usmjerenje i onda ću vam reći da je vaša intuicija prosta posljedica tjelesne svijesti koja teži sreći i ugodnom te kroz projekciju ka nečemu ona “intuitivno” dobija signal šta da radi i kako da se usmjeri. To nije dalje od tjelesnosti kako inače mislite. Tzv. Intuitivnost je prosti mehanizam tjela koji služi njegovoj zaštiti i podršci kako bi se ćelijski nivo održao u funkcionisanju. Baš kao što i vi imate osjećaj postojanja i želje da živite na isti način i vaše tijelo – koje je jedna velika ćelija koja se gradi iz XX broja ćelija – ima isti taj osjećaj. Ono ima svoju inteligenciju, kao i svaka ćelija koja u njemu postoji. Vaše tijelo je jedna Ćelija multiplicirana u milijarde puta. Ono što je za vas Intuicija za ćeliju je Viša Svijest.
Ili možete reći da ste se “pronašli u nekom Učenju” što je još smiješnije, jer se niste vi pronašli, već ličnost koja projektuje određene Ideje, a koje se grade na potisnutom sebe-ljublju pomoću kojeg želite biti izabrani te se “pronalazite u učenju”. Ono što ste pronašli je samo zakrpa za rupu u vama. Ili je rupa u vama pronašla zakrpu. Ništa više.

Ako ne poznajete Ličnost prevariće vas. Ako je poznate moći ćete izbjeći njene zamke, otuda i potreba da Učenje ne bude jednoobrazno, da se ne prima samo sa Ličnošću ili samo sa Bićem. Ono mora biti primjenjeno na obje strane. I na Biće i na Ličnost. Ozbiljnijeg Rada nema sve do onog trenutka kada Ličnost postaje Sluga Svijesti i služi svojoj svrsi na način da sljedi Impuls Svijesti ili Bića. No, čak i tada, sve do finalnog Oslobođenja, Ličnost mora biti provjeravana i kontrolisana Sviješću kako ne bi preuzela imitaciju Svijesnosti i krenula pod krinkom Unutrašnjeg Razvoja i Rasta odlučivati umjesto Bića.
Biti Običan i Jednostavan jedan je od Ciljeva Rada. To može biti posljedica Unutrašnjeg Razvoja, ali može i biti temelj ka Istinskom Buđenju. Ali isto tako Ličnost može imitirati Običnost i Jednostavnost. Kako ćete znati razliku ukoliko ne poznajete svoju Ličnost?
Otuda Rad mora imati tri nivoa, Fizički, Psihički i Spiritualni, a unutar njega, svakog ovog dijela mora biti Rad na Gjani, Bhakti i Karma Yogi.
Ukoliko ne poznajete svoju Psihološku stranu, a samim tim i Fizičku refleksiju Psihološke strane kako ćete raditi na Spiritualnoj, ili Svijesti ukoliko te dvije strane rade pogrešno?
Postoje obljesci ovih Istina, u mnogim Učenjima, ali zato i kažem da su to Obljesci, jer nisu potpuni niti daju potpuni Razvoj i Rast. Uzimaju djeliće i onda ih Psihološka strana koja nije očišćena upotrebljava. Otuda imamo razne metode i načine “brzih” ili “tradicionalnih” učenja koja se jako brzo prepoznavaju po svojim posljedicama i pozadinskim motivima kao pogrešna.

Razvoj ima nekoliko razina i mnoge razine uključuju u sebi upravo samu pogrešnost ili lažnost sve dok ona ne bude prepoznata. Kada se prepozna kao Lažno i kada se upozna dio u Čovjeku koji je sam Lažan kao i učenje kojem je pripadalo, tada započinje sljedeći nivo Rada. Ali to više nije Rad na koji ste navikli. On pripada drugim pravilima. U njemu je uključena Unutrašnja Tišina, pronicanje u dubine svog ispoljenja kako Spoljašnjeg tako Unutrašnjeg, Razumijevanje funkcionisanja Uma, Svijesti koja se ispoljava, te kojim putem i na koji način se ispoljava, šta služi tom ispoljenju te pomoću čega se ispoljava. Počinje Rad na Energiji i Svijesti u isto vrijeme, Umu i Biću u isto vrijeme, ali ovaj put izvan ograničenja Uslovljenog Uma, jer se isti prepoznaje po svom produktu koji je Uslovljenost.
Pripremni koraci moraju biti odrađeni Iskreno i sa Jasnoćom, kako bi se došlo do razine na kojoj je moguć Istinski Rad.
Svi koriste isti način Rada, sa neznantnim finesama, baš kao i ta Razina Rada, ali drugačija je Motivacija i drugačiji je Cilj. Vi shvatate da vi Niste kao Ličnost i Jeste kao Biće, a i Biće Nije jer samo To Jeste. Onaj koji ovo razumije, ali Sobom Razumije shvata razliku Rada u kojem vi projektujete da ste neko i nešto, da ste sam apsolut, bog ili boginja, kao i Istinsko Stanje koje nije ni bog ni boginja, ni apsolut ni Um, ni Biće. Svijesnost je očišćena i prepoznaje sebe kao ispoljenje Triju Guna, a Temeljnost na kojoj se oslanja ne može biti prepoznata jer ona je ta koja sebe ne može da vidi. Ona Jeste. Kada ona Jeste, Odvojena Svijest ili Svjesnost NIJE. To saznanje mora biti življeno, uz suočavanje sa svim što se pojavljuje kao Inercija koja još uvijek nosi Psihološko i Fizičko.
Da vi ste Brahman. Vaša Svjesnost je sam Brahman. I šta sada?
Ništa. Možete Brahmanom obrisati svoje d…! Jer pobogu i to je Brahman. Onaj koji Zna ne smatra da je nešto Brahman a nešto drugo ne. Ne smatra da je Znanje o Brahmanu sam Brahman, kao što je i Neznanje sam Brahman. Uopšte ko je taj Brahman? Nova igrica za Um?
U najvećem broju slučajeva upravo je to. Igrica, Uspavanka za Um. Metod Samo-obmane, samo-zavaravanja. Jer tada kada stvarno to jeste, mislite li da će biti neko ili nešto ko bi znao da je Brahman?
Tek kada nestane i Znanja o Brahmanu, Znanja o Gunama, Znanja o Energijama tek tada ste možda na dohvat Istinske Misterije. A i Misterijom možete obrisati d… !
Svijest percepira uvijek sama Sebe, čak i kada gleda nesvjesno, kada gleda Mehanično. Ona je ta koja Percepira Sebe, jer ona je Temelj i svjesnom i nesvjesnom. Niti jedno niti drugo nije istina.
Možda ste Praznina? A i tom Prazninom znate šta možete učiniti. Definisanošću na bilo koji način, možete učiniti isto kao i sa svim do sada. To je Identitet. Može on biti “materijalan”, može biti “psihološki” a može biti i “spiritualni” i dalje je Identitet.
Ono što ostane kada sve to “provalite kao temelj Laži” najbliže je Istinskom i to morate živjeti. To mora ispuniti svaki tren vašeg života. A to se prepoznaje u vašem Ukusu.
Obmana je odlična dok niste spremni vidjeti Laž same Obmane. Kada Obmanu (Iluziju) vidite kao takvu, na pravom ste putu da sami sebe vidite kao Obmanu. Da, to je vaša Priroda. Sama suština Obmane. Živite s njom jer samo Direktnim Vidom, SamVid može da sagleda dubinu samo-obmane. Jer šta bi ste uopšte dostizali?
Sebe ne postoji u Samo-Dostizanju. Niti ćete biti više sebe niti manje sebe. Neće biti nikakvog “sebe” kada dostignete TO. Sve što vas sada ispunjava nestaće. Zašto bi se oslobodili najljepših Snova? Čak i Sna o Probuđenju. Ono što ćete vidjeti u Očima Probuđenog je Izumiranje, Odumiranje, Nestanak svega. Kao Crna Rupa Univerzuma on upija sve u sebe i ništa ne može da joj pobjegne. Susretnete li takve oči, najbolje je nestati bez traga. Al mislim da ni to neće više pomoći. Jer je započeo proces Samo-Urušavanja. Sve što možete jeste OSTATI ispred njih i Urušiti se u tu Crnu Rupu.

No, ukoliko je to motivisano pogrešnom Motivacijom, dolazi iz vašeg posebnog Uma, urušavanje će donijeti mnogo štošta ali ne i Oslobođenje. Najvjerovatnije će donijeti novi krug, traženje drugih da se njima hranite, jer će vam Izvor biti odsječen. Vi ćete biti ono što bi Ezoterično Hrišćanstvo nazvalo Čovjek bez Duha, sa svim odlikama Imitacije Duha, ali bez Suštine Duha, bez njegova Ukusa.
Samo-obmana je jedna od najvećih prepreka Unutrašnjem Radu. Ostanite na trenutak bez svog Učenja, bez svijesnosti, bez samoubjeđenja da ste “bogovi i boginje”, bez samo-zaštite Učenjem, i uvjerite se sami u svoju bezukusnu prazninu. Doživite je i ako preživite spremni ste za Unutrašnji Rad. Ako ne, onda šta uopšte tražite u nekom od Učenja? Novo samo-zavaravanje, novu samo-obmanu?
Kada shvatite da je i Učenje samo novo samo-zavaravanje kako ne biste došli do Sebe, započinje Pakao ulaska u vas same. U njega morate da uđete, morate da Umrete, i na kraju možda se i rodite. Naravno, možete se roditi i prije nego što Umrete, ali tada ste Čovjek bez Duha. Smrt je izvjesna u tom obliku, sem ako se ne hranite drugima. Možete se probuditi prije nego što Umrete, ali ako ne Umrete, samo ćete proživjeti ovaj život mnogo bolje od drugih, ali ćete ponovo u njemu završiti.
Otuda i gornja izreka: “Ulažeš li napor da se Probudiš, završićeš u Paklu. Ne ulažeš li napor da se Probudiš, završićeš u Paklu.”
Stoga, odakle dolazi vaš Napor? Ko ulaže Napor u neki tamo Rad? Vjerujte mi, i oni koji su debelo u Ezoteričnom Radu, ako se ovo iskreno pitaju, suočiće se sa Paklom Samo-Laži. U momentu kada krene samo-ubjeđivanje da ste na pravom putu, upravo ste na prečici za Pakao.
Šta vam ostaje nakon Suočavanja?
Sem Unutrašnje Tišine iza toga, ništa neće dati rezultat. A to će promjeniti vaš Ukus. Postaćete Stvarni. Jer ćete shvatiti da “Nikog nema iza ovih očnih duplji” i da je Cilj kojem težite “fatamorgana predubjeđenja”.
Ostanete li samo malo duže, otkriće vam se nebesa. Ali pazite, ako ostanete sa pogrešnim Motivom, put za Pakao je osiguran.

“Ako si u Tantri zbog Tantre onda si na pogrešnom Putu. Ako si u Tantri zbog sebe, onda si na pogrešnom Putu. Ali ako si tu da razOTKRIJEŠ Samo-obmanjivača, onda ti se otvaraju vrata Raja.”

Tekst ne može prenesti Učenje, niti Znanje. Riječ nema tu Snagu koju bi trebala da ima kako bi razotkrila Samo-obmanu do kraja, to samo može Živ Čovjek ispred vas, a kada je on ispred vas, to će biti sve samo ne Neko i Nešto, ne “živ čovjek” već Živa Smrt, Potpuno Uništenje i Izumiranje u ljudskom obliku. Tu nećete vidjeti ljubav, kao temelj samo-zavaravanja. Niti priče o Probuđenju kao metod Obmanjivanja. Tu ćete vidjeti Odsustvo koje vas uvlači i od vas samih pravi Crnu Rupu koja će usisati sve što ste sada.
To je Put, to je Istina i To je sam Život.

Namaskar

Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #171 na: Siječanj 04, 2018, 03:17:48 »


Ja Jesam – Tri Sile

05
Utorak
lip. 2012

Posted by Bhaerava Kaala in Razumijevanje Učenja, Slobodnim Stilom, Tantra Sampradaya   

≈ 1 komentar

U duhu zadnjih tekstova u kojima smo pominjali određene teze o Kreaciji, samom čovjeku i njegovom uzroku robstva mogu reći da je sva Kreacija koju sagledavamo oko sebe, ili Svijet u kojem učestvujemo, zajedno sa Unutrašnjim Svijetom koji nastaje trenjem Dviju Sila, ili Trenjem Spoljašnjeg Svijeta i same Svijesti koja je inkarnirana u ovom tijelu duboko povezana u jedinstvenu cjelinu koja, ovakva kakva jeste, ne može biti razdvojena ili na bilo koji umjetan način biti odvojena jedna od druge.

Svijet koji vidimo čulima rađa onoga koji vidi. Na isti način onaj koji vidi rađa Svijet koji gleda.

Kvalitet Svijesti koji je unutar svake individue određuje Svijet koji oko njega postoji. Tako možemo reći da su istinite teze Kvantnih Fizičara koji govore o Paralelnim Univerzumima, jer unutar jednog Svijeta u kojem se svi zajednički nalazimo, postoji onoliko Svijetova koliko i Individua u njemu.
Oči koje gledaju ovaj tekst uvezane su sa njim na jedan suptilan način koji je povezan sa nivoom Mentala, tj. Svijeta unutar kojeg nastaje osjećaj Ja koji imamo kao živa bića, osjećaj Ja Jesam, osjećaj Života unutar nas. Taj Osjećaj Postojanja koji imamo isti je za sve ljude. Razlika je u Impresijama koje određuju nečiji način življenja unutar zajedničkog Svijeta.
Kako se čovjek vraća Sebi, kako razvija Svijest kroz Rad sa Svijesnoću, kao dio Rada na Sebi (iako mnogi misle da je samo potrebno razviti Svijesnost i da je to u stvari ključ) on počinje sagledavati isto to Osjećanje Ja Jesam u očima bilo kojeg živog bića oko njega. Bljeskovi koje ima potvrđuju mu općepoznatu i često zloupotrebljenu činjenicu “da smo svi jedno”.
Upravo na nivou Kreiranja Čovjeka osjećaj Ja Jesam predstavlja Svijest ili Shivu, dok impresije i Um predstavlja Energiju koja kreira našu životnu stvarnost. No, ono što omogućuje da se i Svijest i Energija ispolje, jeste Istinska Priroda Čovjeka, ali i cijelog Univerzuma. Nije Osjećaj Ja Jesam ono što je Jedno u svim, već Temelj tog Osjećaja. I Osjećaj Ja Jesam nestaje kada čovjek napusti svijet živih leševa. Kao što će nestati i sam Um koji čita ili piše ovaj tekst.
Ja Jesam se javlja u trenutku Ispoljenja same Temeljne Svijesti U ISTO VRIJEME kada i samo kreiranje Svijeta oko nas ili Svijeta unutar nas, tj. svijeta misli, emocija, pokreta, seksualnosti, instikta.

Naprimjer, kada doživimo nesvjesticu, kada zbog bilo čega padnemo u nesvjest, i samim tim izgubimo svijest o svijetu oko nas, zadnja stvar koja nestaje jeste Osjećaj Ja Jesam. Ali i prva stvar koja se pojavljuje jeste Osjećaj Ja Jesam. U momentu pojavljivanja osjećaja Ja Jesam pojavljuje se kreiranje Prakrti ili Mayashaktii koja na osnovu same Svijesti ili Ja Jesam stvara Svijet Privida ili Svijet koji poznajemo i nazivamo Naš Svijet, svijet u kojem živimo.
Na isti način u trenutku kada čovjek gubi svijest zadnje što odlazi jeste osjećaj Ja Jesam. Unutar Nesvjesnog stanja tijela i uma, dolazi do privremenog poništavanja Triju Sila, te one ulaze u Ravnotežu, te samim tim nestaje bilo kakav osjećaj da postojimo ili da smo postojali. Pri povratku iz tog Stanja simultano nastaju Tri Sile ili Prakrti i sama Svijest Ja Jesam ili Shiva.
Upravo ISTI proces je i samo kreiranje Univerzuma i povlačenja Univerzuma, razlika je samo u Razmjeri određenog dešavanja.

Rad na Sebi govori da čovjek mora da osvijesti Unutrašnji Svijet te da sagleda vezujuće Sile koje ga vežu i koje smatra sobom, ali Rad jako malo govori o tome da je i sam Svjedok upravo lanac koji nas vezuje za taj Svijet.
Danas se mnogo priča o Razvoju Svijesti, Radu na Sebi i slično. Ono što je zanimljivo da svako ima svoje ideje o tome što je Svijesnost, što je to Svijest, a poneki imaju i određeno znanje ili mišljenje što su to Tri Sile, Zakoni koje one kreiraju, način na koji djeluju i slično.
Identifikacija ili Vezanost sa onim što nas vezuje stvara potencijal ili Samskaru koja određuje način na koji ćemo se roditi, gdje i kada, s kim ćemo se družiti i slično. I upravo ukoliko osjećaj Ja Jesam nije očišćen on će biti pod samim pritiskom Samskare ili mogu reći i Karme koja određuje način na koji živimo i na koji se ispoljavamo. Svako tzv. Djelovanje koje “činimo” iluzorno je jer nije naše stvarno Djelovanje. Mi ne možemo da Djelujemo, ponajmanje Istinska Priroda može da Djeluje. Ono što Djeluje su Tri Sile koje svojim Ispoljenjem, Akcijom i Reakcijom, čine svijet Djelovanja, što De-identifikacijom čovjek počinje da osveštava i sam za sebe sagledava da sve što napravi, sve na što Reaguje, od misli pa preko emocije pa do samog “djelovanja” nije njegovo Djelovanje i da je on sam, kao Svijedok, cijelo vrijeme oslobođen tog Djelovanja, te da to što Djeluje jesu Sile i Zakoni s kojima je Svijest sama poistovjećena i ne razlikuje Sebe od onog s čim je Identifikovana. Upravo zbog toga početni Rad na Sebi počinje uviđanjem da ono što percepiram Nisam Ja. Na taj način unutar Uma počinje da se stvara određena Impresija koja, ukoliko čovjek Istinski prilazi sebi a ne glumi Rad i Spiritualnost, mu omogućuje da se odvoji od onog što percepira i da osjeti da on sam nije Djelatnik ili onaj koji Čini. Već da se sve samo od sebe dešava.

Iako ovo pripada onima koji su se zaputili ka Sebi, možemo reći da bilo koje živo biće u ovom univerzumu nije sposobno da djeluje sem da SVJEDOČI onom što Djeluje umjesto njega, tj. samoj Sili Djelovanja.
No, idemo korak dalje.
Iako smo Svjedoci onog što Djeluje u isto vrijeme i sam Svjedok je proizvod Triju Sila, te samim tim ni on nije Oslobođen vezujućih Sila Kreiranja, a to je jedna jako fina i duboka zabluda u novokomponovanoj duhovnosti. Upravo ta zabluda je prozvod Sila koje ne žele da čovjeka puste iz Zatvora u kojem se nalazi.
Osjećaj Ja Jesam, unutar samog svijeta Djelovanja jeste određena sloboda od Sila i njihovih Zakona. Ali sam on je proizvod istih tih Sila koje svojim Djelovanjem u trenutku Stvaranja osjećaja Ja Jesam započinju kreiranje Svijeta kojem Svjedok Svjedoči.
Rekli smo da Shiva ne može biti oslobođen svoje Djelatne ili Operativne Sile i da je Operativna Sila sama upravo ispoljenje Svijesti kao svog temelja. Kao što svijetlost Sunca nije odvojena od Sunca, ili kao što toplota Vatre nije odvojena od same Vatre, na isti način Svjedok nije odvojen od Djelatne Sile i samim tim Svijedok je njome zarobljen, te on nije Oslobođenje kako se to misli u svespiritualnom svijetu oko nas. Ukoliko bi to bilo moguće onda Priroda određene Energije ne bi postojala, a to znači tzv. Kaos. Ništa u ovom Univerzumu nije odvojeno od njegove Prirode, a govorim i o Ispoljenom Univerzumu, Saguna Brahmanu.
Na isti način onaj koji Posmatra unutrašnji Svijet nije odvojen od istog toga Unutrašnjeg Svijeta bez obzira što učenja koja se javno davaju to govore.
No, ono što se time omogućava jeste smanjenje uticaja ili smanje Identifikacije sa onim što se Posmatra.

Posmatrač i Posmatrano jedno je te isto. Ne postoji razlika između tog dvoga. Sada još ubacite i Proces Posmatranja i imaćete PONOVO ispoljenje Triju Sila. Znači, Posmatrač, Proces Posmatranja i Posmatrano su Ispoljenje Triju Sila. Otuda mnogi zaglave u ovom Zatvoru iz kojeg je izlaz mnogo komplikovaniji i teži od De-Identifikacije. Naravno izlaz postoji i on je dat u “tajnim” Učenjima. I ja vam ga ne mogu dati javno, sem ako vas ne Iniciram.
Dobro, šalim se.
No, ipak vam ga ne mogu dati ne zato što ne želim. (Posmatram prste koji baš to žele otkucati, ali..). Stvar je u tome što nepripremljen Um koji nije ušao u Budno Stanje može doživjeti dve stvari: 1) neće ništa doživjeti i misliće da je to ubjeđenje; i 2) zakoračiće u ludilo ukoliko u njemu postoji klica ludila, šizofreniju ukoliko ima klicu šizofrenije, psihozu ili ko zna koju bolest koja u njemu postoji kao potencijal.
No, onima koji Znaju kako da Čitaju i kako da koriste Centre na Aktivan način, a ne da budu Pasivni i da je njihovo mišljenje proizvod Tamaha ili Sile Otpora, naći će u ovom ali i ostalim tekstovima usmjerenja koja ukoliko Razumiju, a za Razumijevanje je potrebno simultano djelovanje Triju Sila, i sami će iskusiti ovo o čemu pričam.

No, postoji blaži način, nešto manje opasan od ovoga.
Rekao sam da ste vi proizvod Triju Sila i dao primjer sa Posmatračem, Procesom Posmatranja i Posmatranim. I upravo tu sam vam dao blažu varijantu ove tehnike koja će vam potvrditi ovo što govorim.
Unutar Budnog Stanja, pazite ja riječi koristim precizno iako nisam Majstor niti se tako predstavljam ali zato volim provocirati one koji se tako predstavljaju kako bi pokazali što zapravo jesu, čovjek doživljava viđenje da je njegov proces mišljenja, osjećanja, reakcija, ili Unutrašnjeg Svijeta  s kojim je do Budnosti bio poistovjećen, samo proces koji postoji sam za sebe. Iako još uvijek nema do kraja Uvid u svoju Istinsku Prirodu on je počinje naslućivati doživljavajući Sebe kao odvojenog od procesa kojem Svjedoči.
Ako ste me pažljivo čitali, u što ne sumnjam jer znam da me svi pažljivo čitaju samo rijetko pažljivo Razumiju, do sada ste morali shvatiti da svaki proces u sebi krije Tri Djelatne Sile tako i svako Stanje Svijesti u sebi krije Tri Djelatne Sile. Ono što čovjek u Budnom Stanju sagledava jeste Djelovanje Triju Djelatnih Sila na nižoj Razini od Budnosti, tj. on sagledava svoj San. San nije produkt fizičkog spavanja, kao ni sex, iako su riječi od TRI slova. San je produkt ljudskog bića koji je Identifikovan sa procesima unutar njega ili Svijesti koja je Identifikovana.
Unutar Budnog Stanja Čovjek se nalazi ponovo pod djelovanjem Djelatnih Sila ali ovaj put na višoj Razini Ispoljenja. Stoga ni Budno Stanje nije oslobođeno zatvora, ali je mnogo suptilniji zatvor od Zatvora Sna.
Ja Jesam osjećaj je proizvod Budnog Stanja. Problem je u tome kako ćete ovo Razumijeti. Ako ovo Razumijete, a neki su me davno pitali o tome kako produžiti Budno Stanje (iz škole Četvrtog Puta), onda vam je ovo Odgovor. Kako bi ste se probudili morate prvo da budete Budni, onda da Umrete i tada se ponovo Rađate – staro je usmjerenje onima na Stazi.
Čovjek i pored očiju ne vidi, niti pored ušiju čuje. Stoga i ja se često smijem kada pišem ovakvo što, jer sam i prije nešto o tome govorio i nailazio i dalje na zbunjene face onih koji “razumiju”. Ono što “razumiju” uskoro pokažu svakim svojim djelom. Tako da sam vremenom navikao da me niti vide, niti me čuju, tj. niti vide što pišem, niti čuju što govorim, što govori da je Svijest za koju misle da imaju sljepa, a Emocija za koju misle da je čista skoro pa potpuno zaprljana.

Oči, Vidjeti – Svijest.
Čuti – očišćen ili dovoljno oslobođen Emotivni Centar, tj. smanjena Identifkacija.

Rekao sam  da ne postoji nešto kao Individualnost, već je i sama Svijest koja se ispoljava kroz Ja Jesam osjećaj djelovanje Sila a vi niste Sile koje djeluju niti Svijest koja posmatra. Rekao sam da je Svijest koju ste nazvali Ja Jesam i za koju mislite da je Probuđenost (kao Mr. Slavinski i njegovi intezivi) u stvari Djelovanje Triju Sila, NA SVAKOM nivou Svijesti ispod Objektivne Svijesti. No, isto sam tako rekao da čovjek treba da se drži Osjećaja Ja Jesam kao VODIČA koji ga usmjerava i De-Identifikuje od Procesa unutar njegovog Unutrašnjeg Svijeta. Svako Stanje Svijesti je KREACIJA SILA TO NISTE VI – ako ovo upotrebite kada se umislili ili stvarno jeste u stanju Ja Jesam onda će vas to dodatno otrezniti i izbaciti u novu “orbitu”, mnogo suptilniju od one u kojoj se nalazite.
Tantričko Učenja o Gunama dočarava ovo mnogo preciznije, ali pošto vidim da niste na to navikli ne mogu da ga proširujem jer vas samo dodatno zbunjujem.

Gurđijev je to Učenje dao pomalo prilagođeno Zapadu, ali na dosta štur način. Ni on sam nije do kraja, sem možda ako nije to pojasnio najbližem krugu učenika, dao to Učenje iako ga je uzeo iz određenih Tantričkih Učenja, samo je sada pitanje kojih i koliko Degradiranih. No, možemo se poslužiti njegovim Učenjem koje u nekoj mjeri, barem intelektualno, shvatate (Shvatanje nije isto što i Razumijevanje i zbog toga koristim tu riječ).
Sila Otpora ili Negativna Sila i Sila Akcije ili Pozitivna Sila svojim trenjem, stvorenim trenjem Spoljašnjeg i Unutrašnjeg Svijeta, proizvode Neutralnu Silu koja je sam Čin Procesa Posmatranja u trenutku Svijesnosti. Posmatrač kao Aktivna Sila koja se opire Svijetu koji je Sila Otpora daju Razriješenje tj. Neutralnu Silu koja je proces koji se zbiva. No, sam Posmatrač je nastajanje Nove Trijade Sila na Višoj Razini Uzlazne Putanje ili Involucije ako sam precizan ili Evolucije ako sam mehaničan kao neki koji vam ovo tumače. Nas sada ne interesuje nova Trijada, sem što morate znati da svaka kreacija, ponovo ponavljam, nastaje ili ima Djelovanje Triju Sila (a neki misle da je ključ samo “biti svijestan”). No, ono što vjerujem da manje znate, jeste da SVE TO POSTOJI SIMULTANO. To nije LINEARAN PROCES.
Ja Jesam koji osjećate, ako ga uopšte osjećate što je teško ali vjerujem vam, jeste u isto vrijeme i Nova Trijada i Stara Trijada donjeg Svijeta kreacije. Ukoliko je trenje nesvjesno, tj. vi ste poistovjećeni sa samim trenjem Spoljašnjeg i Unutrašnjeg Svijeta nema priče o Svjedoku, ali postoji JA KOJE JE PROIZVOD TOG TRENJA kao proizvod Triju Sila ili Djelovanja Dviju Sila koje stvaraju osjećaj “ja” kao Treću Silu, ili Neutralnu Silu.
Kada se u svemu tome pojavi Posmatrač, nekim čudom, on sam je proizvod Sila koje su u Trenju, ali ujedno i dolazi sa više Trijade Kreiranja. Posmatrač može biti identifikovan sa Osjećajem Ja Jesam u zavisnosti KOLIKO CENTARA u tome učestvuje. A ovo je već druga nauka i posebna priča, a ne bih da vas davim tim jer znam da znate. Stoga Ja Jesam može biti proizvod niže Trijade ili Više Trijade, a jako je bitno da bude proizvod Više Trijade, ali to sada postaje problem ukoliko neko Identifikuje se sa Ja Jesam niže Trijade sa mišlju da je to Istinsko Ja ili Istinski Svjedok.
Vjerujte mi opreza nikada dosta.

Recimo sada da ste u Budnom Stanju, uzmimo to kao pretpostavku. Unutar tog Stanja vidite da je Ličnost koja je Unutrašnji Svijest u stalnom trenju sa Spoljašnjim Svijetom te primjećujete da vaša osjećanja “ja” koja ste imali nastaju u trenutku pojavljivanja određene Akcije Spoljašnjeg Svijeta ili određeni Događaj nastaje kao Akcija određenih malih “ja” Unutrašnjeg Svijeta. Trenutak u kojem ćete ispasti iz toga Stanja jeste trenutak kada ste se Identifikovali sa tim Stanjem Svijesti i rekli nešto u stilu “Ja sam sada u budnosti ili Istinskom Svjedočenju, ili Istinskom Ja, ili prosto ja sam Svijestan”. On što ne primjećujete jeste da je NEŠTO reklo tom stanju Ja Sam, ili u prevodu Ja Jesam. Sve dok nema NEČEGA što se Identifikuje sa Budnim Stanjem ili Trećim Stanjem Svijesti vi ćete u njemu i biti. U momentu kada se u vama pojavi onaj koji to konstatuje, više u tom Stanju niste, već velikom brzinom iz njega ispadate. Treće Stanje NIJE vaše LIČNO STANJE u kojem se sada nalazite i vi ste bogom dani i prosvijetljeni (kako bi vam to rekao Mr. Slavinski na intezivu i ostali njegovi sljedbenici kokodakali za njim).
Sjetite se SVAKO STANJE JE PROIZVOD TRIJU SILA, A TO NISTE VI, PONAJMANJE ISTINSKA PRIRODA ILI PROBUĐENOST ILI PROSVIJETLJENOST.
NE IDENTIFIKUJETE SE SA TIM STANJEM, već ga vidite kao NEŠTO U ČEMU VI JESTE, ALI NISTE VI.
Svako Stanje ispod Objektivnog Stanja je IDENTIFIKACIJA sa tim da je TREĆE STANJE SUPTILNIJA Identifikacija od Identifikacija sa malim “ja”. Ono je Put, ali ne i sam kraj Puta.

Znanje je Zaštita koja vam daje prepoznavanje Istine u moru laži oko nas. Kada je Znanje Razvijeno, i u nama rade Centri na ispravan način, ne mehaničan kao što je sada slučaj, tada Čišćenjem Emotivnog Centra čovjek se spaja sa višim ka čemu teži i prvi kontakti sa tim su kroz Istinsko Ja, koje se ponekad osjeća kao Ja Jesam ukoliko to Ja Jesam nije proizvod niže Trijade i samim tim samo još jedna zabluda. Držeći se tog Osjećaja Ja Jesam čovjek se dodatno otrežnjava i počinje primjećivati Istinsku Prirodu u Ispoljenju smijući se zabludi koju je imao o sebi i svijetu, te počinje Razumijevati da ne postoji nikakvo Ja koje se mora dostići, niti da postoji trenutak kada je bio izvan Istinskog, sem da je usnio san o jedinstvenosti i individualnosti. To je trenutak u kojem započinje njegov Put ka Najvišem Sebi ili Najvišoj Svijesti koja se ispoljava kroz svaki objekt u ovom Univerzumu, pa čak i kroz ograničavajuću Prirodu Triju Guna ili Sila.
Ja Jesam na Mistično-izabran način Malog Zmajčeka

I za kraj jedna mala šala u skladu sa određenim zbivanjima oko mene.
Moramo sve ovo reći na Mističan način za one koji ne razumiju ili ti imaju jako slab Intelektualni Centar sem kada citiraju nekog, što i nije nešto jak Intelektualni Centar, ali i zbog onih koji se smatraju izabranima pa sve što pričaju pričaju na mistično-izabran način, a oni će se Prepoznati – to je ujedno i ključ.

Istinsko Ja čovjeka odbljesak je njegove Istinske Prirode, Sjedinjenja sa Najvišim, iskazan kroz osjećaj Postojanja i unutrašnjeg odvajanja od svijeta Maye u kojem smo zarobljeni. Istinsko Ja ili Ja Jesam otvara se spremnošću pojedinca da se suoči sa svojim Egom i svijetom oko sebe i da ne izgubi dodir sa samim sobom svjedoćeći pojavnosti i znajuči da je on dio sveukupnosti Života ispoljene Svijesti unutar individualne jedinke koji nastaje pročišćavanjem onog koji je izabran od Istinske Razine Svijesti i koje samo zreli i inicirani mogu da dožive i ispolje u životu oko sebe. Istinsko Ja dostižu samo oni koji se predaju Najvišoj Sili posredstvom Tradicije koja se prenosi Istinskim Majstorom koji u čovjeku Inicijacijom budi dodir sa njegovom Prirodom.
Vrhunska Učenja nisu namjenjena svima a naročito onima koji se iz radoznalosti ili spiritualnog avanturizma ili bijega od realnosti u njih upuštaju, i samo Odabrani mogu da dođu u kontakt sa Istinskom Tradicijom koja postoji od stvaranja svijeta i koja se prenosi određenim pojedincima preodređnima za to. I nemojte padati pod uticaj onih koji se proglašavaju istinskim nosiocima Tradicija i traže Odabrane jer ne postoje Odabrani.
Vrhunska Misterija kroz Ljubav prema stvorenom daje čovjeku Istinski Ključ Oslobođenja izražen u njemu kroz osjećaj Jedinstva sa najvišim. Samo Autentičan Čovjek može da kroz Ljubav prema svemu stvorenom Neutrališe tendencije Nesvjesne Prirode kojoj robuje i kroz svoju predodređenost koja je povezana sa spiritualnom genetikom dostigne kapije Oslobođenja i manifestuje to u svijetu oko sebe omogućavajući odabranima i spritualno zrelima Oslobođenja od okova Maye. Kretanjem Stazom ka Neizrecivom nije lak i ugodan zadatak, već traži od čovjeka da se suoči sa mrakom unutar sebe i da ga odbaci sa jasnom usmjerenošću ka Najvišem kroz iskrenost prema sebi koja će ga voditi na Putu Sjedinjenja sa Beskonačnim kroz osjećaj Ja Jesam koji izabrani osjeća kao samog sebe, kao sam izraz Beskonačnog u njemu.
Zato su istinska znanja skrivena od radoznalih očiju i prenose se samo pomoću spiritualne genetike onima koji su bili uvijek dio ove neprekidne Tradicije još od Davnina i prije samo prvog čovjeka na planeti noseći tajna i supertajna učenja prahom zvijezda čekajući odabrane da ih ponovo razotkriju i predaju duhovno spremnima i nadmoćnima.
Hrabrost pred Beskonačnim ključ je zadobijanja unutrašnje inicijacije, koju opet NAGLAŠAVAM, dobijaju samo spiritualno nadmoćni i odabrani sa dodatnim naglaskom da NE POSTOJE spiritualno nadmoćni i odabrani i da ako tako neko misli i zagovara tu ideju onda je riječ samo o onima koji žele čovjeka odvuči na stranputicu. Svi koji vam govore o odabranima i izabranima samo su prikrivena laž koja ima za cilj privući sebi lakovjerne kako bi nahranili svoju sujetu i živjeli na leđima drugih te na kraju Istinske i Autentične Sile koje vladaju ovim znanjem povlače ih zajednu u Ambis iz kojeg nema izlaska i u kojem je “vječni plač i škrgut zubima”. Sve ovo, sa NAGLASKOM na ISKRENO, prenosim onima koji se mogu prepoznati i koji spremno čekaju inicijalnu iskru da zakorače ka samom sebi bez obzira na prepreke i prepoznaju se u ISKRENO istinskim Učenjima koja su nastala i pre Atlantide a neki kažu i prije toga. Ovo sam pišem sasvim ISKRENO i OTVORENO da bih vas sprečio da zalutate u spiritualne močvare u kojima zabludne čekaju bludni ali nimalo ISKRENO I OTVORENO o tome ne pričaju, kao recimo Ja.
I za kraj da vam prenesem Iskreno i Pošteno sa naglaskom na Poštovanju o kojem pričaju samo oni koji Poštovanja nikada nisu ni imali, ISKRENO istinska Misterija skrivena je od pogleda onih bez Poštovanja za lažno, pardon iskreno i autentično prepoznavajuči svoju preodređenost u tradicijama koje leže duboko ispod skrivene od površinskih i manje Poštenih pogleda onih koji samo pričaju o Poštenju, Iskrenosti, Autentičnosti, Istinskoj Prosvijetljenosti.
I ako ovo Razumijete onda ste Predodređeni da sljedite Istinski Put, ali ISKRENO vam to kažem, iako Predoređeni ne postoje i ukoliko vas neko na to poziva onda je taj luđi od moje čukun babe koja mi je prenijela istinsku Inicijaciju i Misterije Mustranja i prodavanja Istinske Magle.
Predodređeno vaš i Poznato svoj Istinski Majstor ispoljen kao Četverostruki Bog nimalo egoistično vas pozdravlja i želi dobrodošlicu u Cirkus Čuda Predodređenosti koja završava Sjedinjenošću na vrhu Lingama Istinskog Majstora.

Ko ovo razumije taj ima Istinsko Ja.

 

Eto, to bi bilo u vezi ove teme izrečeno na Mistično-izabran način kako danas Istinski Majstori pričaju o Spiritualnosti kao magnet za nadobudne VSP osobe. Svaka slučajnost sa stvarnim osobama je Namjerna i proizvod je ove egoistično-lude osobe koja se divno zabavlja, a opet sve je to ispoljenje Triju Sila a ne mene, i pozdravlja Istinskog Čovjeka i Majstora dubokim i LJUDSKIM: NAMASKAR – a nadam se da zna što ovaj pozdrav znači u igri naše dobre Mayashaktii.

Namaskar ostalima. 🙂
AtmaSambhava – sam sobom rođen

PS.
I jedna fina pjesmica koja odražava Istinsko Ja ili Ja Jesam:
Vidim da Vida Loka  https://www.youtube.com/watch?v=n40X8OIMajc&feature=youtu.be
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #172 na: Veljača 18, 2018, 09:48:09 »
Interview with Kalii

"You are convinced that some god is standing up there and waiting for your return. Yes, I believe it is so in your imagination. You are convinced that someone or something will help you on the Path, give you a direction out of love and wisdom, out of wish for your awakening. You are convinced that someone cares about you, that you have a value, that you have a purpose. You gave the purpose by reasoning about Cause and Effect that you think exist, because you have noticed that falling on the ground is a cause of all negative reactions or that the fall itself is an effect of a causative stone on your path. You have connected these two things, gave them a meaning, thinking you were right and so you are looking at the Universe and the Path in the same way. You think that good karma will free you from something, but you don't understand that it is just an imagination of cause and effect that you imagine, hope for and blindly believe in. You think that some imaginary Guru will awake you, because he cares about you, because he recognizes you as his son/daughter, because, for god's sake, you have a purpose, you have a life, you have a soul. Yes, but only in your imagination."
Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #173 na: Veljača 19, 2018, 09:23:42 »

Evidentirano
सूर्य
जीव
कृष्ण
Postova: 1191
Offline Offline
« Odgovor #174 na: Veljača 23, 2018, 12:00:32 »


"NE MOŽETE RADITI NA SEBI PODJELJENI NA VANJSKOG I UNUTARNJEG ČOVJEKA.

Vanjski čovjek je vaša manifestacija kao unutarnjeg čovjeka i on je pod komandom unutarnjeg čovjeka. Ako vanjski čovjek ili vanjski um uzima dominaciju nad vama iznutra, kao unutarnjim umom ili čovjekom, tada vam jasno "govori" da je on gospodar, da on određuje prioritete, da on vodi život. On je prosto reakcija na situaciju, na druge, na okolinu, na sliku o sebi u životu, na predstavu. Unutarnji um nema interese u ovom. Ali ako se unutarnju um priklanja vanjskom umu, jer mu je nametnuta kontrola, tada vi gubite sebe, osjećate da ne možete kontrolirati život, da vas se vuče s jedne na drugu stranu, da živite krajnosti, pod stalnim stresom ste, pod pritiskom opravdanja i odgovora na vanjske inpute, itd. To je znak da ste opsjednuti vanjskim silama, tj. vanjskim umom koji je otvoren svim kretnjama prirode oko vas. Unutarnji um ne može da se zaštiti jer ste se vi otvorili tim kretnjama prirode (silama), i izlazi na površinu samo u rijetkim trenutcima kada ste izolirani, opušteni, pred san, ili nikada. Borba sa vanjskim umom neće dati rezultat jer sama ideja borbe dolazi iz renderiranja (obrade podataka) vanjskog uma, određenog njegovog dijela u kojem želite da budete nešto što sada niste, ili koji želi da se dobro predstavi, ili dijela koji se osjećaj povrijeđenim jer nije po njegovoj volji. Unutarnji um nije borba on je osjećaj sebe koji nema veze sa vanjskom predstavom, koji osjeća povezanost sa suptilnim Silama, suptilnom Prirodom, sobom iznutra i njegov način "borbe" je jasan stav, jasna volja, ušutkanost, smirenost, postojanost, svjesnost, odbacivanje poistovjećenja, znanje da ono što izvana živite niste stvarno vi, itd. Unutarnji um mora postepeno zaposjesti vanjski um, nametnuti mu svoju volju, svoje pravo stanje, svoje odluke i težnje, nametnuti mu nepoistovjećivanje sa kretnjama okolne prirode ili drugih, postaviti ga na mjesto sluge. Ali reći da je unutarnji um savršen bilo bi pogrešno. On ima te momente savršenstva ali na njemu se treba raditi. Cijeli Rad i duhovnost je unutar unutarnjeg uma a ne unutar vanjskog uma. Duhovnost kojoj gospodari vanjski um je duhovnost predstave, duhovnost prikazivanja i igranja uloge duhovnog čovjeka zajedno sa maskama koje on ima. Današnja duhovnost j vanjski um, predstava a ne unutarnju um. I to se lako vidi ako želite vidjeti. Ali u tom viđenju jako je bitno vidjeti i svoje predstave koje igrate, također, sa vanjskim umom i odbaciti ih. Samo tada možete razaznati predstave drugih."BhK
Evidentirano
 Str: 1 ... 6 7 8 [9]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na: