Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: TALISMANI  (Posjeta: 11186 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Phoenix
Gost
« na: Rujan 05, 2009, 11:40:01 »

U samom bicu magije, pa tako i u bicu svih amuleta i talismana jeste to da se primjenjuju na svim mogucim poljima covjekovog zivljenja. Pocevsi od njegovih osnovnih elemenata - radanja i umiranja, siromastva i bogatstva, zdravlja i bolesti, zivota udvoje i usamljenosti pa sve do razlicitih najsitnijih detalja neke konkretne situacije kao sto je obaranje povisene temperature, zastita od ujeda zmije ili skorpiona, pronalaska kakvog izgubljenog predmeta, polaganja predstojeceg ispita na fakultetu, sigurnog putovanja i upravljanja automobilom, uspjesnog pocetka ili zavrsetka izgradnje kuce; uspjesnog ishoda nekog poslovnog projekta i dogovora – svuda se mogu primjenjivati amuleti i talismani kako bi donijeli srecu ili otjerali nesrecu.
Zato vam predstavljamo izbor amuleta i talismana iz razlicitih kulturnih krugova i razlicitih epoha. Objasnit cemo vam njihovo znacenje i djelovanje, onoliko koliko se danas o njima zna. Jer neke stare talismane i amulete mozemo danas izvanredno dobro opisati i objasniti, kao sto je to slucaj sa egipatskim skarabejem, dok o nekim drugima znamo vrlo malo.
Svi amuleti koje vam predstavljamo imaju dugu tradiciju i najcesce ih danas mozete kupiti u zlatarskim radnjama kao razne privjeske za lancice, narukvice ili u obliku mindusa i broseva.


ABRAXAS: Široka primjena
Kako djeluje: Abraksas ima siroku primjenu u svim oblastima zivota. On pomaze u rjesavanju svih mogucih problema i prevazilazenju teskoca koje poticu iz bilo koje poznate oblasti.
Njegova povijest: Abraksas je magicna rijec koja se povezuje sa pocetnim slovom hebrejskog imena Bozijeg. U helenistickim magijskim tekstovima upotrebljavan je kao magijska formula. Magijska vrijednost mu je izuzetna jer sedam slova ove rijeci u svom zbiru daju broj dana u godini: 365 se sastoji od: A=1, B=2, R=100, A=1, X=60, A=1 i S=200. Sedam slova ove rijeci odnose se i na sedam planeta ili na sedam stupnjeva razvitka u zivotu covjeka.
Ovu su carobnu rijec u magijske svrhe koristili narocito gnostici. Gnosis (spoznaja Boga) oznacava hebrejski pravac u nauci nastao u kasnoj antici po kojem covjek moze spoznati Boga posmatrajuci sebe iznutra. Pomocno sredstvo za to bilo je intelektualno poniranje u misticno znacenje brojeva, pisanih znakova, geometrijskih oblika i magijskih sifri i formula. U Srednjem vijeku su posebno alkemicari, koji su se pozivali na Gnosis, beskrajno doprinijeli sirenju gnostickog ucenja i popularnosti rijeci “abraxas”.
Abraxas, Svemoguci, Pobjednik vremena cesto je prikazivan figurom koja je imala pijetlovu glavu, covjekovo tijelo i noge u obliku dvije zmije. Bog sa pijetlovom glavom istovremeno je stvorenje svjetslosti i simbol spoznaje. U rukama on drzi bic i stit, sto s jedne strane treba simbolizirati njegovu moc, a s druge strane otjerati zle duhove.AION: Vrijeme liječi rane!
Kako djeluje: Ovaj simbol predstavlja sve sto se moze uciniti s vremenom. Pomaze covjeku da ponovo sagleda proslost pa da uz njenu pomoc savlada postojece teskoce. On podsjeca covjeka na strpljenje i pomaze da se lakse podnesu gubici. Istodobno nam poklanja mudrost pomocu koje se moze izaci iz teskog perioda. Od njega potice izreka: Vrijeme lijeci sve rane!
Njegova povijest: Rimljani su, pored Mitre, boga nepobjedivog Sunca (Sol Invictus), preuzeli jos dva sunceva bozanstva iz staroiranske religije. Jedan od njih je Aion kojega su nazvali Sol Aeternus (Vjecno Sunce). On je, kao i planeta Saturn s kojom se cesto izjednacava bog i cuvar vremena i vjecnosti istovremeno. I danas se jos upotrebljava, narocito u poeziji, rijec eon za oznacavanje beskrajnog vremena ili vjecnosti. A posto slijedi i tok zvijezda, Aion je takoder i gospodar sazvijezda i horoskopa.
Aion se najcesce prikazuje u obliku golog krilatog mladica. Takav prikaz daje mu istovremeno i znacenje boga i gospodara vjetrova na sta podsjeca i latinska rijec aer (vjetar, dah, zrak).


ANKH: Štiti od bolesti
Kako djeluje:
Ankh je talisman koji onome ko ga nosi poklanja energiju i snagu, cuva ga od bolesti i rastjeruje umor.
Njegova povijest: Egipatski hijeroglif ankh (cesto napisan i kao anch) znaci "zivot", "ja sam" ili "ja sam ziv". Ovaj simbol je poznat jos pod imenima "koptski kriz", "uhati kriz" ili "omcasti kriz" a latinski naziv mu je Crux Ansata. Slicnost ovoga egipatskog znaka sa krscanskim krizem moze se pripisati tomu da je ovaj egipatski znak bio vrlo popularan i rasiren sve do Irske. Osim toga taj su znak preuzeli egipatski krscani - Kopti - kao simbol zivotne snage koju krscanima daje Kristov kriz, pa se zato ankh u novije vrijeme gotovo iskljucivo naziva Koptski kriz.
Izvorno znacenje ovog znaka moze biti magijski cvor. Povezan sa mitologijom on je dobio tacne osobine: on ne simboliziera samo zivot nego i vjecni zivot, besmrtnost koja je naravno samo jedan atribut boga. Gotovo da nema slike ili crteza nekog egipatskog bozanstva da uz njega nije i ankh.
Dalje znacenje ankha je simbolicno predstavljanje zivotnih elemenata zraka i vode: na nekim predstavama bog kralju daje ankh kao simbol vlasnika zivota. U nekim kultovima u obredu ciscenja pije se posvecena voda triput prenesena preko ankha koji se drzi u visini usta covjeka zbog kojega se vrsi obred ciscenja.
A oslanjajuci se na legendu da je ankh zamocen u krv boginje Izis, njemu se pripisuje i moc mirenja muskog i zenskog principa, sjedinjavanje vertikale i ovala. Zato se upotrebljava u nekim istocnjackim obredima tjeranja zlih duhova i molitvi za plodnost zena nerotkinja.


AUM (OM): Sretne promjene
Kako djeluje:
Ovaj simbol djeluje na sva polja zivota. Smisao i djelovanje Oma jeste njegova mogucnost izmjene i promjene u zivotu, prebrodavanje teskoca, shvacanje unutrasnjeg i vanjskog, onog sto se ne da opisati niti izgovoriti.
Njegova povijest: Povijest ovog simbola je vrlo zanimljiva: covjeku je urodeno da stalno pokusava prodrijeti i spoznati sve ono neimenovano koje nema imena i koje je izvor svega sto je van mogucnosti covjekove spoznaje, covjek se neprestano trudi da rijesi zagonetku zivota i postojanja, da svemu neimenovanom nade ime.
Slog OM potice iz ubjedenja da bozije bice stalno izmice, ali ako se taj slog izgovori u pravom trenutku, na pravom mjestu i na pravi nacin, onda se tome covjeku moze desiti bozja milost spoznaje i on moze tada iskusiti velicanstvenost sjedinjenja sa Apsolutnim.
Zato se u hinduizmu i budizmu taj slog cesto izgovara prilikom meditacije. U lamaizmu se cesto nailazi na formulu "Om mani podme hum". Ta se recenica sada precesto koristi u raznim azijskim a odnedavno i holivudskim filmovima kao molitva budistickih svecenika. Cinjenica je da budisticki svecenici svojim manastirima cesto na ovaj nacin pokusavaju doci blize bicu Bozijem.
Na Zapadu se slog OM cesto pise kao AUM, pri cemu se ovim slovima pridaje razlicito znacenje i tumacenje, a sve se svodi na magicno znacenje broja tri. Prvo znacenje se odnosi na tri stanja covjekova - budno stanje (A), sanjanje (U) i duboki san (M), drugo se znacenje odnosi na tri covjekove sposobnosti - djelovanje, saznavanje i htijenje, a trece na tri perioda dana - jutro, podne i vecer.

Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #1 na: Rujan 05, 2009, 11:50:59 »

KRV IZIS: Štiti od bolesti
Kako djeluje:
Ovaj amulet podstice procese ozdravljenja prilikom bolesti i smanjuje teskoce kod zene prilikom menstruacije. Smatra se jednim od najsnaznijih zastitnih amuleta uopce.
Njegova povijest: U egipatskoj knjizi mrtvih odgovarajuci simbol Tit je nazvan "O krv Izis". Dalje tumacenje ovoga znaka je: kopca na pojasu kraljice majke i boginje Izis sto se u nekim predstavama i tumacenjima izjednacava sa snalom na pupku pojedinih bozanstava.
Na zidovim hramova, mrtvackim kovcezima ili sarkofazima Krv Izis predstavljana je redovito povezana sa strelastim zupcima (ili zupcastom strijelom) a to je prehistorijski fetis, simbol izdrzljivosti i plodnosti. Krv Izis nije bila rasirena, zadrzala se samo na dijelovima prostora na kojem je nekada bio stari Egipat.
Prvobitno znacenje ovoga znaka ostalo je sve do danas potpuno nepoznato. Pretpostavlja se da je on zapravo prethodnik Ankha i da potice iz vremena kada je u svijesti starih Egipcana jos duboko bio utisnut matrijarhat.
Znak simbolizira zensku vulvu i krv u imenu ovoga znaka upucuje na menstrualnu krv koja je vazila za svetu i cesto je slavljena u raznim ritualima. U knjizi mrtvih stoji:" ... krvi od Izis, snaga od Izis i mocne rijeci od Izis mogu biti dovoljno jake da zastite ovo velicanstveno i sveto bice..."
Tako Krv Izis dolazi kao neki praznak neprolaznih i vjecno obnavljajucih snaga zivota, njegove nepobjedivosti i moze se posmatrati i kao plodnost koja se neprestano pojavljuje, dolazi i obnavlja se.


BUDDHA: Protiv svađa i sukoba
Kako djeluje:
Simbol Buddhe jaca paznju na svim poljima zivota. On pomaze u smirivanju sukoba, konflikata ili situacija koje bi mogle rezultirati ratom, on je znak pomirenja i omeksavanja. On pomaze boljem upoznavanju misljenja i nacina zivota drugih ljudi i stiteci ih pomaze ne samo vecoj toleranciji nego i prihvatanju i cijenjenju tudih spoznaja i nacina zivota. On pomaze i prilikom potrage za unutrasnjim mirom covjeka, uskladuje suprotnosti koje postoje u njemu, smiruje strasti i harmonizira uvjete zivota kako bi covjek spoznao svoje unutrasnje jezgro i tako nasao sam sebe.
Njegova povijest: Svojim prosvjetljenjem u 36. godini Buddha je zapravo postigao sve u svom zivotu. On sam u jednom od svojih govora izvjestava da ga je poslije budenja pozvala smrt, ali on je odlucio da i ostale ljude dovede spoznaji i prosvjetljenju i omoguci im da i oni ucestvuju u njegovom iskustvu. Tako je on razvio svoje ucenje o cetiri istine.
Za razliku od drugih osnivaca monoteistickih religija - Muhameda ili Isusa - Buddha je ucio da samo spoznaja samoga sebe moze voditi ka spoznaji Boga. Sluzba Bozija ili vjerovanje u Boga odvojenog od covjeka samo nas udaljuje od spoznaje Boga.
Buddhina ljubav obuhvata sve, a kolika je govori jedna njegova recenica u kojoj kaze da ce on postojati sve dok ne bude spasen i posljednji covjek.
Kad su ga njegovi protivnici jedne prilike htjeli ubiti i u tjesnoj ulici na njega natjerali razbjesnjelog slona, bilo je dovoljno njegovo dobro zracenje da umiri podivljalu zvijer. Ime Buddha u stvari oznacava jednu religioznu titulu i u pravodu znaci "Probudeni" ili "Prosvijetljeni", dakle jedno bice koje je nadraslo svoja osobna ogranicenja i spoznaje. I zbog toga cak i medaljon sa Buddhinim likom moze biti od pomoci svakom covjeku.


KERNUNOS: Povečava plodnost
Kako djeluje:
Kernunos (Cernunnos) podstice zivotnu snagu i povecava plodnost. Posebno je od pomoci osobama sa seksualnim problemima.
Njegova povijest: Kernunos je keltsko bozanstvo poznato jos pod imenima Cernenus, Karnajna ili Kernovajn. Druidi su ga nazivali Hu Gadar. Kernunos kao lovac i obdaren rogovima bio je bozanstvo plodnosti, prirode, suma, zivotinja, blagostanja i fizicke ljubavi. I danas se smatra da stiti i podstice muskost.

Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #2 na: Rujan 05, 2009, 11:53:23 »

DELFIN: Anđeli na zemlji
Kako djeluje:
Oni su otjelovljenje mudrosti i spremnosti za pomoc, oni su andeli na zemlji. Delfin amulet djeluje sasvim na svoj nacin na ispunjavanje zelja. On donosi srecu i mir a da covjek nista u tom smislu ne treba ciniti. Delfin stiti sve bespomocne i plasljive. On je uvijek spreman pomoci i preuzeti tudi teret, tamo gdje moze. Ali oprez, delfini nisu patuljci: odgovornost za njegovo djelovanje snosis sam.
Njegova povijest: Delfin je bio simbol grcke boginje Demetre koja je bila zaduzena i za podrucje mora. U pojedinim africkim kulturama delfini su isto sto i covjek i imaju ista prava. Cesto se cuje kako se delfini spasili nekog covjeka u moru tako sto su ga donijeli na obalu. Delfini uzivaju u svom zivotu, radosni su i razigrani. Ali s druge strani oni su apsolutno porodicne zivotinje. Oni rano nauce da se prilagodavaju zajednici a da ipak ostanu posebne individue. Oni se medusobno pomazu, bez obzira sta se desilo. Kad je jedan delfin bolestan, ostali su neprestano oko njega, paze ga i njeguju.


GANEŠ: Život bez prepreka
Kako djeluje:
Ganes pomaze u prevazilazenju teskoca i prepreka i u vremenima nesigurnosti i smutnje. On jaca zivotne i poduzetnicke snage i tako stiti svaki pocetak.
Njegova povijest: Ganes u hinduistickoj mitologiji vazi za boga mudrosti, ucenosti i promjene sudbine. On je covjeku nevidljiv. Predstavljaju ga ili u obliku covjeka ili u obliku slona, cesto kako jase na misu ili kako ganja misa. Osobine slona objasnjavaju i njegovo simbolicko znacenje: cuven je po svojoj mudrosti kao i po izrazenom pamcenju; a njegova tjelesna masa i snaga odreduju ga istovremeno kao onoga koji rusi sve prepreke.


DUHOVNI KRUG: Podstiće intuiciju
Kako djeluje:
Ovaj talisman podstice intuiciju, jaca duh, otklanja negativne energije i daje zastitu u svim zivotnim situacijama. On sadrzi pozitivnu energiju svih onih koji ucestvuju u duhovnom krugu.
Njegova povijest: Povijest ovog talismana je vrlo stara. Simbol duhovnog kruga je heksagram kojim se sluzio jos i kralj Salomon. Ali sam talisman kao posebna tvorevina nastao je nedavno kao simbol raspoznavanja, zastite i davalac snage ljudima koji se jednom sedmicno, ponedjeljkom u 20 sati uvece, sastaju u mislima. Duhovni krug se neprestano dopunjava pozitivnim valovima putem telepatske energije toga duhovnog kruga.
Ucesce u ovom "krugu prijatelja" ponedjeljkom uvece dozvoljeno je svima, svako se moze telepatski ukljuciti u taj krug ljudi koji pozitivno misle i tako pokusati ojacati svoju duhovnu snagu i razviti intuiciju. Talisman Duhovnog kruga mozete nositi cak i ako ne ucestvujete u tim misaonim razmjenama energije. On ce vas i tada nevjerovatno stititi i davati vam potrebnu snagu.
Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #3 na: Rujan 05, 2009, 11:54:01 »

RUKA SREĆE: Zaštita od zla
Kako djeluje:
Ruka srece sluzi svom nosiocu zato da mu donese srecu i da ga stiti od zla. Ona nudi zastitu i u opasnim situacijama i posuduje covjeku snagu i moc.
Njegova povijest: Jos u Babilonu ruka sa ispruzenim prstima bila je simbol srece. U Egiptu su ruku nosili kako bi i slikom prikazali da zele privuci srecu kao i da je, kad sreca dod e, zele po svaku cijenu zadrzati.
I u Srednjem vijeku Ruka srece bila je rasiren i omiljen simbol srece. Cesto su na ruci bili nacrtani i magijski, najcesce hebrejski znakovi i slova ili neki drugi simboli.
Vrlo cesto su bile ucrtane i linije ruke, kako bi se iz njih mogle iscitati covjekove stvarne zelje i sada razlicite linije na ovom amuletu izrazavaju karakter i sudbinu covjeka: podignuta ruka ovdje ima dvostruki smisao, s jedne strane pozdraviti sudbinu u njenim dobrim aspektima, a istovremeno otjerati lose aspekte sudbine.
U svim vremenima ruka je uopce bila poseban dio covjekovog tijela. Uz njenu pomoc moze se izrazavati druzeljubivost, briga za druge ljude, osjecanja i stremljenja sve do simbolicnih gestova Ruke Bozije.
Vazno: ruka srece kao privjesak nosi se obavezno prstima okrenutim prema gore. Dlan okrenut prema dolje donosi nesrecu.

Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #4 na: Rujan 05, 2009, 11:55:12 »

HUITZILPOTCHTLI: Promjene bez stresa
Kako djeluje:
Ovaj znak stoji kao simbol promjena u zivotu koje su vezane za ritam Univerzuma. On, dakle, pomaze prilikom svih promjena u zivotu svakog covjeka, pomaze mu da izade na kraj s promjenama i da ponovo stekne povjerenje u samoga sebe kao i da vlastite snage i sposobnosti veze za zakone prirode i kosmosa.
Njegova povijest: Huitzilpotchtli znaci "kolibri juga". Kod Azteka on je bio jedan od glavnih bogova i slavljen je kao plemenski, ratni i bog sunca. Ovo postovanje islo je toliko daleko da su mu cak i ljudi prinoseni kao zrtve, kako bi ovog boga umilostivili i pridobili njegovo povjerenje.
Kolibri, simbol ovoga mutnog i krvavog a istovremeno izuzetno mocnog boga svjetlosti u sebi otjelovljuje ratnika koji je ustao iz mrtvih: on se uzdize iz utrobe svoje majke, boginje zemlje Coatlicue, i bori se protiv svoje Mjeseceve sestre sve dok je, kao Sunce, ne pobijedi. Dakle Huitzilpotchtli simbolizira izlazece, mlado sunce, dnevno nebo, svjetlost, ljeto i jug. On je suprotnost od Tezcatlipoca, gospodara noci i svih vrsta tame.INANNA: Mudra vodilja srca
Kako djeluje:
U vremenima unutrasnjih mijena, izazvanih mozda ljudskim ili materijalnim gubicima, ovaj znak pomaze da se bolje shvate unutrasnja osjecanja i stanja kako bi covjek njima ovladao. Amulet onome ko ga nosi pomaze u prevazilazenju kriznih situacija. Inanna je mudra vodilja do srca i pomaze svakome ko zeli naci unutrasnju ravnotezu i snagu.
Njegova povijest: Sumerani su u trecem stoljecu prije nase ere slavili Inannu kao boginju zemlje, priredivali su joj kultne svecanosti i ceremonije kao majci sa dojkama koje hrane, kao svjetlosti svijeta, kao rijeci zivota, kao stvoriteljici ljudi i kao boginji koja ima veliku moc nad zaljubljenim kao i nad gradovima i drugim ljudskim stanistima.
Kult Inanne od Sumerana su naslijedili Babilonci koji su je slavili kao Istar. U Suzi se zvala Anahita. U krscanstvu, posebno u katolickoj vjeri, moze se nesto slicno naci i u kultu stovanja Bogorodice.

Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #5 na: Rujan 05, 2009, 12:06:46 »

IZIS: Stimulira ljubav
Kako djeluje:
Izis djeluje u svim magijskim obredima. Ona pomaze u primjenjivaju iskustava a onoga ko je nosi cuva od nejasnih i opasnih situacija. Ona je, kao i Venera, zaduzena za ljubav i ljubavnike, za rodenje i porodicu.
Njegova povijest: Znacenje egipatske rijeci Izis povezuje se sa znacenjem nase rijeci "tron" i "stolica" ili bolje reci oboje zajedno kao "prijestolje". Po svom imenu dakle Izis je otjelovljenje prijestolja a time i simbol za faraonovu majku kao onu koju ga je rodila, nosila i koja ga stiti. A sam faraon je bog. U skladu s tim Izis je boginja od koje je sve postalo. Cuvena je staroegipatska slika majke Izis sa djetetom Horusom. Ona je starija od najstarijih, stvoriteljicva Sunca, kraljica neba, majk bogova i velika carobnica.
Po mitu Izis je sestra i istovremeno supruga mrtvoga Ozirisa. Nakon sto ga je podigla iz mrtvih, ona je od njega dobila sina Horusa. Uskoro je Ozirisa ubio Set, muz Izisine sestre Neftis. Oziris je tada postao gospodar carstva mrtvih, Horus je olicenje svakog faraona, a Izis je gospodarica sveg zivota.
Prvobitno se egipatski kult boginje Izis jako rasirio pa su je stovali kao gospodaricu sigurne plovidbe morem, ona je navodno pronasla jedra, a kao takva uskoro se preko Grcke prosirila po cijelom Rimskom carstvu. Krscani, mada u kultu Marije ponavljaju broje elemente kulta boginje Izis, ovu posljednju smatraju izuzetno opasnom vjesticom i demonom. Mada ne treba zaboraviti da je izvorno znacenje rijec pastor, kojim se oznacava protestantski svecenik, bilo zapravo "Sluga (boginje) Izis".KELTSKO DRVO ŽIVOTA
Kako djeluje:
Ovaj amulet ojacava zivotnu snagu i energiju. Pomaze u rjesavanju rodackih sukoba i omogucava kontrolu osjecaja.
Njegova povijest: Drvo je istodobno sinonim za majku Zemlju koju ono spaja u jedinstvo sa ocem Nebom. Svojim korijenjem ono je neraskidivo povezano sa boginjom zemlje - sa materijom, sa plodnoscu - tom osnovom zivota. Kruna drveta uzdize se mnogostruko razgranata u nebo da bi tamo stupila u dodir sa duhom, svijetom inspiracije i ideja, mudrosti i spoznaje, svjetlom i jasnocom. Ali kruna i korijenje zavise jedno od drugog: bez korijenja koje hrani kruna bi se osusila i opala, bez krune koja uzima svjetlost korijenje bi u tami zemlje sagnjilo i ne bi moglo usisavati njene sokove.
Na amuletu je ta meduzavisnost prikazana lijepim ornamentom koji s vanjske strane omotava i krunu i korijenje: korijenje prelazi u grane krosnje i omotava ih, a grane krune drveta prelaze u korijenje. Oboje se istovremeno moze zamijeniti i nadomjestiti jedno drugim: materiji je potreban duh; duh ne moze djelovati bez materije; na kraju granice nestaju i sve postaje duh, i sve postaje i materija. Jer i svjetlost je materija i duh je materija. zeni je potreban muskarac da bi je oplodio, muskarcu treba zena da bi bio plodan. Podjela ovih polova je prevazidena i oni su stopljeni u jedinstvo.
Kult drveta bio je rasprostranjen u svim dijelovima svijeta do kojih su doprli Kelti. Druidi, keltski mudraci i magiji, svoje ceremonije, rituale i obrede inicijacije u pravilu su odrzavali u hrastovoj sumi. Drvo je bilo centar njihovog magijskog znanja i prakse.

Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #6 na: Rujan 05, 2009, 12:08:48 »

KELTSKI KRIŽ: Zdravlje i dug život
Kako djeluje:
On se da uporediti sa simbolom jin-jang, egipatskim Ankhom ili simbolom pet znakova i, kao i svi oni, on covjeku koji ga nosi daje dodatnu snagu i energiju. On jaca i tjelesne i duhovne sposobnosti, podstice i donosi zdravlje, uspjeh, bogatstvo i dug zivot.
Njegova povijest: Ovo je jedan od najstarijih simbola na svijetu. Slicne figure nadene su u periodu koji nas vodi u 10 hiljada godina prije Krista. Oblik keltskog ceremonijalnog kriza podsjeca na oblik Ankha odnosno na krscanski kriz. U krscanskom krizu nedostaje veza sa ovalom ili krugom - kao da mu nedostaje jedna polovina stvarnosti. U svim kulturama krug je otjelovljenje Zemlje, zenske energije, jedinstva i cjelovitosti. Kriz simbolizira musku energiju - cetiri strane svijeta, cetiri elementa, cetiri godisnja doba kao i cetiri stupnja magijske posvecenosti.
On predstavlja duhovni red svijeta koji bi, bez pomirljive okrugline, bez kruga koji sve spaja i ujednacava, predstavljao snagu koja zapravo dijeli.
Na keltskom krizu su predstavljeni zavezani cvorovi i zapleti koji su simbol nevidljive ruke koje plete i rasplice sudbinu. Ali se tu istovremeno podrazumijeva u jedinstvo smotana energija muskarca i zene u seksualnom aktu koji je izvor svakog ljudskog zivota. Kod Kelta je pratilac svih zakletvi, rituala i svakog kulta bio krug polozen ispod kriza simbolizirajuci tako zenu koja stiti i brine i koja stoji iza svake borbene avanture muskarca. A to je onda osiguravalo da svaka magijska radnja, bez obzira kojim je povodom obavljana, bude u skladu povezana sa desavanjima u svijetu.MITRAS: Zaštita od zla
Kako djeluje:
Mitras je najprije simbol svega dobrog - simbol pravednosti, jedinstva covjeka i prirode, prijateljstva. Mitras stiti covjeka od zlih sila i prati ga poslije smrti na njegovom putu do svjetla.
Njegova povijest: U brojnim starim kulturama Mitras (Mitra ili Mithras) slavljen je kao bog svjetlosti i sunca. Prvobitno je njegov kult potekao iz staroiranske religije koja je jos imala karakter vjerovanja u prirodu. U Rimskom carstvu, narocito u 2. i 3. vijeku nase ere slavljenje Mitre bilo je drzavna religija. U skolama misterije adepti su pokusavali pomocu raznih tehnika ekstaze i meditacije i odredenih rituala spojiti se u jedinstvo sa Mitrasom, sa svjetloscu. Kao Mitrasov rodendan slavljen je Sol Invictus, nepobijedeno Sunce. Taj se praznik slavio 25. decembra i odatle vuce korijen proslava krscanskog Bozica. Krscani su tu slavu preuzeli od pagana tek 354. godine nase ere i proglasili je danom Kristovog rodenja. A prije toga datuma krscani su Bozic slavili na Uskrs.

Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #7 na: Rujan 05, 2009, 12:13:48 »

ATLANTOV PRSTEN
Kako djeluje:
Narocite sile ovog simbola djeluju povoljno u svim zivotnim situacijama za onoga ko ga nosi. One jacaju i tjelesnu i duhovnu energiju, tjeraju stetne utjecaje ili ih pretvaraju u dobre. Ovaj simbol posebno povoljno djeluje na oblasti zastite, ozdravljenja i intuicije.
Njegova povijest: Markiz d' Agren nasao je prsten sa ovim simbolom u jednom sarkofagu. Poznati arheolog Karter nosio je taj prsten prilikom otvaranja Tutankamonovog groba. On je jedini prezivio otvaranje tog groba. Svi ostali arheolozi su za vrlo kratko vrijeme pomrli. Smatra se da ga je taj prsten sacuvao od prokletstva faraona.

MJOELNIR: Donosi blagoslov
Kako djeluje:
Amulet donosi blagoslov, harmoniju u bracne odnose i daruje braku plodnost. Mjoelnir ojacava zivotnu snagu, a neprijateljski raspolozene ljude njegova moc onesposobljava.
Njegova povijest: U germanskoj mitologiji Mjoelnir je Torov ili Donarov cekic. Tim cekicem Tor ili Donar pobjedivao je svoje neprijatelje i nijedan mu se vise nije smio suprotstaviti. Ako ga bacis, Mjoelnir se uvijek vraca svom vlasniku. Tako on utjelovljuje i nerazrusivu snagu prirode. Po Edama, knjigama koje su sacuvale zapise o bogovima iz germanske mitologije, Tor i Donar je najsnazniji germanski bog. A cekic mu je skovao patuljak imenom Sindri.


PENTAGRAM: Odbrana od zlih džinna
Kako djeluje:
Pentagram sluzi za odbranu od zlih duhova i demonskih sila ili se koristi za njihovo potcinjavanje. Time se podstice bolje zdravlje, samopostovanje i unutrasnji razvoj. Ali pentagram se koristi i za caranje, bajanje, a smatra se da je posebno opasan u polukrugu ili kad su mu dva kraka okrenuta prema gore (to je obiljezje vjestica).
Njegova povijest: Pentagram je poznat pod razlicitim imenima: zvijezda vjestica, vjesticin kriz, vukodlakova noga, pentakel, betlehemska zvijezda, carobnjakova zvijezda, plamena zvijezda. Ponekad se upotrebljava za predstavljanje Alfe i Omege Kristove kao i njegovih pet svetih rana. Cigani pentagram nazivaju zvijezdom mudrosti i njegovo znacenje dokazuju time sto poprijeko razrezana jabuka svojim sjemenkama i njihovim sjedistima stvarno tvori pentagram.
Smatra se da njemacki naziv Drudenfuss potice od Torove kcerke Thrud. A Thrud znaci moc i silu. Ona je posjedovala moc da se pretvori u labuda ciji je otisak noge slican pentagramu.
Po predanju znak pentagrama se mora nacrtati u jednom potezu, sto podsjeca na alkemicarsko pravilo da se zapoceti rad na nekom "velikom djelu" ne smije prekinuti.


SOLOMONOV PENTAKL: Spektar blagotvornosti
Kako djeluje: Djelovanje ovog cijelog reda amuleta obuhvata spektar djelovanja planeta koje simboliziraju. Oni podsticu i jacaju sljedece osobine i sile:
Sunce: energija, zivotna radost, samosvijest, duhovna jasnoca, prijateljstvo, napredak i uspjeh na svim podrucjima zivota.
Mars: odbrambene snage tijela, ravnotezu u organizmu, lijecenje svih vrsta bolesti.
Jupiter: zastitu od zemaljskih opasnosti, zastitu na putovanjima, sirokogrudost, osobni razvitak.
Merkur: intelekt, sposobnost ucenja i koncentracije, komunikativnost i jezicko izrazavanje.
Venera: simpatiju i privlacnu moc, ljubav i zaljubljenost.
Mjesec: medijalne sposobnosti, umjetnicke sposobnosti, intuiciju, pristup podsvjesnom.
Njegova povijest: Ovih sest Solomonovih planetarnih amuleta koji se nazivaju Salomonov pentakel opisao je sam Solomon u svojoj cuvenoj knjizi "Clavicula Salomonis". Na svakom amuletu hebrejskim pismom ugraviran je sveti zapis koji odgovara znacenju doticnog amuleta.
Prijevod tih svetih zapisa glasi ovako:
Sunce: " Moje kraljevstvo je vjecno kraljevstvo i moja vlast trajat ce vremenom nad vremenima!"
Mars: "U njemu bijase zivot a zivot bijase svjetlost covjekova!"
Jupiter: "Kad sam medu zatvorenicima stajao na rijeci Hobar, otvorise se nebesa i ja vidjeh prikazanje Elohima!"
Merkur: "Mudrost i vrednoca su u njegovoj kuci i znanje o svim stvarima tu ce ostati zauvijek!"
Venera: "I Elohim ih blagoslovi i rece im - budite plodni i mnozite se i napunite Zemlju i ucinite je plodnom!"
Mjesec: "Jer on i najveca vrata otvara i lomi celicne reze!"
Cak i ako ne vjerujete u moc amuleta, ima mnogo i potrebe i smisla zamisliti se nad znacenjem ovih izreka i u njima potraziti znacenje zracenja energije svake planete.
Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #8 na: Rujan 05, 2009, 12:15:27 »

QUETZALCOATL
Kako djeluje:
Amulet podrzava izvodenje svih kreativnih, zanatskih i naucnih radova. Podstice sposobnosti i razumijevanje u opvim oblastima i pomaze da se lakse obave i najteze zadace.
Njegova povijest: Toltecka rijec Quetzalcoatl prevedena je kao "pernata zmija" i prvobitno je to bilo ime jednog vrlo ranog mitskog kraljevskog svecenika Tolteka. Njemu su pripisane obimne okultne i magijske spoznaje i znanja koja su izrasla u viseslojni sistem razlicitih stanja ljudske svijesti. Zmija pritom vrijedi, kao sto je rasireno i u brojnim drugim ezotericnim ucenjima, kao vazni simbol zivotne snage covjeka. Po pravilu ona spava na donjem kraju kicmenog stuba. Ali ako nju probudite pravim nacinom zivota i praksom meditacije, ona puzi uz kicmu i budi covjeka, iz temelja ga mijenja i daruje mu vjecni zivot.
Aztecka civilizacija je ovu pernatu zmiju uzdigla na nivo bozanstva, ona je postala bog vjetrova, zastitnik zodijaka, zanatstva i nauke. Ona vazi i za stvoritelja prvog covjeka kojega je napravila od nastruganih kostiju dragog kamenja pomijesanih sa svojom vlastitom krvlju.


SAI BABA
Njegova povijest:
Ovaj znak stiti od duhovne zaslijepljenosti. On budi svijest o tome da su svi ljudi medusobno povezani i stoga im daje snagu da bezrezervno drugima cine dobro. On priziva vise tolerancije, razumijevanja i paznje za druge ljude.
Sai Baba i danas zivi i djeluje u Indiji. On poducava da su velike svjetske religije samo razliciti izrazi jedne jedinstvene ljubavi koja je zapravo Bog. U osnovi sve religije opisuju isti cilj - naime prosvjetljenje ljudi i njihovo sjedinjavanje ili prelazenje u visi oblik postojanja. Spritualna esencija, povezanost ljudi u visim duhovnih sferama u svakoj religiji je ista.
Simbol u sebi sadrzi i simbole svi ostralih religija i zato predstavlja simbol tolerancije: tu je znak OM za hindiuzam, kriz za krscanstvo, mjesecev srp sa zvijezdom za islam, sveta vatra za religije zoroasterskog podrijetla i Drahmin tocak za budizam.
Sve ove religije imaju zajednicku osnovnu ideju i isti smisao pa je i to predstavljeno oblikom amuleta: lotosov cvijet simbolizira cjelokupnost covjecanstva. A u centru amuleta ponovo je simbol lotosovog kupa.

Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #9 na: Rujan 05, 2009, 12:20:27 »

Simboli zaštite
Paracelzusovi planetarni amuleti
Ovi amuleti djeluju tako da se mogu usporediti sa Solomonovim pentaklom, doduše uzimajuci u obzir i osobine planete kojoj su pripisani.

Suncev amulet:
podstice slavu, bogatstvo, postovanje i povjerenje u samoga sebe; zahtijeva priznavanje i postovanje drugih ljudi.
Mjesecev amulet: stiti od svih mogucih bolesti koje bi mogle nastupiti, a zastitnik je i putnika i putovanja.
Marsov amulet stiti od povreda i ranjavanja; podstice jacinu i osobnu snagu.
Merkurov amulet: podstice duhovne snage, intelektualne sposobnosti ucenja i jezicko izrazavanje.
Venerin amulet: podstice smisao za umjetnost i estetsku nadarenost, zahtijeva ljubav i naklonost od drugih ljudi i stiti od zavisti i ljubomore.
Jupiterov amulet: povecava ispunjenost zivota, velikodusnost, rast, razvitak, jaca poduzetnicke aktivnosti.
Saturnov amulet: jaca disciplinu, moc izdrzaljivosti, ozbiljnost i snagu volje.
Njegova povijest: Paracelzusovi planetarni amuleti vezuju se za tradiciju srednjovjekovnih alkemicara. Njihov osnovni stub bila je astrologija i na njoj je pocivalo svo njihovo magijsko znanje. Pomocu svojih planetarnih amuleta Paracelzus je htio zarobiti energiju planeta kako bi je kasnije upotrijebio u razlicite prakticne svrhe i tako je ucinio korisnom za covjeka.
Na prednjoj strani amuleta slikom je prikazano znacenje jedne planete: Sunce je prikazano kao vrhovni vladalac koji sjedi na prijestolju a pod nogama mu miruje lav; Mjesec kao djevojka u nabranoj odjeci kako stoji na Mjesecevom srpu; Mars kao ratnik sa macem i stitom: Merkur kao lakonogi poslanik s perjanicom na glavi, Jupiter kao velikodusni i veleljepni kralj, Venera kao majka koja voli svoju djecu; Saturn kao krilati i maskirani kosac sa pjescanim satom.
Na poledini svakog amuleta ugraviran je magicni kvadrat brojeva koji odgovaraju pripadajucoj planeti. Kvadrat Suncevog amuleta na primjer ima ukupno 36 polja. Brojevi od 1 do 36 poredani su tako da uspravno, vodoravno i koso sabrani uvijek daju zbroj od 111.
Vrijednost svakog zbira je razlicita - od 369 (Mjesec) do 15 (Saturn). Tome slijede magicni planetarni kvadrati po kaldejskom redoslijedu planeta. Taj je redoslijed napravljen u skladu sa brzinom kojom se planete krecu oko Sunca koje je u sredini - pocinje sa sa Mjesecom kao Zemlji najblizoj planeti (369), zatim slijedi Merkur (260), Venera (175), Sunce (111), Mars (65), Jupiter (34) i Saturn (15).
Pored planetarnih amuleta Paracelzus je dao i tacne upute za izradu amuleta koji pomazu kod sasvim odredenih bolesti. U svom poznatom djelu "Archidoxis magicae", iz kojega i poticu planetarni amuleti, on je predstavio i amulete koji stite od glavobolje i epilepsije, iscrpljenosti i kamena u bubregu.
Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #10 na: Rujan 05, 2009, 12:22:49 »

ZMIJA: Put u duhovnost
Kako djeluje:
Ovaj amulet podstice spremnost da se ucenjem dospije do spoznaje. Ona je mudrost i uvidavnost. Zmija pokazuje put u duhovnost.
U medicini je simbol zdravlja koje se postize ucenjem.
Njegova povijest: U svim mitologijama zmija igra vaznu i stovanu ulogu. Samo je hebrejsko ucenje a poslije njega krscanstvo naucavalo da je zmija vidljivi oblik davola. Jer po Starom zavjetu zmija je nagovorila pramajku Evu da pojede jabuku sa drveta spoznaje. A sta je lose u tome sto neko zeli spoznavati? Zmija je zapravo htjela dalje prenositi znanje i otvarati nove svjetove. A to sto je zmija za svoga pomagaca uzela zenu, to je moglo postati opasnim za muskarca. A zapravo su tako nastali razliciti polovi - muski i zenski.
I u arapskim jezicima rijeci zmija, zivot, ucenje i Eva nastale su iz istog korijena. U jugoistocnoj Aziji zmija je uvijek maskota svih borilackih sportova koji pokusavaju spojiti spoznaju sa djelovanjem.


KORNJAČA: Zdrav život
Kako djeluje:
Ovaj talsman simbolizira zastitu, skromnost i dug, zdrav zivot. Sa kornjacinim oklopom covjeku se nista vise ne moze desiti. Ususkan je i siguran kao u majcinom krilu. Ovaj talisman je vazan za djecu koja su u nase danasnje vrijeme izlozena brojnim opasnostima.
Njegova povijest: Kornjaca je bitno starija od covjecanstva. Ona spada u prazivotinje ove zemlje, neiskorjenjiva je i vjecna. Zato je ona zastupnica dobrog zdravlja i duboke starosti. Jos pecinske slikarije svjedoce da je i pracovjek bio fasciniran ovom zivotinjom sa oklopom. Ranije su ljudi kornjacin oklop izjednacavali sa zemljinom korom, odnosno smatrali su da je kornjaca oblikovana jednako kao i Zemlja. U njenoj unutrasnjosti je skrovitost, a njen cvrsti oklop nosi ljude, daje im zastitu i cini ih neranjivim. U staroj Grckoj kornjaca je bila sveta zivotinja Hermesa, brzog glasnika bogova. On je sebi od jednog kornjacinog oklopa napravio liru na kojoj je mogao izvoditi carobne melodije.

SEFIROTOVA ZVIJEZDA
Kako djeluje:
Onome ko je nosi ova zvijezda osigurava prisustvo i podrsku duhova prirode, andela zastitnika i drugih bozanskih i kosmickih sila. Ona vlasniku pomaze da zivi u skladu sa kosmickim energijama i da ih optimalno koristi za svoje dobro.
Njegova povijest: Sa Sefirotom je povezana misticna kabalisticka podjela na deset dijelova tajanstvenog drveta iz knjige "Sefer ha-Zohar" koja je prvi put objavljena tek 1289. godine, a ciji je izvor beskrajno mnogo stariji.
Hebrejska rijec kabala znaci predanje i oznacava jednu vrstu starog zidovskog ucenja zasnovanog na mistici koja u slovima i brojevima trazi skriveni smisao zivota. Zohar na hebrejskom znaci sjaj. Na Kabali pocivaju sve magije brojeva i mistika slova.
Na Sefirotovoj zvijezdi stoji En Soph sa simbolicnim krugom u sredini oko kojega su poredani redovi Sefira. Svaka od ovih Sefira na hebrejskom jeziku nosi jedno ime Bozije: kruna, mudrost, najveca inteligencija, milosrde, pravednost, ljepota, pobjeda, sjaj, osnova, bogatstvo.


SHAKTI: Ženski anđeo čuvar
Kako djeluje:
Hinduisticki Shakti je znak snage, spretnosti, sile, hrabrosti ali i pjesnicke moci, genijalnosti i moci ljubavi. To je zenski andeo cuvar, zenski duh koji pomaze svima koji vole.
Njegova povijest: Prevedeno sa sanskrita Shakti znaci kosmicka energija ili prasnaga. U hinduizmu se stuje kao pramajka od koje zavisi svaki zivot, besmrtnost i postojanje citavog kosmosa. Pretpostavlja se da je to simbol proizasao iz prastarih kultova plodnosti i prirode.
Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #11 na: Rujan 05, 2009, 12:26:40 »

SOLOMONOV PEĆAT: Snažna zaštita
Kako djeluje:
Solomonov pećat (Heksagram, Zvijezda Davidova...) stiti od od nesrece i stetnih utjecaja u svakoj zivotnoj situaciji. On donosi bogatstvo, zdravlje, srecu i dobro raspolozenje i daje blagoslov svemu sta se zeli i radi.
Njegova povijest: Heksagram nalazimo u religijama svih naroda pa je on jedan od najrasirenijih simbola na zemlji. Najvise je zastupljen medu zidovima i pripadnicima islama i krscanstva. Ali ima ga i u indijskom hinduizmu, kineskom budizmu kao i u Japanu.
Kralj Solomon je za zivota heksagram ugravirao u jedan svoj prsten pecatnjak i stalno ga nosio kao simbol svoje moci. Po svom obliku - sestokrak ili sestokraka zvijezda sastavljena od dva trokuta - Solomonov pecat nazvan je i heksagramom. Oba trokuta utaknuta jedan u drugi simboliziraju - bas kao i kienski znak jing-jang ili krscanski kriz - prozimanje i pomirenje da suprotna pola zivota: neba i zemlje, duha i materije, boga i davola, svjetlosti i tame, muskarca i zene, vremena i prostora, duse i tijela, noci i dana, nevidljivog i vidljivog svijeta.
Dalje tumacenje heksagrama jaca njegovu prasnagu: ona sjedinjuje znacenje svih sedam osobnih planeta astrologije. Saturn, Mars, Venera, Jupiter, Mjesec i Merkur smjesteni su na sest vrhova krakova a Sunce pritom cini centar. Linije koje ih spajaju omogucavaju medusobnu igru razlicitih planetarnih sila.


Skarabej jaca stvaralacku snagu
Ovaj talisman ulijeva snagu i životnost i u naizgled bezizlaznim situacijama. On daje covjeku snagu da se odvaži na novi pocetak i da donese pravu odluku.
Njegova povijest: Ime skarabej identicno je egipatskoj rijeci za sunce koje izlazi. Bioloski gledano skarabej je govnovalj koji posjeduje sposobnost da od smeca ili govana pravi male kugle u koje zenke snesu jaja. Poslije 29 dana iz kugle na svjetlost dana izlaze mladi govnovalji. Stari Egipcani su vjerovali da se ta sveta zivotnja izlijeze iz izmeta - bez roditelja - i da u izmetu sama sebe rodi tako sto sama sebi osigura potrebnu toplotu i svjetlost za stvaranje novog zivota.
I jednako kao sto sakrabej valja svoje kugle od dubreta, tako i Khepera, bog Sunca, neprestano gura suncevu kuglu sa istoka na zapad.
Izvori skarabeja kao talismana vode nas u ono vrijeme kad su stari Egipcani poceli graditi prve piramide. Skarabeji napravljeni od zlata i dragog kamenja nadeni su u brojnim kraljevskim grobnicama. U Tutankamonovom grobu nadena je izuzetno lijepa narukvica sa skarabejem od lapis lazulija.
Iz Egipta, zemlje svoga postanka, skarabej se rasirio kao talisman sirom zapadne Azije i na obale Sredozemlja. Visoko je cijenjen prije svega u Grckoj gdje su njemu u cast priredivane i posebne ceremonije.

Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #12 na: Rujan 05, 2009, 12:30:10 »

SIMBOL PET BLAGOSLOVA
Kako djeluje:
Ova slika, kazu, donosi srecu, zdravlje, mir, bogatstvo i dug zivot. Ma u kakvoj situaciji da se nade onaj koji ga nosi, ovaj ga simbol osvjezava, opusta i cuva mu hladnu glavu kako bi mogao donijeti dobre odluke. U njemu su sakupljene sve dobre sile.
Njegova povijest: Prvobitno je ovaj znak potekao iz Japana i primjenjivan je uglavnom u budizmu. Figura u centru po staroj tradiciji znaci ispunjenje i savrsenstvo, ali i harmoniju i "sveti svijet". Slicno Svastiki, prastarom simbolu srece i uspjeha, koji je nazvan i "kukasti krst" (i koji je strasno zloupotrijebljen za vrijeme nacizma, toliko da se u danasnje vrijeme vise i ne moze upotrebljavati kao talisman ili amulet), ova je figura sastavljena od cetiri elemnta ili cetiri odsjeka koja su zapravo medusobno krizem podijeljena na cetiri jednaka dijela. Oba gornja i oba donja dijela povezana su nekom vrstom spajalice. Gornja spajalica otvorena je prema gore, a donja prema dolje. Tako ova figura prikazuje harmonicnu povezanost nizih, materijalnih i visih, duhovnih sila, pokazuje jedinstvo zelje i htijenja, potrebe i zadovoljenja sto sve zajedno dovodi u stanje srece.
Pet sismisa, koji bi mogli zauzimati mjesta pet elemenata kineske filozofije, okruzuju ovu figuru na jednakoj udaljenosti. Vjerovanje da sismisi donose srecu moglo bi pocivati na njihovoj specificnoj sposobnosti da u potpunom mraku pronadu pravi put.
A svaki covjek koji je imalo svjestan sebe i svijeta oko sebe, zna da i on, bas kao i sismis, zivi u slicnoj tami: ne poznaje sam sebe, ne poznaje svoju buducnost niti svoju sudbinu. Sposobnost sismisa da pomocu ultrazvuka i svojih visoko osjetljivih "antena" pravovremeno osjeti svaku prepreku u tami, covjeku bi bila od neprocjenjive koristi. Tada bi on pravovremeno mogao prepoznati sve predstojece udare sudbine, neuspjehe, bolesti i nesrece svake vrste pa bi mogao poduzeti uspjesne protukorake kako bi se sacuvao.
Simbol pet blagoslova dakle moze poduzeti ono sto je covjeku nedostupno. Kao visokoosjetljiva antena ovaj amulet moze onoga ko ga nosi upozoriti na svaku nevolju, sacuvati ga i voditi tako da izbjegne svaku potencijalnu nesrecu i prijetecu situaciju.


OSAM TRIJAGRAMA: Štiti od zle kobi
Kako djeluje:
Amulet stiti od nesrece i negativnih energija. Istovremeno donosi bogatstvo i sluzi u svrhu intuitivnog donosenja ispravnih odluka. Cesto se stavlja kao sreconosac iznad ulaznih vrata.
Njegova povijest: Ovaj simbol sastavljen je od takozvanih osam trijagrama na kojima pociva kineska knjiga mudrosti i prorocanstava "I-Ging" (bukvalno:" Knjiga promjena"). Jedan trijagram se sastoji iz kombinacija tri djelomicno povezane a djelomicno prekinute linije. Povezane linije predstavljaju musko a prekinute zensko.
Po predanju iz prastarih kineskih vremena Fu Hi - oko 2850 godina prije nase ere - legendarni gospodar svijeta, tragao je za zakonom koji ce zavladati nad svime. Trazio ga je posmatrajuci prirodne pojave ali razmisljajuci i o vlastitom bicu zakona. Jednoga dana je iz zute rijeke izaslo stvorenje koje je istovremeno bilo nalik i na konja i na zmaja. Na ledima tog stvorenja Fu Hi je otkrio cudnu saru koju je brizljivo precrtao. Pazljivim studiranjem te sare Fu Hi je otkrio osam trijagrama i u njima vidio odraz zakona univerzuma. Svaki trijagram se sastoji od tri linije koje su ili prekinute (- -) ili cijele (-). U kasnije doba ovih osam trijagrama prosireno je i preradeno u 64 heksagrama I Ginga.


http://forum.ohalu.org/index.php/topic,1948.0.html
Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #13 na: Rujan 05, 2009, 12:41:28 »

Kamen iz Suze
Ovaj amulet pomaže da se intuitivno pronadje pravi put. On podstice osjecaj za tajne tokove kozmicke energije i potpomaže razvoj sila koje održavaju i harmoniziraju život.
Njegova povijest: Znak je preslikana babilonska tablica od pecene gline koja potice iz doba oko 1100 godina prije nase ere. Simbolizira tijesnu povezanost covjeka sa bogovima kao i bliskost i uzajamnost svih ljudskih i prirodnih pojava i prilika. Bogovi koji su otjelovljenje svih pojava na svijetu i u kosmosu imaju ocit utjecaj na sva zbivanja na Zemlji.
Mnoga babilonska bozanstva mogu se smatrati prethodnicima danasnjeg zodijaka. U sredini kruga bogova nalazi se smotana zmija, simbol nescrpne sile zivota i vjecnosti.

CUBA (Tzuba): Čuva unutrašnji mir
Kako djeluje:
Cuba pomaze prikupljanju duhovne i tjelesne snage a u opasnim situacijama pomaze da se sacuva unutrasnji mir. On omogucava pravovremeno predvidanje opasnosti i pripremu za odgovarajuci susret s njima.
Njegova povijest: Cuba, zmaj, bio je zapravo ukras na drski od maceva koje su pravili japanski kovaci oruzja Masamune.
U istocnim predstavama zmaj vazi za simbol snage i dobra. Tamo on nije, kao u krscanskom svijetu, neman koju treba pobijediti i ubiti. Naprotiv, imati zmaja na svojoj strani znaci snagu, zdravlje i pokretljivost.
Po legendi zmaj zivi u pecini u nepristupacnim planinama ili u nedostupnim morskim dubinama. Ocitauje se kao olujni oblak, svoj znoj na vrucini pere u gejzirima, udari groma su njegovi ispljuvci a olujni vjetar njegov dah i njegov glas.


UČAT (Utchat): Zaštitnik od zla
Kako djeluje:
Oko kao amulet vazi za najjaceg zastitnika od svih zala. On daje neranjivost, snagu i vjecnu plodnost.
Njegova povijest: Rijec Ucat ili Ucat cesto se izjednacava sa simbolicnim predstavljanjem oka. Cesto su to sematizirane oci neke zivotinje: zmije, sokola, bika. Najvise znacenja imaju oci boga Horusa.
Horus je, po predanju, kad je htio osvetiti smrt svoga oca Ozirisa, tokom svoje borbe sa Setom izgubio lijevo oko. Horusove oci predstavljaju Sunce i Mjesec. Bog Tot je, po predanju, Horusu ponovo dao njegovo izgubljeno oko. Za Horusovo oko se kaze: "Kad on otvori oci, svemir se napuni svjetloscu. Kad on zatvori oci, zavlada tama".
Oko je bilo jedan od najvaznijih simbola u Egiptu. Predstavama oka ili para ociju bile su uvijek snabdjeveni kovcezi sa mumijama.
I kod Egipcana, kao uostalom i kod ostalih naroda, oci su smatrane "ogledalom duse", ali i obrnuto, one vanjskom svijetu govore o stanju u unutrasnjosti. Koliko su onda bile znacajne oci nekog boga! One su bile znak njegove vlasti i nepobjedivosti. Tako je jedno bozije oko moglo svaku zgradu, svaki predmet i svakog covjeka posvetiti i dati mu snagu. Tako su barem vjerovali stari Egipcani. A takvo oko je istovremeno odbijalo napade nizih sila, tjeralo sve sto je nezdravo i nesretno.
Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #14 na: Rujan 05, 2009, 12:42:44 »

JIN&JANG: Jača životne sokove
Kako djeluje:
Jin&jang znak jaca zivotne sokove i duhovnu uravnotezenost. On pomaze covjeku da u teskim situacijama ostane smiren i otvoren. Prije svega on pomaze tome da se bezbolno prilagodimo promjenama u zivotu i da se ne drzimo tvrdoglavo samo onoga sto smo vec postigli. Kao sto se trava u oluji povija ka Zemlji i tako ostaje neostecena, dok se tvrdoglavo i kruto drvo lomi, tako i ovaj znak nudi covjeku tjelesnu i duhovnu savitljivost a istovremeno i postojanost.

Jin-jang principi
zensko   musko
tama    svjetlost
mir    aktivnost
intuicija    razumijevanje
mjesec   sunce
zemlja   nebo
voda    brijeg
unutrasnje    vanjsko
zima   ljeto

Simbol jina i janga jedan je od najpoznatijih i najomiljenijih a po svom znacenju jedan od najsveobuhvatnijih simbola. Ali ovaj simbol vrlo cesto prati i nerazumijevanje i nesporazumi.
On dolazi od osnivaca taoizma Lao Cea koji u svojoj knjizi "Tao Te King" formulira osnove svoje filozofije. Prvi redovi ove knjige glase:" Smisao koji se da izgovoriti nije vjecni smisao. Ime koje se da nazvati nije vjecito ime. Nepostojanje ja nazivam pocetkom neba i zemlje. Postojanje ja nazivam majkom svih pojedinih bica." Posto postoje nebo i zemlja, od njih nastaje i sve ostalo, sve stvari izmedu neba i zemlje. To se sve zbiva u neprekinutom kretanju medusobno uslovljenih sila. Lao Ce pise dalje:" Ko kaze lijepo, istovremeno cini nelijepo. Ko kaze dobro, istovremeno stvara nedobro. Glasno uslovljava tiho. Uslovljeno uslovljava neuslovljeno. Sad uslovljava nekad." Ova medusobna uslovljenost svega postojeceg je osnovno znacenje simbola jin-jang. On izrazava nedjeljivost koja se postize u neprestanoj dinamici zivota. Na vise povrsan nacin ovaj se simbol cesto posmatra kao staticki izraz zivotnih principa pri cemu je osnovni porincip da svaki dio uvijek u sebi nosi i svoju suprotnost.


ČAROBNI ŠTAP
Kako djeluje:
On prenosi jasnocu, vezu sa visim sferama i otjelovljuje posrednika izmedu covjeka i kosmosa. Carobni stap svom nosiocu daje moc i odgovornost. On je antena ka nebu. Kao sto skiptar treba kraljeve da vodi i usmjerava na odgovorno i ispravno ponasanje. U normalnim slucajevima carobni stap stara vjestica predaje novoiniciranoj vjestici.
Njegova povijest: Carobni stapovi su najvazniji alat svih vjestica. U davna vremena pravili su ih od grana ljesnjakovog drveta posto ono simbolizira zensku mudrost. Carobni stap vjestiti pruza zastitu prilikom njenih rituala, daje joj moc komunikacije sa kosmickim silama, pokazuje joj put u vise sfere i sposobnost da snagama kojima raspolaze upravlja na zeljeni nacin. I vile u bajkama uvijek imaju uza se carobni stapic cijim mahamnjem mogu ispuniti svaku zelju. Carobni stap treba posmatrati kao stvar koja u pravim rukama moze napraviti cudo.
Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #15 na: Rujan 05, 2009, 12:46:33 »

Fatimina ruka
Kod svih naroda i u svim razdobljima ruka je bila simbol snage i moci, a njena je slika nerijetko predstavljala i samog Boga.
U egipatskom tekstu iz “Knjige vratnica”, koji se nalazi na kovcegu faraona Setija I, "Velika šaka" oznacava najvisu moc koja upravlja i nebom i zemljom. Na vinjetama koje ukrasavaju tekst, vidimo "Veliku šaku" kako cvrsto drzi lanac kojim su vezana cetiri Horova sina i koji zadrzava zmije Podzemnog svijeta i Apepa, boga Zla i vjecnog neprijatelja Raa, boga Sunca.
Na srednjovjekovnim slikama Svevisnji je predstavljen sakom koja izlazi iz oblaka. Ponekad je saka otvorena i zraci svijetlosti izlaze iz prstiju, ali se cesce vidi u cinu blagosiljanja, to jest sa dva podignuta prsta!
U Bibliji je uzdizanje ruke prema Bogu smatrano za cin bogobojazljivog obozavanja. Asirci su koristili zbirku magijskih molitvi kojoj su dali ime "Nis kati", sto u prijevodu znaci - "Podizanje ruke"!
U zapadnoj Aziji cin podizanja ruke je smatran simbolom prizivanja bozanstva, bilo u zakletvi bilo u kletvi, prinosenju molitvi ili preklinjanju. Rijeci "podizanje ruke", zapisane su i u “Kucnom zapisu iz istocne Indije”, a sa njima je – kako je poznato - svoju molitvu upucenu Marduku, zapocinjao silni car Nebukadenezara II.


Ko je bila Fatima?

Modeli ispruzene sake pronadeni su u i mnogim drugim zemljama gdje su najcesce upotrebljavani kao hamajlije; figure sake pricvrscivane su za carska zezla, bodljike i drugo oruzje, uvijek sa idejom o prenosenju moci na one koji drze zezla i upotrebljavaju oruzje!
Slike sake sa savijenim palcem i trecim i cetvrtim prstom, a prvim i drugim ispravljenim, od najstarijih vremena oznacavaju "blagoslov", ali savijena saka sa ispravljenim prvim i cetvrtim prstom predstavlja – “rogove davola". Pa ipak, i ovakvi modeli sake su noseni kao hamajlije.
Zatvorena saka sa ispravljenim prvim prstom u nekim zemljama je smatrana za sigurnu zastitu od urokljivih ociju. Kod Arapa i Abisinaca desna saka je smatrana "sakom casti", a lijeva "sakom bescasca", jer je upotrebljavana u izvodenju djela koja su smatrana necistim, iako su bila neophodna.
Kod Arapa, figure i crtezi desne sake Fatime, smatrani su za mocne hamajlije. Fatima je bila kcerka Bozijeg poslanika Muhammedova a.s. i njegove zene Hadidze. Kada je odrasla udala se za Alija ibn Abi Taliba, Poslanikovog rodaka sa kojim je izrodila sinove – Hasana i Huseina. S jednog na drugi kraj islamskog svijeta, uobicajilo se uz njeno ime dodati i pocasni naziv "Az-Zahra", Sjajna ili "Al-Batu", Cista djevojka ili Djevica. Boziji poslanik Muhammed a.s. je smatrao da je Fatima jedna od cetiri savrsene zene, ostale tri su bile njegova zena Hadidza, faraonova zena Asja i Isaina majka Mejrem (Marija, majka Isususova; Bogorodica).
Prema nekim istocnjackim tumacima, Fatimina saka predstavlja cijelu islamsku religiju i njenih pet glavnih stubova na kojima pociva: kelimei sehadet (ocitovanje da je samo Allah Bog, a da je Muhammed njegov Poslanik); salat (namaz, osnovna obredna molitva); sijam (post); zekat (obaveza imucnih da daju milostinju siromasnim) i hadz (odlazak na hodocasce u Mekku).
Fatimina saka, takoder, simbolizira porodicu Bozijeg poslanika: palac predstavlja samog Muhammeda, a.s.; prvi prst - Fatimu, drugi prst - Alija, njenog muza; treci i cetvrti prst – Fatimine sinove Hasana i Huseina. Cetvrti prst je takode predstavljao mnoge duhovne i moralne odlike i dobre osobine.

Proricanje sudbine

Ilustracija koju objavljujemo pokazuje kako je Fatimina saka crtana u srednjovjekovnim magijskim rukopisima. U svakom odjeljku je bilo slovo abecede i broj.


SUDBINA ISPISANA NA FATIMINOJ RUCI:
Uz pomoc ovog talismana u starim vremenima se proricala sudbina
   
Da bi otkrio karakter, narav i osobine osobe pomocu Fatimine sake, ispitivac je pisao slova koja su cinila njegovo ime. Zatim je ispod njih pisao brojeve (numeroloske vrijednosti tih slova), koji su napisani u odjeljcima iz kojih su uzeti. Tako, ako je slovo bilo N, pored njega bi napisao 40, ako je bilo C, napisao bi 3 itd. Zatim je sabirao brojeve i zbir je predstavljao poseban broj osobe. Da bi pronasao sta je znacio taj broj, ispitivac je gledao dug spisak brojeva pored kojih su bile napisane neke osobine ili kvaliteti, na primer:
Misticizam, kontemplacija, ljubav prema bozanskom;
15 Ljubav prema lijepom i idealistickom;
21 Grubost, nasilje, surovost;
36 Dubokoumnost, obdarenost velikim idejama;
70 Ljubav prema nauci;

Ako bi covjek zeleo da otkrije da li ce biti uspjesan u nekom poduhvatu, ili da li ce pobijediti suparnika, morao je napisati svoje i njegovo ime i brojnu vrijednost svakog slova ispod njih prema vrijednostima datim u dvostrukom zodijaku. Tada bi saberao svaku grupu brojeva i dijelio svaki zbir sa brojem 9. Zatim bi pogledao tablicu i zakljucivao da li ce biti uspjesan ili ne.
Ali, i bez prorockih znacenja, Fatimina saka ostala je aktuelnom sve do danasnjih dana. U svijetu, a posebno u islamskim zemljama, danas se izraduje velik broj razlicitih varijanti Fatimine sake. Izraduju se na svili, pergamentu i na papiru, ali najcesce u zlatu i sa biserima i tada se nosi kao privjesak ili bros.
Bilo kako bilo, za Fatiminu saku se vjeruje da predstavlja snaznu magijsku vrijednost, koja anulira uticaje urokljivog pogleda, odagnava zlo i onima koji je nose donosi srecu i blagostanje.

U nekoliko redaka...
FATIMINA RUKA: (ruka srece) Mocna hamajlija iz najstarijih vremena, koja se i danas koristi u cijelom svijetu.
Kako djeluje: Fatimina saka sluzi svom nosiocu zato da mu donese srecu i da ga stiti od zla. Ona nudi zastitu u opasnim situacijama i posuduje covjeku vitalnu snagu i moc.
Njena povijest: Jos u Babilonu ruka sa ispruzenim prstima bila je simbol srece. U Egiptu su Ruku nosili kako bi i slikom prikazali da zele privuci srecu kao i da je, kad sreca dode, zele po svaku cijenu zadrzati. U Srednjem vijeku Fatimina saka je bila rasiren i omiljen simbol srece. Na Ruci su cesto bili nacrtani magijski, najcesce hebrejski znakovi i slova ili neki drugi, nepoznati simboli. Nerjetko su na Fatiminoj saci bile ucrtane i linije sa dlana, kako bi se iz njih mogle iscitati covjekova sudbina i njegove stvarne zelje. Razlicite linije na ovom amuletu izrazavaju razlicit karakter i sudbinu covjeka: podignuta ruka ima dvostruki smisao, s jedne strane oznacava pozdrav sudbini u njenim dobrim aspektima, a istovremeno tjera lose aspekte sudbine. U svim vremenima, ruka je predstavljala poseban dio covjekovog tijela. Uz njenu pomoc moze se izrazavati druzeljubivost, briga za druge ljude, osjecanja i stremljenja sve do simbolicnih gestova Ruke Bozije.
Evidentirano
Phoenix
Gost
« Odgovor #16 na: Rujan 05, 2009, 12:48:34 »

EPILOG:
______

Amuleti i talismani
Postoje mnoge definicija za amulete i talismane, ali je možda najbliža istini ona koja govori o njima kao magicnim zaštitnicima od napada zlih duhova i crne magije!
Danas je tesko odgovoriti na pitanje ko je u prahistroijskim vremenima prvi otkrio magijsku vrijednost talismana i amuleta. O tome kazuju brojna predanja sto su se zadrzala u raznim krajevima. Biblija price da je u pradavnom dobu zivio covjek po imenu Gigante, koji je prvi na svijetu otkrio moc amuleta i talismana. Arapska predanja nagovjestavaju da je otkrice magicnih talismana vezano za Nakrausa, prvog kralja Egipta, a u nekim biblijskim legendama nalazimo da je jedan od sinova Noe (Nuh), koji je izgradio legendarnu arku i spasio zivot na Zemlji, po imenu sam ili Zoroaster bio pravi strucnjak u primjeni talismana. Njegovo ime puno je simbolike: Zoroaster znaci "Svecenik zvijezda" ili "Sin i postovalac zvijezda"!

Šta su amuleti i talismani?

Pocetkom 18. stoljeca, cini se, data je tacna definicija amuleta: "Amulet je sve sto covjek nosi objeseno oko vrata ili na nekom drugom dijelu tijela ili je na neki drugi nacin ucvrsceno na njegovom tijelu. Amulet je i ono sto se nosi sa sobom u haljinama ili drzi na jednom odredenom mjestu, kako bi otjeralo zle duhove, crnomagijske cine, bolesti i ojacalo duhovnu i tjelesnu snagu. U uzem smislu rijec, amulet je sve ono sto svojim oblikom, sifriranim zapisom i karakterom, sluzi kao zastitnik od zlih duhova (dzinna) i crnomagijskih cina i sto onima ko ih nose daruje blagotvornu vitalnost i zdravlje.
Rimski pisac i orator Plinije Mladi (62-113 n.e.) smatrao je da je amulet predmet koji covjeka cuva od bijede i briga. U novije doba ovaj se opis mora prosiriti: amulet je predmet od prirodnog materijala, bilo da je nastao u prirodi ili je proizveden ljudskom rukom, za koji ljudi vjeruju da ih stiti od zlih duhova i crne magije.
Rijec amulet potice od Arapa, a oznacava "lanac od kamenja" ili "lanac sa mudrom izrekom" napisanom na pergamentu ili platnu koji se nose oko vrata. Takav se lanac u starim vremenima nazivao "hamalet", a kasnije je "hamalet" postao - amulet. Drugi lingvisti, medutim, rijec amulet dovode u vezu sa latinskim glagolom amolire – otjerati, sto bi takoder moglo biti ispravno.
Rijec talisman je preuzeta iz turskog jezika: talis, talism, tilism ili talismon znaci "cudesna slika". Kod Persijanaca ta rijec je glasila tsilmenaja, a kod Grka telesmata. U arapskom glasi tilisman.

Kako djeluju?

Nekad su ove dvije rijeci imale razlicita znacenja. Ze amulete se smatralo da stite od nesrece i bolesti, a za talismane da radost i srecu. U novije vrijeme, medutim, ta razlika lagano nestaje. Zna se pouzdano da talismani privlace dobru, podsticajnu, vitalnu energiju, umnozavaju postojeca dobra - bogatsvo, zdravlje, ljepotu, dug zivot, harmoniju, energiju... S druge strane, amuleti odbijaju i umanjuju utjecaje zlih, nevidljivih sila. Razlikuju se i po tome sto se amuleti nose tako da se vide - najcesce, na lancicu oko vrata, a talismani se krije u tasni ili dzepu i, gotovo po pravilu, samo njegov vlasnik zna da uzase ima takvog pomocnika .
Tradicija talismana, navodno, potice iz faraonskog Egipta. Drevni su Egipcani u svemu prepoznavali magijsku moc, a magijskim vjestinama pridavali su izuzetan znacaj. Magijom su se bavili posebni specijalisti, zvjezdoznanci, nerjetko dvorski lijecnici i astrolozi. Posebno su bili znacajni zreci (cuvari tajnih vjestina i znanja), koji su imali zadatak da cuvaju tajnost magijskih znanja i da ih zastite od radoznalih i neupucenih. Talismani su odredivali njihov drustveni status.
Po uzoru na sunce koje uvece zalazi a ujutro opet izlazi, Egipcani su vjerovali u zivot poslije smrti. Talismane i amulete su nosili kao dio svakodnevne nosnje, a stavljali su ih i na kuce, u sobe gdje su provodili najvise vremena, te na predmete za svakodnevnu upotrebu.
I zidovi su od pamtivijeka poznavali snagu i moc amuleta, talismana i bozijih slika. Pricaju da je premudri Tara, Abrahamov (Ibrahim a.s.) otac, bio izuzetan poznavalac magijskih vjestina. On je, sluzeci se tajnim siframa, magijskim znanjima i astroloskim hronikama, pravio tajanstvene slike, takozvane “terapime”, izuzetnih magijskih moci. Takode je pravio i magicne statuete bogova uz ciju je pomoc izvodio cudesne magijske rituale. Tajna magijska znanja je, prije smrti, podario svojoj kceri, Abrahamovoj sestri Raheli.
Za razliku od drugih naroda, zidovi su toliko vjerovali u magijsku moc pojedinih slova, rijeci i brojeva, da je svaki od njih nosio maleni zapis kako bi ga sacuvao od svakodnevnih nevolja. Pa i danas hebrejska slova imaju tu snagu i jedna su od najmocnijih i najcesce primjenjivanih magijskih cina. Veliki broj zidovskih rabina i ucenjaka bavilo se izucavanjem talismana i zahvaljujuci tome napisano je mnostvo veoma zanimljivih i sadrzajnih knjiga. Izuzetno uspjesno, uspjesnije od svih svojih savremenika, magijom se bavio i sam kralj Solomon (Sulejman a.s.), koji nam je, izmedu ostalog, ostavio i cuvenu knjigu “Clavicula Salomonis” (“Solomonov kljuc”) u kojoj je zapisao svoja brojna saznanja o proizvodnji i upotrebi talismana.

Kralj Solomon
Jos za zivota (993 do 953 p. n. e.) kralj Solomon (Sulejman a.s.), sin i nasljednik judejskog kralja Davida (Daud a.s.), postao je svojevrsna legenda. Obdaren magijskim mocima, bogatstvom i velikim posjedima nasladivao se radostima i zadovoljstvima ovozemaljskog zivota, ali je istovremeno sirio svoju moc i jacao carstvo. Posjedovao je izvanredno velika znanja i spoznaje iz oblasti tajnih okultnih ucenja i vjestina, a njegov se uticaj prenosio i na zivotinjski svijet jer je, navodno, poznavao njihov jezik.
“Zaista je Solomon bio najveci medu carobnjacima. Posjedovao je vlast nad pticama i zvijerima, nad ljudima od vrha do dna...” -zapisano je u cuvenom perzijskom magijskom rukopisu “Miftael-Kulub” (“Kljuc srdasca”) iz 1000. godine.
Glas o njemu kao Bozijem poslaniku i gospodaru duhova, o mudrom i pravednom sudiji cije su presude, cini se, u sebi nosile nadzemaljsku pravednost i snagu, ucinili su od njega "kraljem nad kraljevima", pa su svi ostali vladari, njegovi suvremenici, ceznuli za njegovim prijateljstvom i blizinom, kako bi imali prilku slusati njegova premudra kazivanja. Cak je i prebogata kraljica od Sabe, legendarna Belkis, dosla u Jeruzalem kako bi mu pokazala svoju odanost i od kralja Solomona potrazila rjesenje "posljednje zagonetke mudrosti".

Evidentirano
Žena Vrač
जीव
कृष्ण
Postova: 11227
Offline Offline
Spol: Ženski
Judge me by my size, do you?
« Odgovor #17 na: Travanj 26, 2010, 08:41:59 »

evo knjiga sa uputama kako napravit talismane

http://www.4shared.com/document/auw4gwFE/Izrael_Regardije_-_Kako_naprav.html?err=no-sess


ova se bazira na hebrejskom ucenju...
Evidentirano

BEWARE!! Anger, Fear, Aggression - dark side are they. One you start down the dark path, forever will it dominate your destiny
 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na: